Fonds Surinaams erfgoed opgericht voor en door erfgoedliefhebbers

 - Copyright Martijn Gijsbertsen Fotografie Fonds Surinaams erfgoed opgericht voor en door erfgoedliefhebbers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname slaan de handen ineen met de oprichting van een fonds voor behoud van Surinaams erfgoed. 

Op initiatief van Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname start het Prins Bernhard Cultuurfonds een speciaal fonds voor restauratieprojecten van historische panden in Suriname. Dat werd op donderdag 28 juni 2018 officieel beklonken met de ondertekening van de intentieverklaring voor het Themafonds Surinaams Erfgoed, voorafgaand aan de opening van de Surinaamse tentoonstelling in de Amstelkerk.

Noodzaak herstel Surinaams erfgoed

Er zijn zeer veel bedreigde monumentale panden in Suriname die in slechte staat verkeren en vele panden zijn al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren echter beperkt. Door vanuit Nederland meer draagvlak te creëren, in zowel Nederland als Suriname kunnen meer bijzondere panden worden behouden.

De drie partijen verbinden zich met dit speciale fonds om het herstel van gebouwd Surinaams erfgoed te gaan ondersteunen en brengen hierbij elk ook elk hun specifieke expertise in. Stadsherstel Amsterdam heeft al ruim 60 jaar ervaring met het herstellen van beeldbepalende panden en steunt Stadsherstel Suriname met de opzet van herstelplannen voor panden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ruim 75 jaar ervaring met fondsenwerving en het activeren van verschillende schenkers. Ze ondersteunt al jaren restauraties van erfgoed met een gedeeld Nederlands verleden in het buitenland. Voor dit fonds brengt het Prins Bernhard Cultuurfonds een startbedrag van € 50.000 in.

Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds) tekent samen met Onno Meerstadt (directeur Stadsherstel Amsterdam) en Jack van Kessel (Aandeelhouder Stadsherstel Suriname) het oprichtingsdocument van het Surinaams Erfgoedfonds.

Wilt u ook Surinaams erfgoed steunen? Ga dan naar themafondssurinaamserfgoed.geefaanfonds.nl

 

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.