Korsjespoortsteeg 5 wordt gerestaureerd

Korsjespoortsteeg 5 wordt gerestaureerd Korsjespoortsteeg 5 wordt gerestaureerd

In de Korsjespoortsteeg vindt momenteel een restauratie plaats van een klein woonhuismonument. Het rijksmonument was in 1983 in bezit gekomen van Stadsherstel. De algehele restauratie begon in 2003.

 

Het rijksmonument uit 1744 aan de Korsjespoortsteeg werd in 1983 voor een zeer lage prijs gekocht. Het kwam niet als verrassing dat er vrijwel direct na aankoop een aanschrijving van de gemeente volgde.
Constructief werd al het nodige in hetzelfde jaar uitgevoerd, maar van binnen werd weinig aan het pand gedaan. Hiermee was het een soort bestedingsbeperkingspand. Deze aanpak werd vooral in de wederopbouwperiode gehanteerd.

In 2003 begon architect Klein aan het maken ven een compleet restauratieplan. Na het verkrijgen van de bouw- en monumentenvergunning schreef aannemer Paternotte-Wieka als laagste in en begon voortvarend aan het restauratiewerk.

Bij het funderingsonderzoek bleek dat de houten fundering, die volgens de ‘Amsterdamsche methode’ is aangelegd, dit keer niet zo slecht was. Integendeel, deze fundering is nog draagkrachtig genoeg en kan gewoon blijven zitten.

Hopelijk zal er geen verkeersdrempel voor de deur worden aangelegd… Na de restauratie zal het pand drie woningen bevatten, die dan weer geheel aan de eisen van de dag voldoen.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.