Z
Amsterdamse School parel in Tuindorp Oostzaan

’t Zonnehuis

Ontdek het prachtige Zonnehuis aan het gezellige Zonneplein in Amsterdam-Noord, een monumentale locatie in de stijl van de Amsterdamse School, verstopt in Tuindorp Oostzaan. Dit voormalige gemeenschapshuis stamt uit 1932 en het authentieke art deco interieur ademt nog altijd de sfeer van die jaren uit.

Locatieverhuur

Nostalgie en vernieuwing

’t Zonnehuis wordt gebruikt voor voorstellingen, musicals en concerten, waarbij er speciale aandacht is voor creativiteit, vernieuwing en talentontwikkeling. Ook congressen, lezingen, filmopnames, tv-programma’s, workshops en presentaties zijn hier goed op hun plek. Huwelijken en diners krijgen door het nostalgische interieur een extra sfeervolle dimensie. De kleinere Blauwe Zaal wordt veel gebruikt voor (en door) de buurt met kindervoorstellingen, dansmiddagen voor ouderen en repetities voor theatergroepen en koren. Beide ruimtes zijn apart van elkaar te huur.

Voorzieningen

Verzorgd en professioneel

Stap naar binnen in de grote theaterzaal en de jaren dertig herleven dankzij het goed bewaard gebleven art deco interieur. Zoals het een goed theater betaamd is ’t Zonnehuis geoutilleerd met uitgebreide voorzieningen, zoals theaterlicht, geluidsinstallatie en een podium.

Het team van Stadsherstel staat voor u klaar om u te inspireren en te informeren over de mogelijkheden in deze indrukwekkende locatie.

Amsterdamse School parel in Tuindorp Oostzaan

Aanvraagformulier verhuur

Gebruik dit formulier als u interesse heeft in de verhuur van één van de eventlocaties, vul het formulier zo zorgvuldig mogelijk in zodat wij een passend antwoord kunnen terugsturen.
  • Voor vragen willen wij graag telefonisch contact opnemen.
  • Meerdere data ook mogelijk.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Oppervlakte
242 m2
Receptie
450 personen
Concert
350 personen
Diner
175 personen
Kijk op onze cultuuragenda om een bezoek aan deze monumentale locatie te plannen.
Van intieme concerten en gezellige recepties in de grote zaal tot kleinschalige lezingen en familievoorstellingen in de Blauwe Zaal… ’t Zonnehuis is een zeer veelzijdige locatie voor de buurt en de rest van Amsterdam.
1932

Het gebouw

Amsterdamse School en art deco

Net als alle bakstenen gebouwen eromheen, is ‘t Zonnehuis gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met karakteristieke bakstenen en zonnige gele accenten.  De bouw van het gemeenschapshuis zorgt in 1932 voor banen en inkomens voor de vele werkeloze (haven)arbeiders. Al snel is dit het centrum van het plaatselijke verenigingsleven en biedt plek aan sport-, toneel- en zangverenigingen. Ook oefenen er verschillende harmonieën uit de buurt. Daarmee wordt ’t Zonnehuis een monument van de twintigste-eeuwse de volksverheffing en de arbeidersgeschiedenis van Amsterdam Noord.

Zelfs de achterkant van het gebouw is bijzonder met vier prachtige beeldhouwwerken die de verheerlijking van het gezin verbeelden. Lees meer hierover op onze geschiedenispagina.

Een maatje kleiner

De Blauwe Zaal

’t Zonnehuis is een veelzijdige locatie. Veel mensen denken bij ’t Zonnehuis aan de indrukwekkende theaterzaal, maar het gebouw heeft ook een gezellige kleinere zaal, de Blauwe Zaal. Deze zaal wordt veel ingezet voor de buurt, helemaal in de geest van de ontstaansgeschiedenis van het gebouw. Kindervoorstellingen, koorrepetities en dansmiddagen voor ouderen, van alles komt voorbij. Ook deze ruimte is te huur voor kleinere zakelijke activiteiten, zoals brainstorms en lezingen. Daarnaast is het natuurlijk perfect als breakout room te boeken in combinatie met de grote zaal. Heeft u interesse in deze zaal, dan kunt uiteraard ook terecht bij het team van Stadsherstel. We staan voor u klaar!

Plattegrond Blauwe Zaal – maten en namen
Plattegrond Blauwe Zaal – intekenmodel

‘t Zonnehuis ligt vlakbij het NDSM terrein, goed bereikbaar met de pont (7 min fietsen), het ov en de auto (gratis parkeren).
2002

Herstel de stad

Kies voor erfgoed

Wie kiest voor een parel van Stadsherstel, draagt bij aan het herstel van de stad en het behoud van cultureel erfgoed. In 1993 wordt ’t Zonnehuis nipt gered van de sloop. In 2002 komt het in bezit van Stadsherstel. De prachtige interieurs zijn dan nog grotendeels authentiek, maar het casco verkeert in vervallen staat. Inmiddels is het rijksmonument in haar volle glorie hersteld. De huidige bestemming biedt nog altijd ruimte aan het lokale verenigingsleven, maar ook aan singer-songwriters, jonge theatermakers en mensen of organisaties, op zoek naar een sfeervolle locatie voor hun evenement.

Bezoek je een concert of voorstelling in ’t Zonnehuis, ga dan voor aanvang heerlijk dineren bij Lokaal Spaanders op het Zonneplein.
Quotes
In het Zonnehuis ben je even van de wereld en er tegelijkertijd middenin.
Berdien Siere, cateraar
Soms is ’t Zonnehuis een magische plek. Vandaag was zo’n dag. Alle lijntjes kwamen bij elkaar. De medewerkers, de huurder, de hapjes, de sfeer, alles klopt.
Beheerder Frans Schraven over het Boksgala
Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.