Kerkstraat 196
Kerkstraat 196, AmsterdamDit huis en de buurpanden behoorde, voordat wij eigenaar werden, toe aan Het Deutzenhof. Er waren in 1956 vier huizen, ontworpen door IJsbrand Kok, met 12 woningen voor werkende vrouwen boven de 35 jaar. Deze mejuffrouwen werden geballoteerd door mr. Christiaan Pieter van Eeghen.
RK propagandaclub van onze Duif
In 1956 is het huidige huis gebouwd. Er stond al een tijdje geen pand meer. Wellicht was het bouwvallig geworden door de brand die in 1906 bij de fietsenmaker op nummer 198 had gewoed. Daar was een brandende lucifer in de carbid terecht gekomen. We weten weinig over het pand. In oude advertenties lezen we dat in 1928 de vrouw die op dit adres woont er van wordt verdacht ƒ 130 te hebben gestolen van een man met wie zij zich had afgezonderd. In 1929 doet ook weer iemand aangifte van het feit dat hij/zij op dit adres is bestolen van ƒ 90. In 1932 komen we een bekende tegen. Namelijk de RK propagandaclub van de Duif, die op dit adres is gevestigd en gaat verhuizen. De kerk wordt in 1995 ons eigendom.
Rond 1900 is de Stichting het Deutzenhofje eigenaar geworden van het pand en in 1956 bouwen ze er een nieuw huis. In dit huis en de drie naastgelegen huizen komen in totaal 4 nieuwe gelijkende woningen met in elk drie appartementen. Aan de restauratiearchitect IJsbrand Kok, wonende op het einde van de Prinsengracht, werd het werk gegund. Hij ontwierp de nieuwe panden in oude stijl en maakte gebruik van toppen van gesloopte Amsterdamse huizen die op de werf van Monumentenzorg opgeslagen lagen. Die van dit huis kwam van een pand uit het eerste kwart van de 18e eeuw.
De woningen werden toegewezen aan werkende vrouwen vanaf 35 jaar. De woningnood was voor deze doelgroep in de jaren ’50 en ’60 erg groot. Zij woonden tot dan toe vaak op kamers, meestal dicht op één, met gebruik van douche en keuken. Op 16 januari 1965 zijn de panden ingewijd. Dit gebeurde in de regentenzaal van het hof, waar toespraken werden gehouden en alle nieuwe bewoners aanwezig waren. De eerste bewoners werden geballoteerd door mr. Chris van Eeghen. Zij moesten naar het pand op de Herengracht en waren zeer nerveus voor het gesprek. Dat vertelde oud bewoner Miets Defesche.
In 1988 werden dit pand en haar buurpanden aan Stadsherstel verkocht. Stadsherstel begeleidde toen ook hun restauratie en wij hebben een tijd het technische beheer van het hof gedaan. Stadsherstel heeft meerdere woningen voor werkende alleenstaande vrouwen overgenomen zoals aan het Kenaupark 6 en 8 in Haarlem. Lees daar HIER meer over.
Ze was onderwijzeres en vertaalster
Tot 2005 woonde Miets Defesche op 196 hs. Zij was geboren in Maastricht in 1922. Het gezin bestond uit vader, moeder en acht kinderen. Moeder overleed toen ze 48 jaar was en vader is nooit hertrouwd. Aan de oudste meisjes werd veel in het huishouden overgelaten en vader vond dat prima. Hij kon zijn werk als administrateur van de Gouverneur gewoon blijven doen. Miets was onderwijzeres aan het lyceum in Maastricht. Ook werd ze beëdigd tolk en vertaalster in Engels. Na een tijd in Engeland kinderkampen begeleid te hebben, vertrok Miets naar Amsterdam. Dat moet in 1949 geweest zijn. Zij woonde in Amsterdam-Zuid en ging werken bij de fa. International Textiles aan de Keizersgracht.
Later werd ze secretaresse aan de opleiding psychologie van de UVA. In 1964 na een gesprekje met Christiaan Pieter van Eeghen kwam ze, als één van de eerste dames, hier wonen. Van Eeghen was directeur Nederlandsch-Indische Handelsbank en voorzitter van de Kamer van Koophandel. Miets had een grote vriendenkring. Ze bracht vele vakanties in Italië door. Met andere vrienden ging ze vaak naar Frankrijk om te aquarelleren. Miets hield van een glaasje en een sigaretje en kookte voor haar vrienden de lekkerste happen. Aldus Juultje Postma- Krijnen, voormalig directrice van het Hof.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher