Restauratie Beulingstraat 15 en 17 voltooid

Restauratie Beulingstraat 15 en 17 voltooid Restauratie Beulingstraat 15 en 17 voltooid

De twee rijksmonumenten Beulingstraat 15 en 17, die Stadsherstel in 1978 kocht, zijn ingrijpend gerestaureerd. Door enkele onverwachte historische vondsten is de restauratie complexer en duurder uitgevallen dan voorzien, maar het resultaat is er dan ook wel naar.

 

Hetzelfde maar toch verschillend

Deze in oorsprong 17e-eeuwse, maar nu met 18e-eeuwse halsgevels getooide buurpanden zijn een ideale illustratie van de diversiteit van het vroegere bouwen. Op het eerste gezicht lijken ze wat op elkaar, donker geoliede oude woonpandjes in een zijstraatje tussen de hoofdgrachten. Maar zoveel als ze op elkaar lijken, zeer verschillend bleken ze ook. Zo loopt de oorspronkelijke fundering van één van de panden naar achter toe steeds iets verder omhoog. Dit maakte meteen de restauratie, begeleid door architectenbureau Vroom, nog ingewikkelder en natuurlijk ook kostbaarder dan was voorzien. Constructeur Ernst de Beaufort van Evers Partners kon hier gelukkig snel de plannen aanpassen en ook uitvoerder OPUS restauratie toonde zich zo flexibel als bij dit soort projecten noodzakelijk is.

alt

alt

Balklagen

Ook aan de balklagen bleek veel anders te zijn dan vooraf werd ingeschat. De werkelijkheid was dat er vaak meerdere vloeren over elkaar waren aangebracht. Een leuke ontdekking was de extra plavuizenvloer, minder leuk was dat telkens de onderste vloer rot bleek en dat ook veel balken aan de bovenkant verstikt of verrot waren. Vanzelfsprekend zijn alle balken waar dat nodig was, hersteld. Op de bel-etage van nummer 17 zijn daarbij de consoles teruggebracht, naar voorbeeld van een ter plekke nog aanwezig oorspronkelijk exemplaar van rond 1600.

alt

alt

Plavuizen

De plavuizen zijn verzameld en samen met een oude voorraad van Stadsherstel aangevuld om de vloer van de tweede verdieping van nummer 15 af te werken. Opnieuw een extra investering. Een andere leuke vorm van hergebruik in deze ruimte is een schouw die in het Stadsherstelpand Oude Waal 6 niet kon worden gehandhaafd.

Voor de opdrachtgever blijkt dat de prijs van dergelijke kleinschalige en complexe restauraties de pan uit rijst. De winst moet dan ook maar gezien worden in het feit dat die bijzondere historische diversiteit bewaard blijft in nieuwe aantrekkelijke en zeer gevarieerd vormgegeven woningen. De Fabryck, Bureau voor Gebouwhistorisch Onderzoek heeft bouwhistorisch onderzoek naar de panden gedaan. Het rapport kunt u hier lezen.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.