S

Stichting Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel redt en onderhoudt al meer dan 65 jaar monumenten. Om dat optimaal te kunnen blijven doen is in 2022 naast Stadsherstel Amsterdam N.V. de Stichting Stadsherstel Amsterdam opgericht. Deze stichting zet zich vooral in om de meest onrendabele monumenten te redden en te onderhouden. Erfgoed die de stichting zonder extra subsidies en bijdragen van fondsen en giften van de Vrienden en andere donaties van particulieren (via onze Vrienden Vereniging) niet kan redden/ restaureren/ onderhouden. Deze stichting heeft de ANBI- status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en POM- status (Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud). De directeur is dezelfde als die van de N.V. maar er is een onafhankelijke Raad van toezicht.

Lees HIER het beleidsplan van de stichting.
Lees HIER de jaarcijfers 2022 van de Stichting Stadsherstel.
Vind HIER het standaardformulier publicatieplicht ANBI Algemeen 2022.

De Stichting Stadsherstel Amsterdam is eigenaar van de volgende monumenten:

Haarlemmerweg 701, Amsterdam
Molen De 1200 Roe

Deze grondzeiler weet in de stad wind te vangen

Wie Amsterdam binnenkomt via de Haarlemmerweg, kent molen 1200 Roe zeker. Bijna was hij verplaatst, maar buurtbewoners vonden dat de molen hier – op zijn oorspronkelijke plek – thuis hoort. De molenaar laat trots zijn molen meerdere dagen per week draaien. Wij konden de molen van de gemeente overnemen dankzij een bijdrage van onze Vrienden.

Lees meer over dit monument
Noorderkerkstraat 2, Amsterdam
Woonhuis

Het achterhuisje dat een echt pand werd

Het is een klein huisje van maar 1 raam breed en het hoorde 150 jaar lang als achterhuisje bij een bakkerij aan de Lindengracht. De in 1890 aangebrachte winkelpui heeft nu weer een houtimitatie gekregen en staat er weer netjes bij, in de straat die vernoemd is naar de Noorderkerk.

Lees meer over dit monument
Valeriusplein 7, Amsterdam
Damestoilet

Openbare toiletten voor mannen én vrouwen

Romeinen kenden het fenomeen openbare toiletten wel, maar lange tijd kwam er niks voor in de plaats. Men deed de behoefte gewoon op straat. Totdat de ‘krul’ er kwam er kwam voor de heren en ook deze toiletmogelijkheid voor mannen en vrouwen.

Lees meer over dit monument
Binnenweg 2, Ouderkerk aan de Amstel
Molen de Zwaan

Wij namen de zorg van deze molen over van De Hollandsche Molen

Stadsherstel heeft in 2016 de landelijk gelegen molen De Zwaan in Ouderkerk aan de Amstel overgenomen van Vereniging De Hollandsche Molen. De instandhouding van de in 1638 gebouwde poldermolen is op deze manier voor de komende decennia gegarandeerd. Iets waarvoor wij graag garant staan!

Lees meer over dit monument
Oosteinde 2, Schermerhorn
Grote kerk Schermerhorn

De 17e eeuwse gebrandschilderde ramen behoren tot de Unesco Top-10

Wie de kerk van Schermerhorn ziet vraagt zich af hoe zo’n klein dorp aan zo’n grote kerk komt. Visserij en walvisvaart maar ook graan en hout uit de Oostzeelanden maakten Schermerhorn een rijk en welvarend dorp. Wij kregen het pand en namen de restauratiezorg van de Stichting Oude Hollandse Kerken over.

Lees meer over dit monument
Runstraat 4, Amsterdam
Winkelwoonhuis

Met de Pruisische vorst die van de gevelsteen werd afgehakt

Dit van oorsprong 17e-eeuwse rijksmonumentje was geheel verkrot met een verminkte top. Dankzij een historische halsbeëindiging uit het depot van Bureau Monumentenzorg is de gevel van het pamd weer in ere hersteld. De beeltenis van de Pruisische koning, werd in de Franse tijd afgehakt.

Lees meer over dit monument
Dorpsweg Ransdorp 59, Ransdorp
Raadhuis Ransdorp

Met de zwaan met de gouden halsband op de gevel

In het schilderachtige lintdorp Ransdorp, nu onderdeel van Amsterdam, staat dit fraaie voormalige raadhuis. Het kreeg een extra statig voorkomen omdat het dienstdeed als vergaderruimte voor de Unie van Waterland. Wij konden het overnemen van de gemeente dankzij een grote aankoopbijdrage van onze Vrienden.

