Vooruitblik culturele seizoen ’24 - ‘25
De zomer is een mooi moment om vooruit te kijken naar het komende culturele seizoen. We lichten een tiental series en reeksen uit, waar we naar uit kijken. Van jeugdvoorstellingen tot kamermuziekconcerten, van jong talent tot oudgedienden. Lees hier meer...
De Klassieke Duif
Op nieuwjaarsdag haalt celliste Ella van Poucke al jaren de beste musici naar De Duif voor het Oliebollenconcert. Altijd met een zeer goede programmering die erg wordt gewaardeerd door de bezoekers. Met de gedachte dat we niet hoeven wachten tot 1 januari, maar dat er gedurende het jaar natuurlijk ook veel moois kan worden georganiseerd door Ella, heeft ze de handen ineen geslagen met violist Stephen Waarts om samen een reeks klassieke concerten te programmeren. Dit is afgelopen seizoen voor het eerst gedaan en is erg goed bevallen en ontvangen. De concertserie zal worden voortgezet met als eerste speeldatum 4 oktober met meteen iets heel bijzonders: de broer van Ella, Timothy van Poucke zal samen en twee andere dansers van Het Nationaal Ballet onderdeel uitmaken van het programma. Met recht een aanrader!
’t Zonnehuis op z’n kop
We vergeten de jongste garde bezoekers natuurlijk niet. In ’t Zonnehuis organiseren we weer een reeks theatervoorstellingen voor peuters en kleuters onder de titel ’t Zonnehuis op z’n kop. Dit seizoen komt Hakim langs voor een sinterklaasshow, brengen de Apennoten een kist vol winterliedjes en speelt Wie Walvis (foto) een razend spannende voorstelling over prestatiedruk, kunstmatige intelligentie en vooral over hoe dapper het is om voor jezelf op te komen. We hebben er zin in!
Babyconcerten Mozarts Muziekdoosje
We hadden het net over “de jongste garde”, maar we gaan nog een stapje jonger met babyconcerten in de Vondelkerk. Uit het muziekdoosje van meneer Mozart wordt de mooiste muziek getoverd. Je kleintje (van 4 tot 18 maanden) kan tijdens dit unieke babyconcert wegdromen bij wiegenliedjes van Brahms en De Falla, meeklappen op Mozarts variaties op ‘Olifantje in het bos’ en rondkruipen bij speelse en zoete muziek van Grieg, Schumann en Poulenc. En af en toe vliegt de bellenblaas je om de oren! Deze concerten zijn erg populair gebleken in het vorige seizoen, dus je doet er goed aan om snel te bestellen.
Vrienden van de Kamermuziek
Pianiste Lestari Scholtes is initiator van de babyconcerten, maar ze doet nog veel meer. Zo zit ze ook achter de Vrienden van de Kamermuziek. Deze concertserie met kamermuziekconcerten in de Amstelkerk en De Duif gaat nu al haar tiende seizoen in. Tijdens de seizoensopening in De Duif duikt Trio 258 in de wereld van de filmmuziek. Wist je dat kamermuziekwerken van componisten als Dvorák, Chopin en Schubert vele filmregisseurs hebben geïnspireerd? En dat Max Richters prachtige Nature of Daylight zo’n succes was dat het in vele kaskrakerfilms, waaronder Shutter Island en Arrival, werd gebruikt? Het trio zal highlights uit deze klassiekers spelen en er tevens mooie verhalen en anekdotes bij vertellen.
Kamermuziek in De Hoop
We blijven even bij de kamermuziek. De langslopende reeks in onze eventlocaties is de maandelijkse concertserie ‘Kamermuziek in De Hoop’ in Schuilkerk De Hoop in Diemen. Dit seizoen starten we met een internationaal programma Trio Karawane. Gitarist Stefan Gerritsen, celliste Katharina Gross en zangeres Fanny Alofs gaan als het ware op een muzikale wereldreis: van broeierige liederen uit het Amazonebekken (Villa-Lobos) tot melancholische muziek waarin de eindeloze grasvlaktes en onverbiddelijke bergtoppen van Oezbekistan weerklinken (Jakhongir Shukur). Ook wandelen we door lieflijke dalen en langs bloemrijke heggen in de English Folksongs van Benjamin Britten.
