Tien Stadsherstel lievelingen
Grachtenpanden, kerken, boerderijen, molens, het kleinste politiebureautje: we hebben monumenten in alle soorten en maten. Wat zijn nu de lievelingen van de Stadsherstellers van het eerste uur en onze nieuwste Stadsherstellers en waarom?
De allereerste
Elk Stadsherstelmonument heeft wel iets bijzonders. Maar het allereerste pand blijft natuurlijk extra speciaal. Brouwersgracht 86 is het eerste huis dat Stadsherstel in bezit kreeg, op 22 mei 1957 werd het voorlopig koopcontract getekend en op 5 juli vond de overdracht plaats.
Toen de stad nog in puin lag restaureerde Stadsherstel veel hoekpanden. Niet alleen hielden deze de huizenrijen in twee straten overeind door de boekensteunfunctie die het gerestaureerde stadsherstelmonument op zich nam, ook hadden de opgeknapte hoekpanden uitstraling naar meerdere kanten, waarmee ons werk meer zichtbaar was en we konden laten zien dat het loont, die oude krotjes een tweede leven te geven. Nu 65 jaar en ruim 750 monumenten verder, trekt niemand dat meer in twijfel.
Lees meer over het allereerste Stadsherstelmonument.
Bestuurslid van het eerste uur
Van het langstzittende bestuurslid van onze Vriendenvereniging zou je bijna denken dat hij geen lieveling heeft. Ruud van Helden is bij vrijwel èlke openstelling van een Stadsherstelmonument van de partij. Hij heet dan altijd de Vrienden, die er te gast zijn, van harte welkom en hij geniet ook altijd weer van het betreffende monument.
Maar niets is minder waar. Ook Ruud heeft een pand wat hem het dierbaarst is. Het is het monument waar hij bijna 30 jaar zijn praktijk als notaris uitgevoerd heeft. Keizersgracht 695, ook wel bekend als het huis met de riviergoden. Elke dag van zo’n monument genieten was het toch wel helemaal.
Lees meer over ‘De Twee Zeegoden‘.
Nieuw bestuurslid
Het bestuurslid die het minst lang bij ons is, inmiddels ook al vijf jaar, is Chella Busch. Haar favoriet is de Amstelkerk: “Niet alleen is het de thuisbasis van een gedreven organisatie, maar vooral vanwege de impact die de enorme restauratie van de kerk heeft gehad op het stadsbeeld. Het is een prachtig voorbeeld van het invloedrijke werk van Stadsherstel.”
Leer meer over het pand waar Stadsherstel haar kantoor houdt.
Vriend voor het leven
Dat ons kantoorpand populair is blijkt ook wel uit de enthousiaste reactie van Annemieke Maltha: “Het eerste gebouw dat in mijn hoofd sprong was de Amstelkerk. Al toen ik nog niets van Stadsherstel wist vond ik dat een uniek gebouw. De mooie locatie, zo centraal in de stad met al dat water eromheen en dat je eromheen kunt lopen.
Later, toen ik inmiddels al Vriend was, las ik in een van de publicaties over de bijzondere geschiedenis met al die verschillende gebruikers in de loop van de tijd: het is gewoon een spannend verhaal! Toen Stadsherstel het pand in restauratie nam, werd dit tot in detail beschreven, fascinerend vond ik dat: wat tref je aan, hoe worden daarvoor oplossingen bedacht. Ik hou van de ambacht van het bouwen, dus ik spel dit soort verhalen helemaal uit.
Daarnaast vind ik het mooi dat het zo’n goede, nuttige en nodige functie heeft gekregen, die helemaal binnen de Stadsherstel visie past. Als werkplek lijkt het me prachtig. Zelf heb ik er al menig bezoek aan gebracht tijdens excursies, exposities, concerten, lezingen en noem maar op. Al met al een prachtig monument.”
