Opening Stadsherstelmonument in Westzaan: 'verleden en toekomst smaakvol bij elkaar'

Het Melkmeisje Foto Jongwijs. J.j. Allanstraat Westzaan Het melkmeisje. Bron Jongwijs.nl

Na een pittige restauratie is onlangs ons rijksmonument aan de J.J. Allanstraat in Westzaan opgeleverd. Het resultaat is werkelijk schitterend. Bekijk de foto's en lees meer over de leuke Vriendenactie tijdens Open Monumentendag.

Op 9 juli opende Jongwijs van initiatiefnemers Nel en Simon Douw de deuren van hun nieuwe ‘ huiskamer van Westzaan’. En moeder en zoon waren duidelijk niet de enigen die naar dit moment hadden uitgekeken, zo blijkt wel uit de enthousiaste reactie van Simon:

We zijn zo blij met en dankbaar voor het succes van de openingsmaand. Vanaf de allereerste dag was letterlijk elke lunch en elk diner vol gereserveerd.

Helpen dromen realiseren

Moeder Nel en zoon Simon Douw droomden al langer weg over de mogelijkheden, Simon: “Het is een prachtig pand, op een van de mooiste plekken van wat ons betreft het mooiste dorp van Nederland”. Voorop stond dat het een warme, sociale en verbindende plek zou moeten zijn. Één die recht zou doen aan de rijke geschiedenis van het eeuwenoude pand, waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan en waar men kan genieten van lokale producten. Ze vonden medestanders in de Historische Vereniging Westzaan en in de gemeente, die dit lokale initiatief graag wilde stimuleren.

Eerst moest het pand echter een ingrijpende maar hoog noodzakelijke restauratie ondergaan. Doordat wij het pand konden overnemen en daarmee de last van de restauratie en het onderhoud op ons hebben genomen, kon de droom van de ‘huiskamer voor de Westzaan’ worden gerealiseerd. Een mooie nieuwe bestemming die bijdraagt aan het leefbaar en levendig houden van dit mooie dorp.

In dit leuke filmpje van NH Nieuws vertellen onze projectleider Gijs Hoen en Simon Douw over de restauratie en over Jongwijs (vanaf 19’30”).

Boutique hotel, restaurant en bak-atelier

Jongwijs biedt nu een boutique hotel en een restaurant met picknicktuin. In het restaurant is het samenkomen van toekomst (Jong) en verleden (wijs) op zeer bijzondere wijze visueel vorm gegeven.
Behalve een zeer smakelijke kaart van chef Syl is er hier ruimte voor exposities en zelfs minitheater. Eind augustus is bovendien een 24-uurs rouwkamer opgeleverd in een losstaande schuur achter het pand.

Het pand kent een jarenlange bakkerstraditie, dus wat is er leuker dan dat er zich weer een bakker gevestigd heeft: het bak-atelier van Lex Brakenhoff is gespecialiseerd in glutenvrij bakken. En eens per jaar bakt hij de nu al befaamde Ruitjesdag-koek.

Vriendenactie tijdens Open Monumentendag

Als traktatie vanwege de opening, mogen wij u een smakelijke Vriendenactie aanbieden namens Jongwijs en Lex’ Bak-atelier. Kom op Open Monumentendag – ook wel Ruitjesdag genoemd, een verwijzing naar de rood-wit geruite dorpsvlag van Westzaan en een knipoog naar de geruite picknickkleedjes die bij mooi weer worden uitgespreid – langs om met eigen ogen het prachtige eindresultaat te zien. En blijft u voor een kopje koffie of lunch? Dan ontvangt u op vertoon van uw Vriendenpas een ambachtelijke Ruitjesdag-koek vers uit de bakkerij.

Bent u nog geen Vriend? Geen probleem: als u zich nu aanmeldt kunt u op vertoon van uw bevestigingsmail ook gebruik maken van deze Vriendenactie.

Word Vriend

Wilt u lunchen of dineren? Reserveer dan een plekje via www.jongwijs.nl.

De picknicktuin met geruite kleden, hier op Koningsdag 2022. Foto Jongwijs
De picknicktuin met geruite kleden, hier op Koningsdag 2022. Foto Jongwijs

Erfgoed maak je samen

Als we zien hoe mooi het eindresultaat is geworden – na alle tegenslagen en de gebruikelijke ‘bloed, zweet en tranen’ van een grondige restauratie – zijn we ontzettend trots en dankbaar dat we dit karakteristieke monument hebben kunnen redden. En dit is zeker in dit geval een samenspel van vele, vele anderen.

De antieke koperen biertap. Foto Jongwijs
De antieke koperen biertap. Foto Jongwijs

Simon: “Het is heel bijzonder hoeveel mensen en organisaties de handen ineen hebben geslagen om dit rijksmonument weer recht te doen en nieuw leven in te blazen. Om te beginnen de 100 vrijwilligers. Daarnaast verzorgde hovenier Jan Bark grotendeels de tuin en de tuinmeubels en Forbo/Eurocol/Van der Laan de vloeren (van cacaoschillen die een restproduct zijn van de Zaanse cacao-industrie). Meestertimmerman Bouke Koopman timmerde van antieke kasten de bijzondere bar, waarvoor Brouwerij Gulpener een antieke koperen biertap schonk. Architect Rogier ontwierp en maakte de restauranttafeltjes van hout van de Zaanse Kistenfabriek De Boer. Maar liefst 95% van het interieur van het restaurant en het boutique hotel is gerealiseerd met behulp van hergebruik, re- en upcycling. Samen met Stadsherstel en wijzelf hebben heel veel mensen vanuit passie dit erfgoed gemaakt tot wat het nu is.”

Kom het vooral met eigen ogen (en smaakpapillen) beleven.

Meer informatie

Lees meer over de geschiedenis en restauratie van dit monument:

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.