TIEN CULTUURTIPS VOOR DECEMBER

TIEN CULTUURTIPS VOOR DECEMBER TIEN CULTUURTIPS VOOR DECEMBER

In deze feestmaand kun je niet om onze bijzondere locaties heen met veel kerstconcerten en -voorstellingen. Zo wordt traditiegetrouw de Weinachtsoratorium van Bach uitgevoerd in De Duif door het Dudok Koor en Orkest. Aan de andere kant is er ook de gezelligheid van de ouderwetse Amsterdamse kerstshow ‘Kerst in de Jordaan’ in ’t Zonnehuis. Natuurlijk staan er - net als elke maand - ook genoeg niet-kerstgerelateerde evenementen op het programma. Bekijk hier een mooie dwarsdoorsnede van ons kunst- en cultuuraanbod voor december...

Scotch & Soda: een spectaculaire, georganiseerde chaos uit Australië

vanaf nu t/m zaterdag 15 december in ’t Zonnehuis

Het Australische Scotch & Soda is een show met de ‘vibe’ van een ruige whiskybar in de setting en sfeer van reizende circussen, welke ‘straight up’ wordt geserveerd. Het laat zich smaken als een cocktail van opwindende artistieke persoonlijkheden, circus van wereldklasse en een zinderend café met ‘junkyard bohemian music’. Met een gepassioneerde mix van koper-, hout- en snaarinstrumenten, zal de virtuoze ‘Uncanny Carnival Band’ iedereen laten springen, juichen en klappen van plezier. Elke muzikant behoort tot de top uit de muziekscene van Sydney, Australië. Laat ze los op het toneel en het wordt een spectaculaire, georganiseerde chaos. Met muzikanten die onderdeel worden van acts en acrobaten die opeens muziek gaan maken, is dit een show met een unieke mix van stijlen en disciplines die zijn weerga niet kent.

Vrienden van Stadsherstel kunnen gebruik maken van de speciale 2 voor de prijs van 1 deal! Bestel HIER
Nog geen Vriend? Word dat dan HIER en profiteer meteen van de korting.


 

Analyzing the midterms

donderdag 6 december in de Amstelkerk

Een maand na de Midterm Elections in de Verenigde Staten zullen twee politieke commentatoren van beide kanten van het politieke spectrum de resultaten van de verkiezingen analyseren: de conservatieve opiniepeiler en Fox News commentator/analist Frank Luntz en een van de jongste afgevaardigden op de Democratische Nationale Conventie 2016, Darius Baxter. Dit Engelstalige evenement is georganiseerd door het John Adams Institute dat een onafhankelijk podium biedt aan Amerikaanse cultuur in Nederland. Regelmatig zijn ze in een van onze bijzondere locaties te vinden. Donderdag 6 december in de Amstelkerk op het Amstelveld.

Het Reizend MuziekGezelschap strijkt neer in de Amstelkerk 

vrijdag 7 december en zaterdag 15 december in de Amstelkerk

In 1982 nodigde violist Christiaan Bor een aantal van zijn studievrienden, allen leerlingen van de legendarische violist Jascha Heifetz en cellist Gregor Piatigorsky, uit om naar Nederland te komen. Het was het begin van een traditie van jaarlijkse festivals waar musici in steeds wisselende bezetting zowel hoogtepunten als zelden uitgevoerde werken uit het kamermuziekrepertoire spelen. Jarenlang vormden de vrienden uit Los Angeles de kern van het Reizend MuziekGezelschap, terwijl Bor daarnaast ook de jongere generatie in zijn programmering heeft betrokken. In de loop der jaren heeft het Reizend MuziekGezelschap zich een eigen plaats op de Nederlandse podia verworven. Vorig seizoen heeft Bor de artistieke leiding doorgegeven aan een van de opvallende talenten van deze jonge generatie, de enthousiaste en uitzonderlijk getalenteerde violist Mathieu van Bellen die we ook kunnen kennen van de keren dat hij gespeeld heeft op Kamermuziek Festival in de Amstelkerk.

