STADSHERSTEL SURINAME

 STADSHERSTEL SURINAME

Overal ter wereld staan krotten op de tocht. Gelukkig zijn er steeds meer landen die de waarde van restauratie en monumentenzorg inzien. En waar mensen daadwerkelijk de schouders onder het opknapwerk zetten, geeft Stadsherstel graag advies. ​

De oprichters van Stadsherstel Amsterdam hadden zich 63 jaar geleden waarschijnlijk niet gerealiseerd dat de formule van de organisatie ook internationaal aan zou slaan. Geestelijk vader Geurt Brinkgreve gaf weliswaar aan dat Amsterdam een voorbeeldfunctie moest krijgen, maar het werd veel meer dan dat.

Enige jaren werkt Stadsherstel samen met organisaties in landen buiten Europa die hetzelfde willen bereiken. Dat doen we samen met de gemeente Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het ministerie van OCW, Buitenlandse Zaken en DutchCulture. Vanuit Nederland proberen we draagvlak te krijgen voor het behoud van overzees erfgoed. Zoals in Suriname.


​Prinsessestraat 43

Stadsherstel Suriname

In 2011 is Stadsherstel Suriname opgericht en sindsdien zijn al vier panden gered en gerestaureerd. Het eerste pand was de Julianastraat 56, één van de laatste authentieke Surinaamse houten woningen aan deze straat. Daarna volgden Costerstraat 62, Prinsessestraat 43 en Zwartenhovenbrugstraat 116. De Prinsessestraat 43 is één van de laatste overgebleven voorbeelden van een volkshuisvestingwoning, tegenwoordig is het Koto Museum erin gevestigd. Binnenkort starten we met de restauratie van Prinsessestraat 47, het huis van de oudste man van Suriname, geschonken door 21 erfgenamen.


​Restauratie Zwartehovenbrugstraat 116

Fonds op naam

Er zijn zeer veel bedreigde monumentale panden in Suriname die in slechte staat verkeren en vele panden zijn al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren echter beperkt. Daarom hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname het Themafonds Surinaams Erfgoed opgericht. Zie hier hoe u ook kunt helpen Surinaams erfgoed te redden.

Surinaamse Maand 2020

Kom in juni naar Stadsherstels Surinaamse Maand in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, en hoor tijdens de lezingen meer over het redden van erfgoed in Suriname en zie hoe kunstenaars geïnspireerd zijn door Suriname.

De groepstentoonstelling Luku/Omzien – Hoe Suriname inspireert en uitdaagt!, een tentoonstelling van kunstenaars in wiens werk Suriname reflecteert, is van 1 juni tot en met 28 juni te zien.
Met werk van: Kenneth Beeker (mixed media),  Anita Hartmann (grafiek), Miek Hoekzema (tekeningen/animatie)  Maartje Jaquet (tekeningen),  Renée Koldewijn (mixed media), Jeanine van der Linde (sieraden),  Annemiek Punt (glas/schilderkunst), Maartje Punt (fotografie), Wim Verboven (fotografie) en Julia Winter (mixed media).
De samenstelling en organisatie van de kunstexpositie is in handen van Stichting pareltjes in de stad; Anja Swart en Myra Winter.

Daarnaast zijn er 3 interessante lezingen:

  • Dinsdag 9 juni 20.00 uuur vertelt auteur Cynthia McLeod over leven in de 18e eeuw in Suriname. Wees verzekerd van een plaats, en koop online uw kaart. Klik hier
  • Dinsdag 16 juni 20.00 uur vertellen ingenieurs Hillebrand Ehrenburg & Marcel Meyer over bouwen aan de wilde kust. Online ticketverkoop hier.
  • Donderdag 25 juni 20.00 uur is een drieledig programma: over redden van erfgoed in Suriname en Amsterdam door Paul Morel, curator Myra Winter in gesprek met kunstenaars en live muziek als afsluiting. Online ticketverkoop hier

Kaartverkoop:
de lezingen tijdens de eerdere edities van de Surinaamse Maanden zaten snel vol, om verzekerd te zijn van een plaats in de zaal: koop de kaartjes van tevoren online! Online kunnen kaarten tot een dag voor de lezing worden gekocht, prijzen (incl. servicekosten) € 6,30 voor Vrienden – € 8,91 voor niet Vrienden. Op de avond zelf, vanaf 19:30 uur, zal een beperkt aantal kaarten te koop zijn (cash of pin): € 5 voor Vrienden en € 7,50 euro voor niet Vrienden. Vriend worden kan hier.
De expositie Luku/Omzien – Hoe Suriname inspireert en uitdaagt! is van 1 – 28 juni tijdens werkdagen gratis te bezoeken in de Amstelkerk. Van 12.00-17.00 uur zullen onder anderen curator Myra Winter en/of vrijwilligers van Stadsherstel aanwezig zijn voor vragen over de Surinaamse maand en de expositie. 

Meer willen weten over Stadsherstel met Suriname?
Lees het mooie en informatieve boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld cultureel erfgoed in Amsterdam en Suriname’. Het is te koop voor €10,- (of ontvang het gratis bij een Vriendenlidmaatschap), direct bestellen kan via vrienden@stadsherstel.nl.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.