Monumentenfotograaf: Kerkje van Evers

Monumentenfotograaf: Kerkje van Evers Monumentenfotograaf: Kerkje van Evers

Regelmatig zijn gebouwen en monumenten de moeite waard te onderzoeken en te fotograferen. Vanwege hun rauwe, vervallen, verlaten, architectonische en soms kunstzinnige uitstraling. Monumentenfotograaf Aart Jan van Mossel fotografeerde voor ons en voor u het ‘Kerkje van Evers’ in Landsmeer.

Stadsherstel is eigenaar van dit charmante provinciaal monument. Het in de volksmond bekend staand als ’het kerkje van Evers’ is een voorbeeld van herbestemming avant la lettre. Sinds 1927 heeft het verschillende bestemmingen gehad nadat de gereformeerden in het centrum van het dorp gingen kerken. Door leegstand was het intussen aardig in verval geraakt. Dankzij buitengewoon vriendelijke contacten met de familie Evers zijn we erin geslaagd om tot een voor beide partijen acceptabel voorstel te komen voor een nieuwe toekomst van het complex, waarbij kerk en pastorie gespaard blijven. Bij deze plannen kunnen we rekenen op een positieve ondersteuning van het gemeentebestuur van Landsmeer.

Over de rijke geschiedenis van deze houtbouw valt nog veel te vertellen. Maar eerst zullen we straks het gebouw van binnen langzaam opschonen van de in de loop der tijd ingebrachte constructies en betimmeringen en hopen zo ook meer architectuurhistorische geheimen te ontdekken.

Mede gefinancierd door:

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.