Een restauratie aan de Oudezijds

Een restauratie aan de Oudezijds Een restauratie aan de Oudezijds

Wat is leuker dan een restauratie van een monumentaal pand op de voet te volgen? Oudezijds Voorburgwal 61 is een rijksmonument dat komend jaar door Stadsherstel wordt gerestaureerd. De restauratie van dit mooie met festoenen versierde pand uit 1600, voorzien van een halsgevel met zandstenen vleugelstukken, ga ik stap voor stap volgen. In woord en beeld. Dit is deel 1 in de reeks.

Tekst: Monique Hollenkamp

Bouwhistorie

Het huis lijkt een kleintje doordat het tussen wat grotere panden staat. Maar in combinatie met het achterhuis is het verrassend veel groter dan je zou denken. De oudste delen van Oudezijds Voorburgwal 61 bestaan uit restanten van een houtskelet dat terug te voeren is naar de tweede helft van de 16e eeuw. Aan muurstijlen, de alternerende balklaag en een zwanenhalskorbeel is dat goed te zien. In die eerste bouwperiode zijn de zijgevels al van steen en de voor- en achtergevel vermoedelijk van hout. Het is leuk om te kunnen zien uit welke tijd een gebouw stamt en te weten welke rol mode daarin door de eeuwen heen heeft gespeeld. In de bouwgeschiedenis van dit pand worden zes bouwfasen beschreven. Daar komt nu – door de aanstaande restauratie – een zevende fase bij.

Oudezijds Voorburgwal 61 is het tweede pand van rechts met halsgevel

Restauratie, bouwkunst en geschiedenis

Als een soort schaduw van Stadsherstels projectleider, Roos van Enter, schrijf ik geregeld over alles wat met het pand en te maken heeft. Zoals de bouw- en bewonersgeschiedenis, het funderingsonderzoek, het uitpellen van het pand, bijzonder zeskantig marmer, de witjes, metselwerk en ankers, de wat uitgesleten stoep en monumentale entree. Versierde plafonds in het voorhuis, de hangkamer op de entresol, het ontbreken van een fundering op houten palen en kleurhistorie. Over wat kan blijven en wat niet én de keuzes die daarin worden gemaakt. En natuurlijk over de restauratie en de stappen die worden doorlopen van begin tot eind. Belangrijke vondsten en details van geveltop tot souterrain. Dit geschiedenisrijke pand op staat op dito grond. Dus ook de bedrijvigheid aan de Oudezijds Voorburgwal – toen nog de Oostervoorburgwal – komt aan bod.
Wat ons betreft allemaal razend interessant. En dat hopen we dan ook over te brengen.

Vanaf de eerste etage uitzicht op de Oude Kerk

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.