Haarlemmerweg 701, Amsterdam
Molen De 1200 Roe
Deze grondzeiler weet in de stad wind te vangen
Wie Amsterdam binnenkomt via de Haarlemmerweg, kent molen 1200 Roe zeker. Bijna was hij verplaatst, maar buurtbewoners vonden dat de molen hier – op zijn oorspronkelijke plek – thuis hoort. De molenaar laat trots zijn molen meerdere dagen per week draaien. Wij konden de molen van de gemeente overnemen dankzij een bijdrage van onze Vrienden.
Lees meer over dit monument
Noorderkerkstraat 2, Amsterdam
Woonhuis
Het achterhuisje dat een echt pand werd
Het is een klein huisje van maar 1 raam breed en het hoorde 150 jaar lang als achterhuisje bij een bakkerij aan de Lindengracht. De in 1890 aangebrachte winkelpui heeft nu weer een houtimitatie gekregen en staat er weer netjes bij, in de straat die vernoemd is naar de Noorderkerk.
Lees meer over dit monument
Valeriusplein 7, Amsterdam
Damestoilet
Openbare toiletten voor mannen én vrouwen
Romeinen kenden het fenomeen openbare toiletten wel, maar lange tijd kwam er niks voor in de plaats. Men deed de behoefte gewoon op straat. Totdat de ‘krul’ er kwam er kwam voor de heren en ook deze toiletmogelijkheid voor mannen en vrouwen.
Lees meer over dit monument
Binnenweg 2, Ouderkerk aan de Amstel
Molen de Zwaan
Wij namen de zorg van deze molen over van De Hollandsche Molen
Stadsherstel heeft in 2016 de landelijk gelegen molen De Zwaan in Ouderkerk aan de Amstel overgenomen van Vereniging De Hollandsche Molen. De instandhouding van de in 1638 gebouwde poldermolen is op deze manier voor de komende decennia gegarandeerd. Iets waarvoor wij graag garant staan!
Lees meer over dit monument
Oosteinde 2, Schermerhorn
Grote kerk Schermerhorn
De 17e eeuwse gebrandschilderde ramen behoren tot de Unesco Top-10
Wie de kerk van Schermerhorn ziet vraagt zich af hoe zo’n klein dorp aan zo’n grote kerk komt. Visserij en walvisvaart maar ook graan en hout uit de Oostzeelanden maakten Schermerhorn een rijk en welvarend dorp. Wij kregen het pand en namen de restauratiezorg van de Stichting Oude Hollandse Kerken over.
Lees meer over dit monument
Runstraat 4, Amsterdam
Winkelwoonhuis
Met de Pruisische vorst die van de gevelsteen werd afgehakt
Dit van oorsprong 17e-eeuwse rijksmonumentje was geheel verkrot met een verminkte top. Dankzij een historische halsbeëindiging uit het depot van Bureau Monumentenzorg is de gevel van het pamd weer in ere hersteld. De beeltenis van de Pruisische koning, werd in de Franse tijd afgehakt.
Lees meer over dit monument
Dorpsweg Ransdorp 59, Ransdorp
Raadhuis Ransdorp
Met de zwaan met de gouden halsband op de gevel
In het schilderachtige lintdorp Ransdorp, nu onderdeel van Amsterdam, staat dit fraaie voormalige raadhuis. Het kreeg een extra statig voorkomen omdat het dienstdeed als vergaderruimte voor de Unie van Waterland. Wij konden het overnemen van de gemeente dankzij een grote aankoopbijdrage van onze Vrienden.
Lees meer over dit monument
Oudegracht 69, Weesp
Van Houtenkerk
Een geschonken Jugendstil kerk van architect Ouëndag
Dit monument, gebouwd op een chocoladefabrieksterrein werd door de gezusters Van Houten gebouwd. Zij schonken het in 1940 aan de Nederlandse Protestanten Bond en zij schonken het op hun beurt weer aan Stadsherstel. Nu is dit prachtige chocoladekerkje met authentiek Jugendstil interieur te huur voor allerlei (culturele) activiteiten.
