Restauratie en oplevering Kapel van Durgerdam

Restauratie en oplevering Kapel van Durgerdam Restauratie en oplevering Kapel van Durgerdam

Vrijdag 27 september jl. was de oplevering van de kapel van Durgerdam. Na een restauratie van tien maanden door Stadsherstel Amsterdam was het eindresultaat zichtbaar van deze blikvanger van de skyline van Durgerdam.

Eind 2012 werd met de restauratie van deze historische kapel aan het Buiten-IJ begonnen, na grondig vooronderzoek door de architect. De bouwkundige geschiedenis was prachtig, maar de bouwkundige staat was abominabel. Zo had de houten constructie nog veel originele details, maar was door de tand des tijds behoorlijk aangetast. Het hout was verrot, verstikt en zat vol met houtworm, boktor en zwam. Daarnaast was het gebouw ernstig verzakt als gevolg van zwaar verkeer in de jaren vijftig.

Bij de restauratie is allereerst de kapel opnieuw gefundeerd. Hierna is de houten opbouw van de kapel weer grotendeels rechtgezet en zijn de aangetaste constructiedelen vervangen. Fantastisch middelpunt van de gerestaureerde kapel is de enorme woonkamer op de bel-etage geworden, met uitzicht op alle vier de windstreken.

De heer Kees Diepeveen, wethouder bij de gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord, heeft tijdens de oplevering het haantje teruggeplaatst op de kapel.

De kapel heeft een woonhuisbestemming en wordt niet zoals de bijzondere locaties van Stadsherstel verhuurd voor bijvoorbeeld huwelijksvoltrekkingen.

Bent u benieuwd hoe de restauratie precies is verlopen? U kunt er alles over lezen op https://www.facebook.com/dekapeldurgerdam

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.