Recept voor een
Amsterdams Paasontbijt

Vers gebakken Paasmannetjes.

Een beetje Amsterdams is het wel want een Amsterdamse bakker begon in 1925, naar voorbeeld van Duitse bakkers, paasmannetjes aan hun goede klanten te schenken. Al snel lagen veel etalages vol met deze broodbaksels. De eierboeren en boterverkopers konden natuurlijk niet achterblijven.

Wij zijn heel erg benieuwd naar uw baksels. Als u het leuk vind stuur dan uw een foto naar vrienden@stadsherstel.nl

Het belletje kondigt het Paasfeest aan

In Duitstalige gebieden kent men al vele eeuwen het Paasmannetje, gemaakt van witbrood met een hardgekookt ei in zijn armen. Het schijnt dat rond 1925 een Amsterdamse bakker op het idee kwam om dit Paasbroodje ook voor zijn klanten te gaan bakken. Het idee vond al snel navolging bij zijn collega’s met als gevolg dat hele etalages vol stonden met Paasmannetjes die soms een beschilderd en soms een neutraal ei in hun armen droegen.

Bij het Amsterdamse paasbrood behoorde vanouds het boterlammetje. Waar de broodbakkers voorgingen met het uitdelen van paasbrood aan hun vaste klanten, bleven de boter- en eierboeren niet achter. Het was voor de laatste wereldoorlog nog traditie in de grachtenstad dat klanten van hun vaste boter- en eierboer met Pasen een groot aantal eitjes ten geschenke kregen, samen met het traditionele Paaslammetje van boter.

Dat Paas-boterlammetje was op primitieve wijze geboetseerd van jonge grasboter. Twee krenten waren de kraalzwarte oogjes, twee palmbladen vormden de oren. Van buxusgroen was een wipstaartje gemaakt. Als het Paaslammetje extra mooi was uitgedost, droeg het nog een blauw of rood lintje om de nek en een belletje dat het Paasfeest aankondigde. Folkloristen vermoeden dat dit teruggaat naar oude Germaanse gebruiken waarbij in de lente dieren werden geofferd aan de vruchtbaarheidsgoden.

Recept voor 6 paasmannetjes:

Ingrediënten:
  • 7 eieren
  • 1 pak broodmix voor witbrood
  • 12 rozijnen
  • 1 eetlepel suiker
  • 25 gram roomboter

Kook 6 eieren 8 minuten. Leg de eieren daarna in koud water. Maak van de broodmix met 3 dl handwarm water en de boter en de suiker het deeg volgens de aanwijzing op de verpakking. Kneed het deeg 3 minuten goed door en verdeel het in 6 stukken. Vorm van elk stuk deeg een paasmannetje met 2 lange armen. Druk als ogen 2 krenten of rozijnen in het deeg. Leg een gekookt ei op de buik van het mannetje, druk het iets vast en vouw de armen eroverheen. Leg de paasmannetjes op een licht ingevette bakplaat. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze 15 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200?C. Klop het ongekookte ei en kwast de mannetjes ermee in. Bak ze in het midden van de oven in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Bronnen:
Bakkerijmuseum.nl
Smulweb.nl

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruiken van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Tracking cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze website