Boerderij Den Burgh: dineren in een oude boerderij

Boerderij Den Burgh: dineren in een oude boerderij Boerderij Den Burgh: dineren in een oude boerderij

De gemeente Haarlemmermeer heeft Stadsherstel Amsterdam benaderd om de restauratie van de bijzondere 19e-eeuwse boerderij Den Burgh aan de Rijnlanderweg 878 te Hoofddorp op zich te nemen.

Boerderij Den Burgh dateert van 1859 en is daarmee één van de eerste boerderijen die na de drooglegging van de Haarlemmermeer – voltooid in 1852 – is neergezet. Het hoofdgebouw heeft een rijk versierde voorgevel, een sierlijk overstek met fraai uitgesneden windveren en een zadeldak met riet. Een type boerderij, een zogenaamde Zeeuws langhuis of langgevelboerderij, waar Haarlemmermeer er niet veel meer van heeft. Vandaar dat de gemeente de boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst heeft geplaatst.

De boerderij ligt aan de Geniedijk. Deze dijk is onderdeel van het Werelderfgoed Monument de Stelling van Amsterdam en verbindt verschillende gebouwen en andere onderdelen, als sluizen en forten met elkaar, waaronder het Fort bij Aalsmeer van Stadsherstel. Door er voor te zorgen dat in die gebouwen leuke en interessante publieksfuncties komen, wordt dit deel van de Stelling aantrekkelijk voor buurtbewoners, recreanten en ondernemers.

De nieuwe bestemming voor boerderij Den Burgh is horeca. Jurriaan en Roos Temme zijn de exploitanten van Restaurant Den Burgh. Ook zij zijn ervan overtuigd dat Den Burgh op zo’n toplocatie een toprestaurant wordt. Vanwege haar ligging zal de boerderij een knooppunt worden tussen verschillende sociale, cultuurhistorische en recreatieve netwerken in de Haarlemmermeer. Voor Stadsherstel is het verzoek van de gemeente Haarlemmermeer een mooie kans om een fraaie restauratie in deze polder uit te voeren, gevolgd door een aansprekende herbestemming tot toprestaurant. De start van de bouw zal medio mei beginnen.

Via het blog www.denburgh.nl kunt op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.