Zie de wieken draaien op Nationale Molendag

Zie de wieken draaien op Nationale Molendag Zie de wieken draaien op Nationale Molendag

Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Ook dit jaar is het thema ‘Ontmoet de molenaar!’. Maak kennis met de molenaar en leer meer over de molen. Vele molens doen mee met deze 47e Nationale Molendag. Ook drie Amsterdamse stadsmolens van Stadsherstel.

Als het weer in Amsterdam goed is, draaien de wieken van De Gooyer, De Bloem en De 1200 Roe mooi in de wind. De Bloem kan op zaterdag 11 mei zelfs worden bezocht, dus neem een kijkje in de molen en hoor meer van de molenaar over de historie en hoe wonen in een molen nu is. Pak die kans, want op zondag 12 mei is de molen gesloten. De Gooyer en De Bloem draaien wel maar zijn niet voor publiek geopend.

Grote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is bij veel mensen bekend.


​Molens De Gooyer en De Bloem

Korenmolens De Gooyer en De Bloem maalden tot in de jaren vijftig, daarna werd de concurrentie met het veel goedkopere witte tarwebloem te groot. De 1200 Roe is een 8-kantige binnenkruier, een type dat alleen in Noord-Holland staat en opvalt omdat hij geen staart heeft. De molenaar moet de wieken van de molen boven in de kap naar de wind draaien oftewel kruien.
Tijdens de Nationale Molendag zijn extra activiteiten in sommige molens, zie hier de lijst van alle deelnemende molens.

Molen De Gooyer, De Bloem en De 1200 Roe aangekocht, met dank aan

En dankzij een grote aankoopbijdrage van onze Vriendenvereniging 

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.