Amstelveld 8
Amstelveld 8, AmsterdamAl dertig jaar houden wij kantoor in de prachtige 350 jaar oude Amstelkerk. Om deze fijne werkplek te behouden, maar ook om duurzamer te worden en de zaal te verbeteren voor de verhuur, was dit monument toe aan een opknapbeurt. Een prachtig plan waarbij het interieur de kleuren van de stad en Stadsherstels monumenten kreeg. Zo heeft het huisje van de conciërge, wat nu een fijn vergaderhuisje geworden is, wat details in Stadsherstel blauw gekregen.
Broodnodig cadeautje voor de jarige job
Stadsherstel verwierf de volledig houten en zeer vervallen kerk eind jaren tachtig van de vorige eeuw, in 1990 was de restauratie voltooid en betrok Stadsherstel de hoger gelegen kantoorruimten. De open ruimte beneden wordt gebruikt om nog in te kerken, voor bijzondere evenementen en ons culturele programma. Daarnaast is het dagelijks gratis toegankelijk voor de wisselende exposities.
In de begin jaren hadden we meer dan genoeg werkruimte maar net zoals ons werkgebied uitgebreid is tot 45 kilometer rondom Amsterdam hebben we ook meer collega’s gekregen. Ook nu groeien we nog steeds door want het redden van monumenten en het restaureren daarvan is zeker nog niet klaar. Daarom is er voor de toekomst ook meer werkplek nodig. We stonden voor een behoorlijke uitdaging. We wilden de kerk zeker niet verlaten maar wilden de kerk ook openbaar toegankelijk houden voor Amsterdam. We schakelden OTH architecten in, een huurder van ons in één van de hallen naast de Kromhoutwerf. Zij hebben een herinrichtingsplan ontworpen waarbij de werk- en overlegruimten zijn verbeterd en voldoen aan de Arbo-eisen. Tegelijkertijd zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. Een fantastisch cadeautje voor de 350 jaar oude Amstelkerk en Stadsherstel, in 2021 bestaan wij 65 jaar!
Wij zijn een multidisciplinair ontwerpbureau in de architectuur en interieurarchitectuur. Vanuit deze solide basis werken we aan vernieuwende concepten op het gebied van wonen, werken, zorgen, leren, recreëren en ontmoeten. Met een bescheiden insteek benaderen we alle projecten op een eigen wijze. Onze onderzoekende manier van ontwerpen koppelt plezier aan professionaliteit en creativiteit aan realiteit.
De gewelven zijn weer beter zichtbaar geworden
De belangrijkste aanpassing is dat de wanden, die dertig jaar geleden aangebracht zijn onder de gewelven waardoor er verschillende ruimtes ontstonden, voor een groot deel zijn verwijderd. Deze aanpassing doet meer recht aan de bouwkundige structuur van de kerk doordat de gewelven beter zichtbaar zijn. De nieuwe inrichting zal ook bijdragen aan een betere samenwerking tussen collega’s en de verschillende afdelingen onderling.
Onze lunchruimte die eerst op de kantoorverdieping recht tegenover de ingang zat is verhuisd naar beneden, met een semi open keuken als ontmoetingsplek op de begane grond. Dit zal ook meer interactie bevorderen met bezoekers van de exposities in de middenruimte. Deze flexibele ruimte is ook inzetbaar voor de vele evenementen het hele jaar door, zoals huwelijken, diners, recepties en natuurlijk de concerten die we programmeren.
Vergaderhuisje in het huisje van de conciërge
Het ‘vergaderhuisje’, oorspronkelijk het huisje van de conciërge, gesitueerd aan de voorzijde van de Amstelkerk, heeft een nieuwe ontsluiting gekregen. Dat is vanaf de kantoorverdieping net naast de receptie waardoor deze beter toegankelijk en dus bruikbaarder is. In dit bouwdeel bevinden zich nu twee overlegruimten en een nieuwe bibliotheek. Deze ruimten hebben details gekregen in de blauwe Stadsherstelkleur. Het zijn fijne plekken geworden met uitzicht op de Reguliersgracht, net boven de ingang van de Amstelkerk. Ook is vanuit dit huisje het orgel toegankelijk en de hogere zolders van de Amstelkerk met een fenomenaal uitzicht op Amsterdam vanaf het hoogste punt.
Het monumentale orgel, met orgelfront ontworpen door Hendrik Springer, kan nog steeds bespeeld worden. Het hoofdwerk en Bovenwerk is in 1843 gemaakt door J. Bätz & Comp. te Utrecht. In de Nederlandsche Staatscourant van 12 Juli 1843 lezen we daarover:
“Gisteren is met veel plegtigheid en onder eenen ontzettenden toevloed van daarin belangstellenden ingewijd een orgel, uit vrijwillige bijdragen van leden der hervormde gemeente alhier, in de Amstelkerk geplaatst. Dit fraaije werkstuk is vervaardigd door de heeren Bätz en Comp., orgelmakers le Utrecht, die, volgens de getuigenis van deskundigen, met dit werk groote eer hebben ingelegd. Het is bij de inwijding bespeeld geworden door den bekwamen organist van de Oude Kerk, den heer van den Broek”.
Vrienden bedankt
De Vrienden hebben het opnieuw vergulden van het orgel mogelijk gemaakt. Word ook Vriend en maak onze restauraties compleet!
Kleuren van de stad en Stadsherstels gebouwen
De hoofdkleuren van de kerk, die in overleg met Monumentenzorg zijn vastgesteld, blijven hetzelfde.
Voor de nieuw toegevoegde elementen met hun kleur en materialisatie is het concept ‘oud in een nieuw jasje’ bedacht, om met respect de kerk te herinrichten en daar goed op aan te sluiten.
Voor het kleurconcept van de kantoorverdieping is inspiratie gehaald uit ‘de kleuren van de stad’, het historisch kleurgebruik is terug te vinden in de gevels van de verworven en gerestaureerde panden van Stadsherstel. Het nieuwe verlichtingsplan zorgt ervoor dat de structuur van de gewelven en de materialen en kleuren beter tot hun recht komen.
Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er verbeteringen uitgevoerd. Zo zijn de kieren in het houten gebouw gedicht, er zijn voor- en achterzetramen geplaatst en de kerk is voorzien van volledig nieuwe installaties waaronder een ventilatiesysteem.
Door al deze aanpassingen hebben de bezoekers van de Amstelkerk een plek gekregen waar ze nog meer van kunnen genieten. Voor ons is het een zeer welkom cadeautje, in ons 65-jarig jubileumjaar, om hier te mogen blijven werken.
Bent u benieuwd hoe het is geworden? Kom dan naar onze culturele activiteiten!
Wij vinden het erg belangrijk dat dit bijzondere gebouw openbaar toegankelijk is en blijft. En dat zoveel mogelijk mensen op verschillende momenten van het gebouw kunnen genieten. Daarom kunt u tijdens kantooruren en dagen gewoon onze Amstelkerk binnenlopen en de middenruimte bekijken. Ook kunt u dan de maandelijks wisselende exposities, van kunstenaars met een speciale band met Amsterdam, variërend van fotografie tot schilderkunst, gratis bezoeken.
Daarnaast organiseren we diverse culturele activiteiten zoals lezingen, concerten (de Amstelkerk blijkt een fantastische akoestiek te hebben). Bekijk HIER het gehele actuele cultuurprogramma. Maar ook kunt u de kerk huren voor uw eigen familie- of zakelijke evenement.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
De Vrienden van Stadsherstel
Provincie Noord-Holland