Op 7 december komt Mathieu van Bellen samen in de Amstelkerk met Omri Epstein en Ori Epstein om muziek van Brahms, Beethoven en Prokofiev te spelen. Acht dagen later is het Reizend MuziekGezelschap terug op het Amstelveld en wordt een strijkkwintet programma gespeeld, met recente Nederlandse Muziekprijs winnares Maria Milstein, Mathieu van Bellen, Daniel Palmizio, Anna-Magdalena den Herder, en Ori Epstein. Wie slim is, koopt een combi-ticket via onze site.

Feestelijke liedjeswedstrijd met een roze rand

zaterdag 8 december in De Duif

Het COC-Songfestival bestaat al 24 jaar en de grote finale van deze liedjeswedstrijd waar maar liefst 13 LHBTI-organisaties uit het hele land aan meedoen, zal bij ons in De Duif plaatsvinden. Dit jaar wordt het een spektakel, met optredens van alle deelnemers gepresenteerd door Luna Lunettes, Merel Moistra en Niki Today. Met entre'acts van House of Today, Dana Petlan, Reindeer en het Gay and Lesbian Galakoor Amsterdam. De jury is in handen van o.a. zangeres Astrid Nijgh (“Ik doe wat ik doe”) en zanger en The Voice-finalist Sjors van der Panne. Iedereen is van harte welkom!

CANTO OSTINATO; NO STRINGS ATTACHED

zondag 9 december in de Amstelkerk

De kamermuziekserie van het Matangi Quartet in de Amstelkerk, dat betekent op de zondagmiddag; een uur genieten van bijzondere klassieke muziek en daarna gezellig een drankje drinken. En bijzonder zal de muziek komende keer zeker zijn. De Matangi’s zullen namelijk de Canto Ostinato van Simeon ten Holt onder handen nemen. Rond de Paasdagen kunnen we elk jaar traditiegetrouw genieten van de uitvoering op vier vleugels door het Rondane Kwartet in De Duif. Nu kunnen we het stuk op een andere manier horen, in de uitvoering voor strijkkwartet. Vlak voor zijn overlijden vertelde Simeon Ten Holt het Matangi Quartet dat zijn werken eenvoudig voor strijkkwartet te bewerken zijn. En dat zullen we merken! Kom het opzwepende resultaat van Canto Ostinato beluisteren op 9 december in de Amstelkerk. Bekijk hier hoe het kwartet zich voorbereid:


 

RUIMSCHOOTS KOORMUZIEK IN WEESP

diverse data in de Van Houtenkerk

Koorliefhebbers komen deze maand goed aan hun trekken in onze bijzondere locatie in Weesp, de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Ten eerste is deze kerk op 15 december een van de locaties van de 15e editie van het Weesp Korenfestival. Onze kerk biedt een podium aan Koor Babylon uit Amsterdam en Popgroup Firma Vocaal uit Weesp zelf.
Een dag later is het weer raak. Dan bezingt Koor De Stemming de schoonheid en de tragiek van de vergankelijkheid in werken van onder andere Brahms, Schubert, Caletti en Pearsall.
Het weekend daarop is het al weer bijna kerst. Daar zijn ze zich bij het Kroonkoor terdege van bewust want ze hebben voor de 23e weer een prachtig kerstprogramma ingestudeerd.
Veel mooie muziek in een monumentale locatie en dan hebben we nog niet eens verteld dat al deze concerten tegen een vrijwillige bijdrage. Wees welkom!


 

WEINACHTSORATORIUM IN DE DUIF

zondag 16 december in De Duif

Bach wordt vaak gekoppeld aan de paasdagen, maar wat ons betreft ook geen kerst zonder Bach. En wie beter dan het Dudok Koor en Orkest om het Weinachtsoratorium van J.S. Bach te vertolken. Dit jaar staan ze weer in De Duif, waar ze dit indrukwekkende zesdelige werk ten gehore zullen brengen onder leiding van Edward Caswell. De solisten zijn: Cressida Sharp (sopraan), Nicola Wemyss (alt), Gerben Houba (tenor) en Marijn Zwitserlood (bas).


