Eerste aankoop 2015: voormalig bordeel Korsjespoortsteeg

Eerste aankoop 2015: voormalig bordeel Korsjespoortsteeg Eerste aankoop 2015: voormalig bordeel Korsjespoortsteeg

Het nieuwe jaar is pas net begonnen en Stadsherstel heeft het eerste verwaarloosde monument aangekocht; de Korsjespoortsteeg 8, gelegen tussen de Herengracht en het Singel. Het karakteristieke pand bestaat uit een boven- en benedenwoning, waarvan de benedenwoning voorheen gebruikt werd als bordeel.

Derde Stadsherstel pandje in de steeg
Stadsherstel heeft meerdere panden in de Korsjespoortsteeg in haar bezit waaronder nummers 5 en 17. Deze panden zijn resp. in 2005 en 2007 door Stadsherstel gerestaureerd. Het pand nummer 5 ligt precies tegenover ons nieuwe pand.

Verwaarloosd monument
Het oude en opvallend kleine huisje op nummer 8 bevindt zich in een prostitutiebuurt. De gemeente was bezig met de voorbereiding voor de aanschrijving aan de eigenaren om onder andere de fundering en het casco te herstellen.
Het pand heeft een boven- en een benedenhuis met gescheiden entrees, twee voordeuren, een bovenwoning en oorspronkelijk een werkruimte op de bel-etage. Tot een aantal jaar geleden was hier een bordeel gevestigd. Een bordeel is hier niet meer toegestaan en Stadsherstel zal er een andere bedrijfsfunctie aan geven.

Officiële monumentenomschrijving: ‘pand met klokgevel (XVIId/XVIIIa)’
De topgevel van het pand is voorzien van natuurstenen  aanzetstukken. Op hoogte van de tweede verdieping zijn twee gevelstenen te zien met een afbeelding van een ijsberenkop. Dit zorgt samen met de afwijkende bouwhoogte van het pand (3 lagen en de omliggende panden 4 of 5) voor een opvallende verschijning.

Korsjespoortsteeg
In de 15e eeuw had Corsgin Jacobsz., een houtkoper, hier een boomgaard en tuin buiten de veste aan het Singel. Hier stond ook vroeger een poort.

In de straat bevinden zich ook het Multatuli Museum, gevestigd op nummer 20 en op nummer 24 het monument De Drie Traancoopers uit 1632.

Weet u meer over dit pandje? Meld het ons!
Helaas hebben we nog niet zoveel over de historie van het monumentje kunnen vinden. Weet u meer? We horen het graag! U kunt daarvoor contact opnemen met Stella van Heezik via stella@stadsherstel.nl  of 020-5200075.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.