Fort K’IJK wint duurzaam erfgoedprijs

Fort K’IJK wint duurzaam erfgoedprijs Fort K’IJK wint duurzaam erfgoedprijs

Fort K’IJK, het duurzaamste monument van Stadsherstel in Uitgeest, is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stadsherstel tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres. Wij zien het als een ware bekroning voor dit prachtige project waar we met velen zo lang aan hebben gewerkt. 

Schapen op het dak

Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte en zonnepanelen maar ook gebruiken we duurzame slimmigheidjes uit het verleden zoals de opvang van regenwater via het dak wat weer gebruikt wordt voor het doorspoelen van de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen. Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.  

Schaapjes op het dak bij zonnepanelen     

Verduurzaming

De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst. Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.  Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten. De projecten die zijn ingestuurd voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 laten allemaal zien dat verduurzaming mogelijk is.

Fort K'IJK buitenste-binnen. De K'IJK van Stadsherstel Amsterdam 


Fort K'IJK buitenste-binnen. De K'IJK van Stadsherstel Amsterdam 
Bron Huib J. Lirb 

Inzendingen

Andere genomineerden voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam, een stolp in Wieringerwaard, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Zelf kijken?

Fort KÍJK, Lagendijk 22 (Uitgeest), is open van woensdag tot en met vrijdag van 10-16 uur en zaterdag en zondag van 12-16 uur.

Een gezamenlijk project

Dit project is tot stand gekomen dankzij de hulp van velen. In het bijzonder noemen wij hieronder de belangrijkste organisaties:
Aannemersbedrijf Akerbouw, De Heeren van Zorg, Eek en Dekkers – “Piet Hein Eek architecture”, Gemeente Uitgeest, Herfst installaties, Hooyschuur architecten, Landschap Noord-Holland, Provincie Noord-Holland, RO- advies en The Care Factory.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.