Rijnlanderweg 894
Rijnlanderweg 894, HoofddorpArthur Kempenaar heeft een atelier in broedplaats GinDS (Genie in de Stelling), acht munitie-opslagbunkers uit de jaren ’50 aan de Geniedijk in de gemeente Haarlemmermeer. Tot voor kort schilderde hij bromvliegen, maar nu kuikens. De bunkers zijn door ons gerestaureerd en herbestemd tot ateliers.
Expositie in de wethouderskamer van het stadhuis van Haarlem
“Wat betekent kunst voor jou?” Deze vraag stelt Larissa Neslo (zelf ook kunstenaar) aan kunstenaars in hun ateliers. Het is een ontdekkingstocht naar de kunst voor Kunstlijn Haarlem. Hieronder volgt het antwoord en een deel van het interview met Arthur Kempenaar.
“Je wilt een beeld maken dat meteen binnenkomt, dat je direct raakt. Wat mij raakt, is dat bitterzoete. De melancholie speelt altijd een rol. Dwars door alles heen is dat eigenlijk een soort grondtoon, die in welke vorm dan ook weer terugkomt in mijn werk.”
Arthur, geboren op Texel en nu woonachtig in Haarlem, wist al van meet af aan dat hij schilder zou worden. “Eigenlijk wist ik al vijf jaar vóór mijn geboorte dat ik schilder zou worden, maar dat klinkt een beetje mythisch.” Naast schilderijen in olieverf maakt hij ook beelden in hout, keramiek, digitale schilderijen en animatiefilms.
Mocht je een beeldvullende bromvlieg tegenkomen, geschilderd in olieverf op canvas, dan is dat waarschijnlijk een werk van Arthur Kempenaar. Hij heeft een periode lang heel veel bromvliegen geschilderd, telkens hetzelfde en toch elke keer anders.
Tijdens Kunstlijn 2024 exposeerde Arthur in de wethouderskamer van het stadhuis van Haarlem met een aantal schilderijen en gepolychromeerde houten beelden.
Metafoor van de dood
“Over een periode van tien jaar schilderde ik bromvliegen, als metafoor voor de dood. Vier jaar geleden overleed mijn moeder. Haar overlijden inspireerde mij tot het maken van een aantal portretten van haar sterfbed. In deze portretten verbeeldde ik de dood letterlijk. De kleur die mijn werk die jaren ontbeerde, kwam in deze portretten weer terug. Mijn meest recente werk gaat echter weer over het leven, pril leven, en toont kuikens en mensen”.
Vrienden bedankt
De Vrienden hebben bijgedragen aan het schilderwerk van de monumentale deuren.
Acht stenen gebouwtjes van elk zo’n 90 m² zijn tijdens de Koude Oorlog gebouwd in de Geniedijk in de Haarlemmermeer. Deze plek, vlakbij Schiphol, moest munitievoorraden bevatten voor de eerste zeven oorlogsdagen.
Stadsherstel was al jaren betrokken bij de plannen om dit unieke stukje geschiedenis van de Nederlandse verdediging te restaureren en her te bestemmen. In 2018 konden de deuren eindelijk geopend worden, zodat de bunkers uit de Koude Oorlog hun nieuwe functie als broedplaats konden laten zien.
Lees HIER meer over de geschiedenis van de bunkers.
Bronnen:
Lees hier meer over de geschiedenis van de bunkers.
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher