4-5 mei in Amsterdam en Haarlem
Open Huizen 4-5 mei in Amsterdam en Haarlem.
Verhalen van verzet bij NACO-huisje
Bij het NACO huisje, achter het Centraal Station, was de aanlegsteiger voor de Lemmerboot, een veerdienst waarmee veel Joodse kinderen naar een onderduikadres in Friesland werden gesmokkeld. Frank Hemminga en Joël Kesnar vertellen het verhaal van deze veerdienst en verzetsvrouw Ada Goossens die meerdere kinderen naar Friesland wist te smokkelen. De vader van Joel Kesnar kreeg echter onderdak bij het gezin van Ada zelf.
Zaterdag 4 mei 2024, 12 uur De Ruijterkade 99 (rechts achter Centraal Station)
Lees HIER meer over het NACO-huisje.
Filmvertoning De Bezette Stad – ’t Zonnehuis
Speciale 4 mei filmvertoning in ‘t Zonnehuis Steve McQueen (Oscar voor 12 Years a Slave) maakte een monumentale film die het dagelijkse leven in Amsterdam onder nazi-bewind volgt. Door de straten, grachten en pleinen van nu te laten zien, toont hij de kloof tussen verleden en heden, met verpletterend effect. De film wordt in twee delen getoond.
Zaterdag 4 mei, 13 uur, gratis toegang (graag wel even HIER reserveren).
Herdenkingsbijeenkomst Ransdorp
Zoals vele mannen werd Ransdorper Kees Schotanus opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en op transport gezet. Hij schreef zijn ouders meer dan zestig brieven over die periode waarin hij dwangarbeid verrichtte. Zijn neef, die opgroeide in Ransdorp, houdt het verhaal van zijn oom Kees Schotanus in ere.
Zaterdag 4 mei, Kerk van Ransdorp, 19:15 uur
Herdenking in de Schellingwouderkerk
Korte herdenkingsplechtigheid met gedicht, kranslegging en 2 minuten stilte. Naderhand kort moment om een kopje koffie te drinken.
Zaterdag 4 mei, Schellingwouderkerk, 19:15 uur
Nederlands Jeugd Strijkorkest – Herdenkingsconcert
Het Nederlands Jeugd Strijkorkest geeft een prachtig concert na het nationale herdenkingsmoment op 4 mei.
za. 4 mei, De Duif, 21 uur.
Gratis toegang, reserveren verplicht via www.njso.nl
Vrijheidsmaaltijd Zonneplein
In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. Ook op het Zonneplein, vanaf 17:00 uur. Met tijdens en na het diner muzikale intermezzo’s op het bordes van ’t Zonnehuis o.a. door het Kometenkoor.
Zondag 5 mei Zonneplein bij ’t Zonnehuis, 17 uur
24 uur in de cel in ons Politiebureautje voor 4-5 mei
Hajar Fargan reflecteert in haar werk op grenzen en verbanning. Het werk dat ze maakt op basis van haar 24 uur in het Kleinste Politiebureautje van Nederland wordt gepresenteerd op 5 mei in de Meervaart.
Hajar stelt zich voor:
“Ik ben Hajar, theatermaker en antropoloog uit Amsterdam met een grote interesse voor de waarheid: wat is waar, wat is niet waar en wie bepaalt dat? In mijn bescheiden oeuvre nodig ik het publiek uit te reflecteren om hun ”normaal” en hoop ik een deurtje te openen in hun hoofd naar een voor hen onbekend terrein. Ik ben door het Amsterdams 4 en 5 mei comité uitgenodigd om te reflecteren op onze vrijheid, samen met andere kunstenaars die een binding hebben met de stad. Als stadsresident-voor-één-nacht verblijven we 24 uur op een plek in de stad met een interessante geschiedenis of bijzonder verhaal. Via de thema’s vrijheid en uitsluiting kwam ik bij de banpaal in Sloten terecht, vlak naast het politiehuisje. Zo ontstond het idee om daar de nacht door te brengen. De nacht dient als inspiratie voor het uiteindelijke werk dat ik op 5 mei zal presenteren in De Meervaart”.
Lees HIER meer over het Politiebureautje.
Meer over 4 en 5 mei in Amsterdam: 4en5meiamsterdam.nl
Haarlem
Welke 4 mei monumenten zijn in Haarlem open?
Bezoek het Joodse Gemeentegebouw voor restauratie én luister in het Rosenstock-Huessy Huis naar het verzetsverhaal van drukker Harry Habraken en bekijk het glas-in-lood raam in zijn voormalige woning.
Het Joods Gemeentegebouw
Hier opende in 1888 het Joods Gemeentegebouw zijn deuren. Nabij de synagoge bood het allerlei voorzieningen voor de bloeiende Joodse gemeenschap: schoollokalen, een ritueel bad en zalen voor vieringen en vergaderingen. In de Tweede Wereldoorlog, toen Joden steeds meer uit het openbare leven geweerd werden, deed het gebouw ook dienst als bibliotheek, kleuterschool en café. Voor het gebouw liggen de struikelstenen van Nathanni Moses Zilversmit en zijn vrouw Minna, het conciërge-echtpaar, en van hun jongste dochter Friederika.
Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem (de toekomstige gebruiker van de bovenzalen) verzorgt op 4 mei tweemaal een herdenkingsprogramma rond het gezin Zilversmit: tussen 12-13 uur en tussen 14:30-15:30 uur. Hier is plaats voor maximaal 50 personen. Na een inleiding door Wim de Wagt (voorzitter van de stichting JGH) gaat Ralph Levie (secretaris van stichting JGH) in gesprek met Judith Zilversmit, journalist bij Het Parool en nabestaande. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door David Uijterlinde en Mara Peters.
Tussen 11-16 uur kunt u tevens op eigen gelegenheid het pand voor restauratie bezichtigen. Gedurende het herdenkingsprogramma in de bovenzalen is slechts de benedenverdieping op eigen gelegenheid te bezichtigen.
Let op:
Er kan slechts een beperkt aantal mensen tegelijk het pand betreden, houdt u rekening met een wachttijd.
De bovenverdiepingen zijn niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
Lange Wijngaardstraat 14, Haarlem, 4 mei 11-16 uur
Lees HIER meer over dit pand.
Kapel Rosenstock-Huessy Huis
Het Rosenstock-Huessy Huis is het voormalige Sint Jacobs Godshuis voor wezen, armen en bejaarden, van oudsher een vangnet voor kwetsbare mensen. Een deel van het complex heeft die insteek nog altijd. Het was een hele opgave om het huis in de oorlog draaiende te houden met bovendien tal van onderduikers. De drukkerij, waar weesjongens het vak leerden, draaide door zolang er stroom, papier en personeel was. Directeur Harry Habraken (1883-1945) verzorgde er in 1944 verzetsdrukwerk. Toen de bevrijding uitbleef werd het materiaal elders in het complex verstopt. Habraken werd echter verraden, van zijn bed gelicht en zonder afscheid afgevoerd. In april 1945 is hij met 19 anderen als represaille door een vuurpeloton gefusilleerd.
Vandaag vertellen twee kleinkinderen van Habraken het indrukwekkende verhaal van hun opa in de onlangs gerestaureerde kapel van het complex. Op 15 april, de dag van de fusillade in 1945, is een gerestaureerd en door de familie geschonken herinneringsraam onthuld boven de voordeur van de oude woning van Habraken. U kunt deze bekijken aan Antoniestraat 5A.
Lees HIER meer over de drukkerij.