Lees meer over dit monument
Oudegracht 69, Weesp
Van Houtenkerk

Een geschonken Jugendstil kerk van architect Ouëndag

Dit monument, gebouwd op een chocoladefabrieksterrein werd door de gezusters Van Houten gebouwd. Zij schonken het in 1940 aan de Nederlandse Protestanten Bond en zij schonken het op hun beurt weer aan Stadsherstel. Nu is dit prachtige chocoladekerkje met authentiek Jugendstil interieur te huur voor allerlei (culturele) activiteiten.

Lees meer over dit monument
Valeriusplein 8, Amsterdam
Herentoilet

Amsterdamse School privaat voor mensen op doorreis

begin vorige eeuw werden hier privaten geplaatst. De doorgaande weg zorgden voor veel verkeer en voor die mensen was verlichting via toiletbezoek gewenst. De in onbruik geraakte Amsterdamse School toiletgebouwtjes hebben nu een nieuwe functie, en dankzij de Vrienden hebben ze ook hun gietijzeren versiering weer terug.

Lees meer over dit monument
Lagendijk 13, Spaarndam
Molen de Slokop

Gerestaureerd met een bijdrage uit het Marshallplan

Na de Tweede Wereldoorlog was het tijd voor het opbouwen van het land. De gelden uit het Marshallplan waren een welkome aanvulling. Deze molen kreeg daar 100 gulden uit waarmee een deel van de restauratie betaald kon worden. Wij hebben deze molen in 2016 van de Hollandsche Molen overgenomen.

Lees meer over dit monument
Westzijde 75, Zaandam
Bullekerk

Kerk van scheepsbouwers en waar Freek de Jonge te kerke ging

De Bullekerk is al eeuwen niet meer weg te denken aan dit plein. Gelukkig heeft het haar openbare functie na onze herbestemming behouden en kunnen velen nog van dit monument met fraaie kunstschatten genieten. Dat was ook de reden van de Protestante Gemeente om het aan ons te schenken.

Lees meer over dit monument
Westzijde 75, Zaandam
Consistorie Bullekerk

Consistorie Bullekerk ontworpen door stadsarchitect Immink

De door stadsarchitect ontworpen consistorie van de Bullekerk in Zaandam is in 2019 samen met de Bullekerk aan ons geschonken door de Protestante gemeente. Het in 1866 gebouwde gebouw was de vergaderplek van de kerkenraad en wordt nu gebruikt door de Stichting Cultureel Centrum Bullekerk.

Lees meer over dit monument
Sint Annenstraat 10, Amsterdam
Winkelwoonhuis

Naast een olifant met een beer in de gevel

Een pand wat zo gaar als boter was maar wel met bijzondere onderdelen. Het was gebouwd in opdracht van een zijdelaken koopman, de gevelsteen met een beer met laken in zijn hand herinnert aan die laken geschiedenis in dit oude stukje Amsterdam. Sloop ten behoeve van parkeergarage konden wij gelukkig voorkomen.

Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude (Amsterdam)
Schellingwouderkerk

Waterstaatskerk, óók voor voorbijvarende schippersgezinnen

In dit dorp stond sinds de veertiende eeuw al een kerkgebouw. De huidige kerk uit 1866 is een zogenaamde waterstaatskerk maar met nog zeventiende-eeuwse interieuronderdelen van haar voorgangers. Nu is het één van onze zaalverhuurlocaties waardoor de kerk niet meer leegstaat en wel te bewonderen is.

Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude (Amsterdam)
Dronkemanskot/Brandspuithuisje

Een huisje voor dronkaards, lijken én de brandspuit

In 1908 wordt er naast de Schellingwouderkerk in Amsterdam-Noord een huisje gebouwd. Een brandspuit- en lijkenhuisje, maar het werd ook gebruikt om lastige dronken mensen er hun roes in te laten uitslapen. Het was gesloopt maar wij bouwden het terug.

Lees meer over dit monument
Wijkergouw 6, Schellingwoude
Muziekkapel

Muziekkapel gebouwd voor het jubileum van Koningin Wilhelmina

Dit muzikale monument vormt met onze Schellingwouderkerk en Brandspuithuisje een bijzonder ensemble in het Amsterdamse dorp Schellingwoude. De muziekkapel is één van de drie nog bestaande Waterlandse muziektenten in traditionele bouwstijl. Gebouwd in 1923 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van onze koningin.

