Win een proef-etentje in bijna geopende restaurant Lab-44
Win een plekje voor de proef-eet-dag in Lab-44 op het Hembrugterrein, de nieuwe hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Een unieke actie van dit gloednieuwe restaurant. Wij hebben tien plaatsen weten te bemachtigen voor onze Vrienden.
Tekst Stella van Heezik – Foto's Aart-Jan van Mossel
Het is een bijzondere plek het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal, in Zaandam. Het terrein ligt in het hart van de Stelling van Amsterdam en was rond 1895 door het Departement van Oorlog in gebruik genomen voor de productie van wapens en munitie. Tot 2003 ging dat door en daarna lag het terrein er jarenlang verloren bij en raakte het steeds meer in verval. Op het terrein waar prachtige industriële monumenten staan, met veelzeggende namen zoals het Waslokaal, Het Ketelhuis en het Optiekgebouw, hebben wij er onlangs één gerestaureerd: het voormalig Laboratoriumgebouw. Binnenkort opent restaurant Lab-44, refererend aan de oorspronkelijke functie en het adres Middenweg 44, daar haar deuren.
Het Laboratoriumgebouw
Het prachtige markante gebouw is een provinciaal monument uit 1918. Het was gedeeltelijk ingestort maar nog zeker het behouden waard. De zorgvuldige restauratie is bijna afgerond zodat dit pand aan een nieuw leven kan beginnen. Maar wat was het eerst? Het pand was ontworpen als scheikundig laboratorium waar chemische wapens werden ontwikkeld. Vanaf 1936 werd het gebouw gebruikt als metallurgisch (een deel van de metaalkunde) laboratorium en voor de keuring van munitie. En later is het gebruikt als timmerwerkplaats en magazijn voor olie, verf en chemicaliën. In 2015 verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het monument aan Stadsherstel.
Prachtige open ruimte met zicht op kap en Zaan
De oorsprong van het gebouw wordt met meer dan alleen de naam eer aangedaan. Bij de herbestemming tot restaurant werd de authentieke indeling van het pand gehandhaafd en ook het zicht op de constructie is gebleven. Zo is in het hoge middengedeelte van het gebouw en op de drie entresols het restaurant gekomen. De entresols kijken uit op de Zaan en het Noordzeekanaal en op de kapconstructie, bestaande uit vijf houten spanten met kreupele voet, trekplaten en gordingen.
Bier-lab en Zaanse Sambal
De middenruimte van bijna negen meter hoogte wordt omringd door diverse kamers. Elke hoekkamer heeft een tentdak, dat is een bijzondere kapconstructie met een zogenaamd koningsspant. In elke ruimte zitten diverse food & drink gerelateerde bedrijven zoals:
- een kleine bierbrouwerij van HOOP met bier-lab
- de werkplaats van Zaanse Sambal
- een Paplab waar rijstepap wordt ontwikkeld, onder andere in samenwerking met Lassie
- en een atelier voor de ontwikkeling van food & drink packaging design van het Amsterdamse bedrijf PROUDdesign.
Tevens is een tweetal vergaderruimten aanwezig voor resp. 15 en 40 bezoekers. Met bijna 125 zitplaatsen binnen en een terras aan de Noordzeekanaalzijde, heeft LAB-44 de ambitie dé nieuwe hotspot voor zowel de Zaanstreek als Amsterdam te worden.
Proef-eet-dagen
Voor de proef-eet-dag op maandag 10 april* hebben wij voor onze Vrienden tien kaarten weten te bemachtigen. Dat is één van de proef-eet-dagen voor genodigden om kennis te maken met Lab-44. Als u één of twee van deze kaarten heeft gewonnen dan kunt u voor € 15,- p.p. genieten van een heerlijk etentje inclusief drankjes.
Dus geef vóór 20 maart aan, via vrienden@stadsherstel.nl, of u een of twee gratis plaatsen wilt winnen. De gelukkige winnaars –we trekken lootjes– worden door ons geïnformeerd op 21 maart.
Niet gewonnen? Niet getreurd, Lab-44 ‘voor makers & eters’ is vanaf 12 april officieel geopend. Zie www.lab-44.nl.
*Het kan heel misschien voorkomen dat we 10 april niet halen dan wordt het proefeten 1 week uitgesteld.
TIP: trek genoeg tijd uit voor uw bezoek want het is zeker interessant om de andere gebouwen en het terrein te ontdekken.
Mede mogelijk gemaakt door
De restauratie van het laboratoriumgebouw wordt mede mogelijk gemaakt door:
Architect: Hooyschuur architecten
Aannemer: TBP Bouw