Kerkstraat 416
Kerkstraat 416, AmsterdamDe restauratie van de drie rijksmonumenten Kerkstraat 414-416-418, gelegen vlakbij de Magere Brug, is eind 2021 gerealiseerd. De restauratie duurde ongeveer één jaar. In de monumenten zijn drie woningen en één bedrijfsruimte gerealiseerd. De panden hebben alle eeuwen, vanaf de gronduitgifte in 1669, dezelfde eigenaren gekend en soms ook dezelfde gebruikers. Maar toch zijn ze alle drie uniek
Baruch Müller, een Joodse bewoner
In de jaren dertig van de 20e eeuw zit in dit pand het Landelijk Comité van de Roode Dinsdag. De Roode dinsdag was in 1911 ontstaan toen politicus Pieter Jelles Troelstra er genoeg van had dat gewone Nederlanders ‘afgescheept worden met kleine sociale hervormingen’. Troelstra is het gezicht van de socialistische SDAP. Die partij vindt dat het tijd is om een vuist te maken. Op dinsdag 19 september 1911, dat is Prinsjesdag, organiseren socialisten daarom een grote demonstratie in Den Haag: Roode Dinsdag.
Volgens de gemeentelijst, de lijst van Joodse inwoners die de Nederlandse gemeenten in 1941 van de Duitse bezetter moesten maken, woonde Baruch Müller op nummer 416. Baruch, geboren in Perzivozk in 1906 en overleden in Sobibor in 1943, bereikte de leeftijd van 36 jaar. Voor zover bekend was hij alleenstaand. Hij was één van de 200 Duitse mannelijke vluchtelingen van 18 jaar en ouder die op 19 december 1938 van Amsterdam werd overgebracht naar het strafkamp Norg in Veenhuizen. En op 3 januari 1939 werd hij getransporteerd naar de marinevesting Hellevoetsluis.
Om Amsterdam te beschermen en te verfraaien heb ik een fonds op naam bij Stadsherstel opgericht en dit tegeltableau geschonken. De geschonken tegeltableaus hebben een mooi plekje in de panden gekregen.
Kerkstraat 416 is een rijksmonument, gebouwd in 1671. Het is samen met haar buurpand geplaatst onder een dwarse kap. Het raam naast de toegangsdeur heeft in 1935 een andere roedeverdeling gekregen. De pothuizen voor het huis waarin de toegangsdeur zat, zijn toen verdwenen en in de gevel is een verhoogde, dus beter toegankelijke, toegangsdeur gekomen. De ramen op de verdieping zijn 18e eeuws.
Een pothuis is een kleine uit- of aanbouw voor of naast een woonhuis. Het is een verdiepte ruimte die voor een deel boven de grond uitsteekt. In de middeleeuwen kwamen ze ook al voor. Oorspronkelijk was de naam puthuis omdat de bouwsels over een verzamelput voor het hemelwater waren gebouwd. Men kon dan binnendoor vanuit het souterrain of de kelder in het puthuis water putten. Later zijn de ruimtes vaak vergroot en veranderd van bestemming. Zo werden ze gebruikt voor het huisvesten van werkplaatsjes van ambachtslieden, als opslagruimte of als keukenpothuis waarin ook het closet een plaats vond. Uiteindelijk boden ze als kelderwoning ook wel onderdak aan gezinnen.
Bij aankoop in 1963 waren de panden 414-418 en het hoekpand Amstel 262 verwaarloosd. Er waren urgente voorzieningen nodig tegen verder verval. Er heeft toen groot onderhoud plaatsgevonden, waarbij de panden grotendeels in gebruik bleven.
Toen de beide panden op nummer 414 en 418 leeg kwamen te staan bleek pas goed dat de panden toe waren aan restauratie. Het gaf ons direct de gelegenheid om nummer 416 terug te brengen als zelfstandige woning. Bij een grote verbouwing in de jaren dertig was dit pand namelijk samengevoegd met Kerkstraat 414, waardoor zich achter de twee gevels één woning bevond met een onpraktische indeling.
In de zomer van 2020 is begonnen met de restauratie en in 2021 is die afgerond. De Vrienden van Stadsherstel konden de drie woningen tijdens de Vriendenwandeling bekijken. Leuk was het om te merken dat iedereen zijn eigen voorkeur had. Want elk pand is weer een heel eigen huisje op zich geworden.
De woningen zijn volledig gerestaureerd, geïsoleerd en gemoderniseerd met behoud van oorspronkelijke elementen. Kerkstraat 416 is het meest bescheiden in omvang (40 vierkante meter), maar is toch verrassend ruim en praktisch. Op de begane grond is een keuken, op de 1e etage een woonkamer en op de 2e is de slaapkamer aan de voorzijde met een badkamer. Er is een vlizo trap die toegang geeft tot de vliering die veel bergruimte biedt en waar de installaties zijn weggewerkt.
Bronnen:
Joodsmonument.nl
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher
Wikipedia