Actief langs monumenten

Actief langs monumenten Actief langs monumenten

Als u van een fietstochtje houdt én van het bekijken van een monument, dan volgt hier een mooie tip: de Fiets4daagse Hoorn van 2 tot en met 5 mei. Er zijn verschillende routes en afstanden, maar op een route komt u in elk geval langs de Grote Kerk van Schermerhorn én Stadsherstels Schooltje van Dik Trom. Dus parkeer even de fiets in het rek en loop naar binnen! 

Wie kent ze niet? De boeken van Dik Trom! Onderwijzer Johan Kieviet schreef van 1883 – 1891 in het Noord-Hollandse plaatsje Etersheim, de plek waar het schooltje van Dik Trom staat, zijn inmiddels beroemde reeks kinderboeken over het befaamde jongetje op de ezel.

Het schooltje was Stadsherstels eerste crowdfundingproject en na de restauratie in 2013 ging het kinderboekenmuseum daar open. Een vrijwilligersploeg van Stichting "Het Schooltje van Dik Trom" heeft het klaslokaal uit 1890 gereconstrueerd. Het authentieke schoolmeubilair is van het Nationaal Onderwijsmuseum. In het Schooltje van Dik Trom is een tentoonstelling over Johan Kieviet te bezichtigen. Er worden boeken verkocht en de bezoekers (ouderen zowel als kinderen) kunnen schrijfoefeningen doen met kroontjespen of griffel. Er is ook een bouwplaat van dit monument te koop. U gaat echt terug in de tijd, zo zittend in de oude schoolbanken naast de potkachel, de nostalgische schoolborden en met de klompen onder de kapstok.

Wandeling Joods Amsterdam

Op zondag 5 mei in Amsterdam? Wandel die dag alleen of in gezelschap Stadsherstels Joodse wandeling. U passeert een aantal panden met een Joodse achtergrond en historie. In Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, kunt u tussen 11.00-15.00 uur de wandelroute gratis ophalen bij onze Stadsherstellers. Met de wandelroute in de hand passeert u de Jodenhoek van Amsterdam, dit was de buurt die wordt begrensd door de Prins Hendrikkade, Doklaan, Sarphatistraat, Amstel, Kloveniersburgwal en Geldersekade. 
​Huis de Pinto organiseert op 5 mei een vrijheidsmaaltijd. 


Kalkmarkt 10. Hier woonde in het begin van de Tweede Wereldoorlog het Joodse gezin van Isidore Norden

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.