Start eerste werkzaamheden restauratie Fronikboerderij

Start eerste werkzaamheden restauratie Fronikboerderij Start eerste werkzaamheden restauratie Fronikboerderij

Vlak na de bouwvak is Stadsherstel gestart met de eerste werkzaamheden in de Fronikboerderij aan de Westzanerdijk in Zaandam. Voordat er kon worden gestart met het funderingsherstel, moest nog wel het een en ander gebeuren, zowel in het pand als daarbuiten.

Vanwege de flora en fauna was startdatum 1 september noodzakelijk en zijn er mussenflats, vleermuiskasten en een paddenscherm geplaatst. Tweede stap was het omliggende terrein begaanbaar te maken en het pand binnen op te ruimen en veilig te stellen. De Betonhoeve, die het funderingsherstel uitvoert, heeft het gras gemaaid en houten platen gelegd. Ook is het bouwterrein afgeschermd met bouwhekken, zodat veilig gewerkt kan worden en de buurtboerderij gewoon open kan blijven en dus toegankelijk is voor publiek.

Funderingsherstel

In het pand zijn de voorbereidende werkzaamheden van het funderingsherstel in volle gang. In het voormalige woonhuis zijn de houten vloeren, waar ze nog aanwezig waren, gedemonteerd. Het water stond tot onderkant balklaag. Om veilig te kunnen werken is hier alvast een werkvloer gestort en zijn de nodige stempels aangebracht. In de stal, hooihuis en dars (ruimte in de boerderij waar het graan gedorst kan worden en wagens en werktuigen gestald worden, red.) zijn eveneens de nodige stut- en stempelconstructies aangebracht.

Behoud van buurtfunctie

De eind 19-eeuwse boerderij bezit cultuurhistorische waarde voor Zaanstad en is beeldbepalend voor de Westzanerdijk. Daarom heeft de Fronikboerderij, begin september, de monumentenstatus gekregen. In het monument gaat De Heeren van Zorg sociale huurwoningen voor tien jongeren met autisme beheren. De buurtfunctie van de boerderij blijft bestaan, daar zal Stichting Fronik Buurtboerderij voor zorgen.

Lees hier het eerder verschenen artikel over het behouden van de buurtboerderij.

Aannemer Betonhoeve

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.