Nieuwe Vriend
Met zo’n achternaam moet je onze hoofdstad natuurlijk wel een warm hart toedragen. Theo van Amsterdam kan dan ook bijna geen keuze maken: “Hoe de Hollandsche Manege met al haar grandeur is hersteld, zodat het voldoet aan de eisen van vandaag en met oog voor het dierenwelzijn: prachtig! Ik ben er vóor de restauratie eens geweest en hoop er snel weer eens langs te gaan. Intussen heb ik natuurlijk gelezen hoe het opgeknapt is, echt een mooi project.
En zo zijn er vele! Het mooiste vind ik dat Stadsherstel panden in ere herstelt en daarbij zoveel mogelijk authentiek laat, maar wel zo dat het geschikt is voor een nieuwe bestemming: of het nu gaat om grachtenpanden of bedrijfsgebouwen en tot zelfs forten aan toe. Binnen en buiten Amsterdam. Zoals ook bijvoorbeeld het Van Houtenkerkje hier in Weesp, waar ik woon.
Ik loop graag door de stad, over de grachten en ik heb het in de afgelopen jaren steeds mooier zien worden. Dat doet me goed. Ik heb dan ook al diverse mensen zo ver gekregen dat ze óok Vriend zijn geworden. Ik was zo enthousiast dat ik onlangs mijn twee schoonzonen ook een lidmaatschap heb gegeven en dat is goed ontvangen!”
Lees meer over het ‘chocoladekerkje‘.
Stadshersteller van het eerste uur
Frank werkt inmiddels al meer dan 30 jaar bij Stadsherstel en heeft al heel wat panden voorbij zien komen. Toch springt er ook voor hem eentje uit: “Als ik een pand tot mijn favoriet moet benoemen is dat wel het Huis de Pinto. Mijn eerste bezoek was al tijdens mijn studie en ik heb er toen al vele uren doorgebracht.
Het gebouw geeft mij een authentiek gevoel en komt prettig over door de verhoudingen en opzet van de plattegronden.
Zo spreken ook het ontwerp van de gevel en de verhoudingen mij zeer aan; de gebruikte materialen en de authentieke detaillering die je er nog in aantreft.
Huis de Pinto heeft een bijzondere bouwwijze: het is hoog en breed en symmetrisch met de deur in het midden.”
Lees over de bijzondere geschiedenis van Huis de Pinto.
Nieuwe Stadshersteller
“Ik werk hier sinds begin dit jaar en het is een feest om iedere dag over de Magere brug naar de mooie gerestaureerde Amstelkerk te fietsen. De kerk is uit de 17e eeuw, maar het is geen oud en stoffig gebouw. De kantoorruimtes zijn licht en prettig, hebben een aangenaam binnenklimaat en laten de kerkruimte vrij voor concerten en vieringen. Door het raam zie ik de vleugelnootbomen op het Amstelveld en ben ik soms verrast dat ook dit de binnenstad van Amsterdam is.
Het mooiste pand van Stadsherstel vind ik de Kromhouthallen aan de Nieuwe Vaart. Die oude werf, een industriële werkplaats aan het water, is een ruig decor voor evenementen. Het is bij mijn weten een van de weinige industriële complexen aan het water die op deze manier gerestaureerd zijn. De oude machines staan er nog en kunnen gebruikt worden, terwijl er ook een voorstelling of diner plaats kan vinden.”
Lees meer over:
De Westhal
De Oosthal / Museumwerf ’t Kromhout
Vrijwilliger van het eerste uur
Frans Hovinga is een vrijwilliger van ons van het eerste uur. In de jaren tachtig werd hij lid van onze Vriendenvereniging en na het overlijden van zijn moeder in 2003 dacht hij dat het goed voor hem zou zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij dacht toen meteen aan ons.
Frans staat vaak bij onze opengestelde monumenten als gastheer en helpt ook mee met het inpakken van de post voor de Vrienden. Zijn lievelingspand is de Posthoornkerk. Dat is ook een van de Stadsherstelmonumenten waar hij regelmatig staat met de maandelijkse openstellingen. Ook de buurt, gezellig met het pleintje voor de Posthoornkerk, spreek Frans aan. En dan is het helemaal een verrassing als de bezoeker binnen de gebrandschilderde ramen ziet.
