Fort Aalsmeer gaat mooie toekomst tegemoet
Het Fort bij Aalsmeer krijgt een nieuwe invulling met daarin een mooie plek voor het daar gevestigde CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum. Stadsherstel Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer tekenden een erfpachtovereenkomst waarmee een eind komt aan een jarenlange onzekerheid.
Nieuwe gebruikers naast ‘oude bekenden’
De toekomst van het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug, is met dit akkoord veiliggesteld. Het fort, dat ook wel bekend staat als Fort Rijsenhout, zal met een levendige mix van recreatie, cultuur, educatie en creativiteit een attractiepunt binnen en buiten de gemeente worden. Zo komt er horeca, een kunstenaarscollectief en in de poterne een tentoonstellingsruimte.
Onderdeel van het plan is ook het behoud van museum CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 , die een vleugel van het fortcomplex tot zijn beschikking zal krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen en verbeteren tot een aantrekkelijk regionaal oorlogsmuseum. Ook wil CRASH het educatieprogramma verder uitbreiden en doorgaan met het organiseren van boeiende en interessante lezingen en evenementen.
In de reeds gerestaureerde genieloods geeft Boer Bos / Fortboerderij Dijkzicht trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en groei, met de natuur als inspiratiebron.
UNESCO Werelderfgoed
De Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die dwars door de gemeente Haarlemmermeer loopt. In 1996 kreeg de Stelling van Amsterdam de status UNESCO Werelderfgoed.
Het Fort bij Aalsmeer is een onderdeel van de Stelling en had tot doel om de dijk en de naastgelegen Ringvaart te verdedigen. Het aardwerk en de sluis zijn aangelegd tussen 1890-1895; met de bouw van de bomvrije gebouwen kwam het fort in 1905 gereed. Het is een fort van het A-type met twee vrijstaande gebouwen voor hefkoepelgeschut en een frontgebouw dat door een poterne is verbonden met het hoofdgebouw. Het forteiland heeft een dubbele frontgracht als extra beveiliging. De dubbele schutsluis, met aan de zuidzijde het fortgebouw en aan de noordzijde de Genieloods, had oorspronkelijk zowel een landbouw- als militaire functie. Het fort is zowel in 1914-1918 als in 1940 gemobiliseerd.
In deskundige handen
Een kleine twintig jaar geleden startten wij met het restaureren van erfgoed in de Stelling van Amsterdam, ons eerste monument was de Kringenwetboerderij Zeehoeve in Diemen. Fort Aalsmeer is dan ook in ervaren en deskundige handen bij ons.
Als de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden, zullen wij aanvangen met de restauratie van het complex. De subsidie van de provincie Noord-Holland die de gemeente voor de restauratie ontvangen heeft, wordt hiertoe aan ons doorgegeven.
Per water bereikbaar
Het herbestemde Fort bij Aalsmeer zal de bijzondere monumentale onderdelen van de Stelling verder verbinden. Pluspunt daarbij is dat het fort niet alleen te voet en te fiets maar ook over water te bereiken zal zijn: bij het fort wordt namelijk een aanlegsteiger gerealiseerd. Een nieuwe parel op de recreatieroute van de Geniedijk, die een breed publiek van dichterbij en verder weg zal aantrekken.
De gemeente Haarlemmermeer hecht veel waarde aan de instandhouding en ontwikkeling van de Geniedijk en de stellingonderdelen. Cultuurwethouder Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer is dan ook tevreden met de overeenkomst: “Dit plan past goed in ons nieuwe beleid om erfgoed te omarmen en te beleven.”
|
Bronnen
- Archief Stadsherstel
- Hoofddorper Courant
- InforMeer (Gemeente Haarlemmermeer) d.d. 16-02-2022
- Oneindig Noord-Holland