 

VAN WIE IS HET IJ? VAN WIE IS DE STAD?

woensdag 19 december in ’t Zonnehuis

Veel mensen weten de weg naar ’t Zonnehuis te vinden voor o.a. lezingen, concerten, workshops, tangosalons en kindervoorstellingen. Daar kan nu ook het bezoeken van filmvertoningen aan toegevoegd worden. We zullen in de toekomst vaker filmvoorstellingen organiseren en we trappen 19 december af met ‘Van wie is het IJ? Van wie is de stad?’ van Remy Vlek.
Wethouder Maarten van Poelgeest, wijlen Eberhard van der Laan en de kunstenaars Aafke Steenhuis, Sigrid van Essel en Bart Stuart laten zich uit over de recente ontwikkelingen aan het IJ. Wat vinden zij van de drukte, de publieke ruimte en de niet te stuiten ontwikkeling van het vastgoed in een stadsdeel vol sociale woningbouw? Er klinkt kritiek, maar er zijn ook verhalen over de schoonheid van de rivier die Noord en Zuid eindelijk verbindt.
Er zal een nagesprek met de regisseur volgen over de gevolgen van de ontwikkelingen aan de IJ-oevers voor NDSM Werf, Tuindorp Oostzaan en het gebied richting Zaanstad, waar het project Havenstad zal verrijzen.
Bekijk hier de trailer: 


 

VIERING VIJF JAAR ‘VRIENDEN VAN DE KAMERMUZIEK’

zondag 23 december in De Duif

De concertserie Vrienden van de Kamermuziek bestaat vijf jaar en dat zal gevierd worden met een prachtig jubileumconcert. Niet in de Amstelkerk, waar ze normaal gesproken demonstreren hoe goed de akoestiek van deze houten kerk geschikt is voor kamermuziek, maar in De Duif aan de overkant van de Prinsengracht.
De bekende pianosonate in b van Franz Liszt werd in 1989 bewerkt voor strijkorkest door componist, dirigent en violist Joan Berkhemer. Het arrangement werd geprezen door musici, publiek en pers in onder meer Zwitserland en de Verenigde Staten (o.a. Carnegie Hall). Vandaag zal de Amsterdamse première van dit werk plaatsvinden door Mokum Symphony met Joan Berkhemer zelf als dirigent. Voorafgaand wordt het Tripleconcert van Beethoven met als solisten de drie musici van TRIO 258. Met recht een passende viering van het eerste lustrum van deze mooie concertserie!


 

EEN OUDERWETSE AMSTERDAMSE KERST IN NOORD

dinsdag 25 en woensdag 26 december in ’t Zonnehuis

In een onvervalste, ouderwetse kerstshow wordt het sentiment niet geschuwd en de knipoog niet vergeten. De voorstelling ‘Kerstfeest in de Jordaan’ is een feest der herkenning door de Amsterdamse succesnummers en diverse kerstliederen die voorbijkomen. Klassiekers van Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti zijn beide kerstdagen te horen en te zien in het jaren 30 interieur van ’t Zonnehuis. Met spel van Harry Slinger, Mieke Stemerdink en Rob van de Meeberg. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via https://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/kerstfeest-in-de-jordaan/ of bel met Opus One, 020-6125034 (bereikbaar op dinsdag en donderdag).

Dat waren dus weer stiekem elf tips, maar er is deze maand dan ook zoveel moois. Veel wat nu ook niet eens genoemd is, zoals al die prachtige kerstconcerten van o.a. Erard Ensemble in de Amstelkerk, The String Soloists in de Vondelkerk (zie headerfoto) en soulzangeres Shirma Rouse in De Duif. We adviseren daarom sowieso ook vooral ook even een kijkje te nemen op www.stadsherstel.nl/cultuuragenda voor een volledig overzicht en de laatste updates. Er is voor elk wat wils, dus tot snel in een van onze bijzondere locaties!

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.