Lees meer over dit monument
Singel 135, Amsterdam
Woningen

Waar de Rouaense Boeijer in de gevel staat

Dit huis aan de Singel heeft een gevelsteen met daarop de tekst “de Rouaense Boeijer”. Blijkbaar was de Londense schipper die eigenaar van het pand was, uitgeweken naar de Franse havenstad aan de Seine. Daarna hebben er o.a. verschillende creatieve mensen in het pand gewoond en eraan gewerkt, zoals een meester- stadsschilder, de bouwmeester Bleijs en een meubelarchitect.

Lees meer over dit monument
Sint Annenstraat 12, Amsterdam
De Vergulde Leeuw

De enige rolornamenten gevel in vroegrenaissance stijl

Dit huis is het enige nog bestaande voorbeeld van een woonhuis met een rolornamentengevel in de vroegrenaissance stijl van Hans Vredeman de Vries in Amsterdam. Er onder, maar ook in het pand zijn zeer bijzondere vondsten gedaan.

Lees meer over dit monument
Haarlemmerstraat 465, Amsterdam
Molen ‘de Bloem’

‘De Bloem’ stond bij de Bloemgracht op de stadsmuur en draait nog steeds

Verhuisd van de stadsmuur naar de Haarlemmerweg in Sloten, die nu bij Amsterdam hoort. De twee laatste molens van Amsterdam die ooit op de stadmuur stonden, zijn sinds een paar jaar eigendom van Stadsherstel. Een daarvan is molen de Bloem, die in de 19e eeuw vanwege stadsuitbreiding een behoorlijk stuk verplaatst moest worden. Deze molen draait nog steeds, “voor De Prins”.

Lees meer over dit monument
Groenburgwal 42, Amsterdam
Christ Church Amsterdam

Waar Rembrandt en Hendrik de Keyser hun meesterwerken maakten

Zowel de Amsterdamse Anglicaanse gemeente zelf als het gebouw waarin zij samenkomen, hebben een lange en boeiende geschiedenis. De plaats aan de Groenburgwal waar de gemeente sinds 1827 haar diensten houdt is er één van grote historische waarde. Hendrick de Keyser, de bekende Amsterdamse stadsbouwmeester had er zijn atelier. En de grote Rembrandt schilderde er in de 17e eeuw één van zijn beroemdste werken.

Lees meer over dit monument
Funenkade 5, Amsterdam
Molen de Gooyer

De hoogste houten molen van Nederland sierde de stadswal

Molen de Gooyer torent als ‘hoogste houten molen van Nederland’ boven zijn omgeving uit. Veel mensen kennen hem dankzij zijn buurman op de Funenkade: de populaire Bierbrouwerij ’t IJ. Het is een stellingmolen, die werd ingezet om koren te malen. De 17e -eeuwse stadmuur had er 25 van. Dit is de laatst overgeblevene die nog min of meer op zijn originele plek staat

Lees meer over dit monument
Onkelboerensteeg 2, Amsterdam
Hoekhuis

Ontworpen door Bleijs met een ster in de gevel

Dit hoekhuis is van vele vermogende Amsterdammers geweest. Het heeft altijd gehoord bij het hoekhuis aan de Kloveniersburgwal. Nu is het een woonhuis, met een voorgevel naar ontwerp van de architect A.C. Bleijs, architect van o.a. de Sint Nicolaaskerk.

Lees meer over dit monument
Hoofdbuurtstraat 6, Oud Velsen
Huis de Morgenzon

Het was een boom van een vent die woonde in een schattig huisje op een zeer merkwaardige plek. Te midden van zijn boeken en omringd door de mensen die hem dierbaar waren, heeft hij geleefd zoals hij dat wilde. Aan Stadsherstel liet hij twee huizen na die zo typerend voor hem zijn. Bezoek het interessante dorp Oud Velsen, maak een rondwandeling en bekijk een van zijn huizen met eigen ogen.

Lees meer over dit monument
Spuistraat 94, Amsterdam
Huis met de stier

Huis met de stier aan ons nagelaten

Aan de gevel van het huis Spuistraat 94 is te zien dat deze vernieuwd is en dat er een oude gevelsteen in is geplaatst. Het is de afbeelding van een stier, met de datum 1695. De vraag was, of deze gevelsteen uit de vorige gevel van het huis afkomstig was, of dat hij van elders kwam. Gelukkig was er een foto in het archief te vinden van dit huis in 1917, met daarop de oude gevel. En jawel; met dezelfde gevelsteen. Dat is altijd weer leuk om te vinden.

Lees meer over dit monument
Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.