Stralende opening Villa Duinlust
Onder grote belangstelling is op 29 juni in de stralende zon de monumentale Villa Duinlust in Bennebroek geopend. Onder begeleiding van De Heeren van Zorg zullen hier negen jongvolwassenen met autisme een tijdelijk thuis vinden.
Popelen om binnen te kijken
Al ruim voor de inlooptijd arriveerden de eerste belangstellenden aan de Schoollaan 72. Onder hen een echtpaar dat al hun hele leven (75 jaar) in Bennebroek woont, waarvan 37 jaar tegenover de villa in een rijtje waarvoor inmiddels nieuwbouw in de plaats is gekomen. Eigenlijk fietsten zij toevallig langs, en ze konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. De afgelopen jaren hadden zij de villa in verval zien raken en ze waren ervan overtuigd geweest dat de villa tegen de vlakte zou gaan, zoals gebeurd was met hun eigen huis. Net als veel buurtbewoners zijn zij ontzettend blij dat het pand behouden is gebleven en waren onder de indruk van het eindresultaat. Het is slechts een van de vele reacties.
We dachten: dat gaat tegen de vlakte
Gezamenlijke opening
De bezoekers, waaronder veel buurtgenoten en een aantal toekomstige bewoners, stonden te popelen op het grote terras om zelf een kijkje binnen te kunnen nemen. Daarvóór was het eerst tijd voor de officiële openingshandeling. Willem van Iterson, projectleider van Stadsherstel, vertelde iets over de restauratie en bedankte de betrokken partijen én vooral ook de buurtgenoten voor de overlast door radio’s die misschien toch net iets te hard hadden gestaan en de vele klusbussen voor de deur. Speciale aandacht was er ook voor architect Rob van Baalen van BrandjesvanBaalen, die tot ieders grote spijt vanwege ziekte verstek moest laten gaan. Mede door zijn ideeën en het uitwerken van de plannen kunnen deze jongeren hier wonen.
Adjunct-directeur van Stadsherstel Michiel van der Burght, vertelde vervolgens kort over de geschiedenis van zowel Stadsherstel – een nieuwkomer in Bennebroek – als over de voormalige rectorwoning uit 1895. Daarna was het woord aan Nico Heijink, de locoburgemeester van de gemeente Bloemendaal en zelf inwoner van Bennebroek. Hij benadrukte hoe blij de gemeente is met dit project: “Deze combinatie – dat dit mooie erfgoed behouden blijft én een mooie nieuwe bestemming krijgt – zeg nu zelf: wat willen we nog meer?!”. Tenslotte sprak Aristoteles Noutsis, directeur Zorg en Netwerk bij De Heeren van Zorg zijn dank uit aan de betrokken partijen en vertelde hij over het toekomstige gebruik van de villa als begeleid-wonen project voor jongvolwassenen met autisme.
Behoud van erfgoed met een sociale bestemming: wat willen we nog meer?!
Na de praatjes was het tijd om het pand officieel te openen. Als afgevaardigden van de drie betrokken partijen: gemeente, huurder en eigenaar knipten de heren Heijink, Noutsis en Van der Burght gezamenlijk het lint door, waarna de geïnteresseerden op eigen gelegenheid rond konden kijken. De reacties waren zeer enthousiast, de gerestaureerde villa is dan ook een plaatje geworden met prachtige oude details gecombineerd met mooie strakke vormgeving zoals de belettering van de verschillende appartementen.
Wij wensen de toekomstige bewoners heel erg veel plezier in hun nieuwe woning!
Lees HIER meer over de restauratie en de geschiedenis van dit pand.
Glas in lood hersteld dankzij Vrienden
De Vrienden van Stadsherstel hebben bijgedragen aan het herstel van de vele karakteristieke glas-in-lood bovenlichten.
Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit soort prachtige restauratieprojecten?
Aan dit project werkten mee
Architect: BrandjesvanBaalen architecten
Constructeur: De Beaufort Bouwadvies
Aannemer: Akerbouw
W-adviseur: id energie
W-installateur: Koning & Bloemendaal Installatie
Bouwhistorisch onderzoek: Lotte Zaaijer MSc architect / bouwhistoricus
Ecologisch advies: Arda Advies voor natuur en landschap
Tuinadvies: StukArt Tuinen
Deze restauratie werd mede mogelijk gemaakt door:
De Heeren van Zorg
Gemeente Bloemendaal