Fort aan de St. Aagtendijk Vuurlinie 1

Vuurlinie 1 Nieuw Dji 0005
Adres:Vuurlinie 1
Plaats:Beverwijk
Naam:Fort aan de St. Aagtendijk
Beschrijving:Fort aan de St. Aagtendijk diende als verdediging van de St. Aagtendijk en de westkade van de Zuidwijkermeerpolder. Het verdedigbaar aardwerk kwam in 1895 gereed, het bomvrije gebouw in 1899. Tussen de forten St. Aagtendijk en Zuidwijkermeer loopt een 2,5 km lange liniewal.
Het fort is regelmatig geopend voor publiek.
Verworven:Verwachte aankoop: 2015
Restauratie:
Situatie bij aankoop:Een vervallen Werelderfgoed monument. De UNESCO heeft de Stelling van Amsterdam in 1996 op de Lijst van Werelderfgoed geplaatst vanwege haar waarde voor de mensheid.
Restauratiearchitect:
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:Fort aan de St. Aagtendijk heeft een bijzondere bestemming gekregen als oefenruimte voor muzikanten.
Bijzonderheden:Uniek aan dit fort is de in beton uitgevoerde frontcaponnière: een middenvoor aan de fortwal gelegen uitbouw, aan weerszijden voorzien van schietgaten voor het geven van zijwaarts gericht vuur. De voorzijde van deze caponnière was tegen granaatvuur beschermd door een zware aarden dekking.
De oorspronkelijke landschappelijke situatie rondom dit fort werd door de aanleg van de A9 ingrijpend gewijzigd. Deze snelweg oostelijk van het fort loopt pal langs de genieloods.
Verschenen artikelen:Stichting Fortpop BeverwijkStart restauratie en Fortenfestival (augustus 2015)Fietsroute Fort aan de St. Aagtendijk (augustus 2015)

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.