Erard Ensemble
Een goede vaste waarde in onze programmering, het Erard Ensemble, zullen ook weer te horen en te zien zijn in de Van Houtenkerk en de Amstelkerk. Ook met dit ensemble gaan we op reis. Ze hebben namelijk een speciaal City Trip programma voor ons klaarstaan. Het ensemble neemt ons muzikaal mee naar o.a. Parijs en Praag, maar ze starten op 20 oktober (Van Houtenkerk) en 22 oktober (Amstelkerk) in de stad Wenen, waar muziek door de eeuwen heen een centrale rol heeft gespeeld. Het is dan ook hier dat Johannes Brahms het grootste deel van zijn professionele loopbaan woonde. Zijn invloed was groot, ook op andere componisten die in Wenen woonden en werkten zoals Robert Fuchs en Gustav Jenner. Wat voor al de City Trips geldt: de Erard vleugel, met zijn lichte en transparante klank, staat centraal.
Zonneprijs
Je kunt altijd veel klassieke muziek bij ons verwachten, maar er is ook veel te beleven op het gebied van wat we voor het gemak maar even popmuziek noemen. Zeker in ’t Zonnehuis. Daar gaan we nu voor het derde jaar op rij de Zonneprijs organiseren, samen met Indiestad/Paradiso. Het concept is simpel. Iedere eerste donderdag van maand zijn er vijf veelbelovende lokale acts die een kort optreden verzorgen. Aan het eind van de avond wint een van de acts een plek in de finale die in het voorjaar in Paradiso zal plaatsvinden. En de toegang is maar 5 euro! Waar vind je nog 5 bands voor 5 euro? In ’t Zonnehuis dus.
Young Pianist Foundation – Young Virtuosi
Een andere kweekvijver voor talent is de Young Virtuosi serie in De Duif. Jonge top-pianisten zijn geselecteerd door The Young Pianist Foundation (YPF) en krijgen de kans om hun vakmanschap verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Ze spelen op de vleugel van de legendarische Russische pianist Youri Egorov, die op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed, en zich inzette voor talentontwikkeling. Pianist Nikola Meeuwsen (die afgelopen seizoen ook bij De Klassieke Duif betrokken was) zal dit seizoen ook een van de concerten voor zijn rekening nemen.
Orgelconcerten
De Duif heeft niet alleen een bijzondere vleugel met een eigen verhaal, maar ook het orgel is bijzonder. Het Smits-orgel noemen we altijd een monument in een monument. Vaste organist van De Duif, Stephen van de Wijgert, programmeert hier al jaren een prachtige serie concerten. Elke derde zondag van de maand. Er is altijd veel Bach te horen, dat blijft gewoon majestueus, maar is ook ruimte voor avontuurlijkere programma’s. De najaarsprogrammering wordt binnenkort bekend gemaakt. Wat in ieder geval hetzelfde blijft is dat de concerten voor een vrijwillige bijdrage te bezoeken zijn.
SoWhat Familieconcerten
De jeugd heeft de toekomst en daarom sluiten we dit artikel graag af met nog een tip voor de jongste groep cultuurliefhebbers; SoWhat bestaat uit vier topmusici die hun sporen al verdiend hebben bij o.a. het Metropole Orkest en tal van jazz en popbands. Elke maand spelen ze een nieuw programma voor de allerkleinsten. Ze geven concerten van één uur, waarin van alles aan bod komt: klappen, dansen, spelen, zingen, luisteren, klassieke muziek, jazz, voorlezen… en het allerleukste is dat de kinderen zelf mogen meedoen. Te bezoeken in de Van Houtenkerk in Weesp, ’t Zonnehuis in Amsterdam-Noord en het Seinwezen in Haarlem.
We houden het nu een opsomming van tien (concert)series, maar er is dit seizoen uiteraard veel meer te beleven op cultureel gebied. Denk aan verschillende festivals, beurzen, lezingen, rondleidingen, tentoonstellingen, de jaarlijkse Simeon ten Holt concerten van het Natalon Kwartet en een spectaculair concert van Duo van Raat | Napolov in De Duif. Hou hiervoor onze site in de gaten: www.stadsherstel.nl/cultuuragenda. Tot ziens in een van onze Bijzondere Locaties!