Schuilkerk De Hoop
Vlakbij de Amsterdamse ring – tegen Watergraafsmeer aan – ligt een sfeervol kerkje waarvan het een klein wonder is dat het er nog staat: Schuilkerk De Hoop. Achter de eenvoudige gevel van deze enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de omgeving van Amsterdam gaat een rijk en licht interieur schuil.
Locatieverhuur
Zakelijk en cultureel
Schuilkerk De Hoop kan worden gereserveerd voor onder meer diners, recepties, presentaties, condoleances, workshops, voorstellingen en concerten. Het is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Diemen.
De kerk is tevens een gewilde locatie voor muziek- en filmopnames en de Vrienden van De Hoop organiseren hier sinds 1999 hun serie kamermuziekconcerten.
Voorzieningen
Verzorgd en professioneel
Het gebouw is uitgerust met moderne faciliteiten zoals verwarming, sanitair en faciliteiten voor een cateraar. De akoestiek is uitermate geschikt voor kamermuziek. Er is een vleugel en een klein podium. Het balkon van 60 m² biedt de mogelijkheid om publieksplekken te maken voor concertopstellingen of als ontvangstruimte om vooraf aan een diner een borreltje te drinken. Er is een kantoortje dat als kleedruimte kan fungeren. Achter de kerk bevindt zich een terras/binnenplaats, een prima ‘break-out room’ bij mooi weer.
Het team van Stadsherstel staat voor u klaar om u te inspireren en informeren over de mogelijkheden in deze bijzondere locatie.
Aanvraagformulier zalenverhuur
Gebruik dit formulier als u interesse hebt in de huur van één van onze eventlocaties; vul het formulier zo zorgvuldig mogelijk in, zodat wij een passend antwoord kunnen geven.
Oppervlakte 140 m2 |
|
Receptie 175 personen * |
|
Concert 110 personen * |
|
Diner 80 personen * |
Diemen
Het gebouw
Verscholen schoonheid
Hoewel er in 1786-1787 een kerkgebouw neergezet mocht worden, waren de vrijheden voor katholieken in die tijd beperkt. Het pand mocht van buiten niet als kerk herkenbaar zijn, de deur moest glad zijn, de vensters moesten een normale grootte hebben en het dak moest bedekt zijn met de gewone standaard dakpannen. Schuilkerk De Hoop werd daardoor een vrij eenvoudig gebouw van buiten, maar met een duidelijke kerkindeling van binnen en een rijk gedecoreerd interieur.
Herstel de stad
Kies voor erfgoed
Schuilkerk De Hoop draagt in 1910 de kerkfunctie over aan de nieuw gebouwde Sint-Petrus’-Bandenkerk, die naast de pastorie wordt gebouwd. Het monument doet vanaf die tijd dienst als verenigingsgebouw, opslagruimte en orgelschool.
In 1990 ging Schuilkerk De Hoop door brand grotendeels verloren en dreigde sloop. De Stichting Monument Schuilkerk De Hoop werd opgericht om de kerk voor de ondergang te behoeden. Het lukte de stichting om het gebouw op de rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen. Dankzij publieksacties, donaties vanuit het bedrijfsleven en monumentensubsidies werd de financiële basis voor de redding gelegd. Uiteindelijk kon Stadsherstel het monumentale gebouw in 1997 restaureren waarbij de oorspronkelijke uitstraling is teruggebracht en achter de wanden, het plafond, de ramen en deuren de meest geavanceerde geluidsisolerende constructies zijn aangebracht.
Door te kiezen voor Schuilkerk De Hoop, draagt u bij aan het onderhoud van dit monument en behoud van cultureel erfgoed in Amsterdam en omstreken.
Doordat ik buiten de muren van mijn kantoor in dit geweldige kerkje waar ik het bestaan niet van wist, bezig was met het reflecteren op mijn dagelijkse werk, kwam ik tot nieuwe inzichten.
De architectuur van de in 1787 – de tijd waarin Mozart leefde- voltooide schuilkerk De Hoop vormde dan ook een bijna perfect te noemen entourage voor dit heerlijke concert.