Lees meer over dit monument
Valeriusplein 8, Amsterdam
Herentoilet
Amsterdamse School privaat voor mensen op doorreis
begin vorige eeuw werden hier privaten geplaatst. De doorgaande weg zorgden voor veel verkeer en voor die mensen was verlichting via toiletbezoek gewenst. De in onbruik geraakte Amsterdamse School toiletgebouwtjes hebben nu een nieuwe functie, en dankzij de Vrienden hebben ze ook hun gietijzeren versiering weer terug.
Lees meer over dit monument
Lagendijk 13, Spaarndam
Molen de Slokop
Gerestaureerd met een bijdrage uit het Marshallplan
Na de Tweede Wereldoorlog was het tijd voor het opbouwen van het land. De gelden uit het Marshallplan waren een welkome aanvulling. Deze molen kreeg daar 100 gulden uit waarmee een deel van de restauratie betaald kon worden. Wij hebben deze molen in 2016 van de Hollandsche Molen overgenomen.
Lees meer over dit monument
Westzijde 75, Zaandam
Bullekerk
Kerk van scheepsbouwers en waar Freek de Jonge te kerke ging
De Bullekerk is al eeuwen niet meer weg te denken aan dit plein. Gelukkig heeft het haar openbare functie na onze herbestemming behouden en kunnen velen nog van dit monument met fraaie kunstschatten genieten. Dat was ook de reden van de Protestante Gemeente om het aan ons te schenken.
Lees meer over dit monument
Westzijde 75, Zaandam
Consistorie Bullekerk
Consistorie Bullekerk ontworpen door stadsarchitect Immink
De door stadsarchitect ontworpen consistorie van de Bullekerk in Zaandam is in 2019 samen met de Bullekerk aan ons geschonken door de Protestante gemeente. Het in 1866 gebouwde gebouw was de vergaderplek van de kerkenraad en wordt nu gebruikt door de Stichting Cultureel Centrum Bullekerk.
Lees meer over dit monument
Sint Annenstraat 10, Amsterdam
Winkelwoonhuis
Naast een olifant met een beer in de gevel
Een pand wat zo gaar als boter was maar wel met bijzondere onderdelen. Het was gebouwd in opdracht van een zijdelaken koopman, de gevelsteen met een beer met laken in zijn hand herinnert aan die laken geschiedenis in dit oude stukje Amsterdam. Sloop ten behoeve van parkeergarage konden wij gelukkig voorkomen.
Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude (Amsterdam)
Schellingwouderkerk
Waterstaatskerk, óók voor voorbijvarende schippersgezinnen
In dit dorp stond sinds de veertiende eeuw al een kerkgebouw. De huidige kerk uit 1866 is een zogenaamde waterstaatskerk maar met nog zeventiende-eeuwse interieuronderdelen van haar voorgangers. Nu is het één van onze zaalverhuurlocaties waardoor de kerk niet meer leegstaat en wel te bewonderen is.
Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude (Amsterdam)
Dronkemanskot/Brandspuithuisje
Een huisje voor dronkaards, lijken én de brandspuit
In 1908 wordt er naast de Schellingwouderkerk in Amsterdam-Noord een huisje gebouwd. Een brandspuit- en lijkenhuisje, maar het werd ook gebruikt om lastige dronken mensen er hun roes in te laten uitslapen. Het was gesloopt maar wij bouwden het terug.
Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude
Muziekkapel
Muziekkapel gebouwd voor het jubileum van Koningin Wilhelmina
Dit muzikale monument vormt met onze Schellingwouderkerk en Brandspuithuisje een bijzonder ensemble in het Amsterdamse dorp Schellingwoude. De muziekkapel is één van de drie nog bestaande Waterlandse muziektenten in traditionele bouwstijl. Gebouwd in 1923 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van onze koningin.
Lees meer over dit monument
Daarnaast is de Stichting Stadsherstel Amsterdam ook eigenaar van:
- Singel 135 in Amsterdam
- Sint Annenstraat 12 in Amsterdam
- Sint Annenstraat 12 in Amsterdam
- Sint Annenstraat 12 in Amsterdam
- Molen de Bloem aan de Haarlemmerstraat 465 in Amsterdam
- En de Christ Church aan de Groenburgwal 42 in Amsterdam