Leer meer over dit monument van kerkenbouwer Pierre Cuypers.
Nieuwe vrijwilliger
“Stadsherstel kan van niets iets maken. Ik bedoel een bouwval weer prachtig in ouder luister herstellen en al die prachtige kleine elementen weer terugbrengen. Daarom draag ik Stadsherstel een warm hart toe en ben ik – na al jarenlang Vriend(in) te zijn – vrijwilliger geworden.
Mijn mooiste Stadsherstelpand? Ik ben nog niet zo lang vrijwilliger, dus ik ken nog lang niet alle panden. Maar als ik er twee mag noemen dan zijn dat de Hollandsche Manege en de panden in de Foeliedwarsstraat. De Hollandsche Manege vanwege de allure van dit pand zo midden in de stad, een uniek iets. Prachtig dat Stadsherstel dit heeft weten te behouden.
Bij de panden in de Foeliedwarsstraat gaat het om het behouden van een stukje van de vooroorlogse Joodse cultuur in de stad. Ik was vooral getroffen door de verhalen over het leven in de Foeliedwarsstraat.”
Lees meer over:
De achterste stal van De Hollandsche Manege
Jacob Wegloop, het oorlogsweeskind
Huurder van het eerste uur
“Keizersgracht 697, al sinds de renovatie in 1988 van Stadsherstel woon ik hier. Een geweldig huis en ik ga hier ook voorlopig niet weg. Mijn appartement is verdeeld over verschillende verdiepingen, maar doordat er in het trappenhuis een lift is kan ik hier, ook als ik ouder word, gelukkig blijven wonen. Beneden heb ik een woonkeuken van 6 bij 7 meter, daar aten we wel eens met 28 mensen! Bezoekers zijn soms zo verrast door die enorme ruimte en doordat ze de blik op de verte hebben gericht moet ik menigmaal waarschuwen voor het afstapje. Boven heb ik een grote woonkamer en twee slaapkamers.
Mijn appartement is helemaal aan de achterkant gelegen en kijkt dus op de prachtige en rustige binnentuin. Ieder dag ga ik de deur uit om ook die andere kant van de wereld te zien.
Ik was als notaris verbonden aan Meijer notarissen, die kantoor houden in een deel van 695 en 697 (voor). Er hangen prachtige schilderijen van Martin Monnickendam en er is ook een plafondschildering van dezelfde schilder. Er zo dicht bij wonen maakte het makkelijk om bijvoorbeeld ’s avonds nog eens iets af te maken.”
Lees meer over dit pand met notariskantoor.
Nieuwe huurder
“Wij wonen hier nu zo’n anderhalf jaar, maar iedere dag ervaren wij het wonen in het pand Amstel 95 als een feestje. Waarom? We hebben het mooiste uitzicht van de stad, kijken uit over de Amstel en de Magere brug. Zoveel water om ons heen en al die historische huizen.
Het is leuk om in zo’n monumentaal pand te wonen. Het katrol van de hijsbalk staat bij ons op de balken en de wanden zijn schuin, dat geeft een knus gevoel. Het wonen op de derde verdieping voelt als een penthouse zo vrij, er is niemand boven ons, maar omdat we onder de kap wonen hebben we ook links en rechts geen buren. Nog steeds wordt mijn vriendin soms wakker met het idee dat we op vakantie zijn in een AirB&B en dan zijn we blij en gelukkig dat dit onze eigen stek is.”
Lees meer over dit schoolvoorbeeld van de Stadsherstelformule.
En.. wat is uw lieveling?
Van alle Stadsherstelmonumenten zal er vast wel één pand bijzitten dat u het meest lief is. Omdat u daar een speciale herinnering aan heeft, omdat u de architectuur of de bestemming ervan waardeert. Wij zijn erg benieuwd en horen graag uw verhaal.
Stuur een e-mail naar vrienden@stadsherstel.nl met uw persoonlijke lieveling en de reden waarom juist dit pand. De tien leukste reacties belonen we met een Stadsherstel goodie bag!
Eerst uw geheugen opfrissen? Bekijk dan al onze monumenten.