Rechtervleugel ‘t Zonnehuis

Z

‘t Zonnehuis Rechtervleugel

Zonneplein 28, Amsterdam

’t Zonnehuis werd gebouwd voor het gemeenschapsleven van – met name – bewoners van het tuindorp Oostzaan, vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse. In 1993 werd deze locatie nipt gered van de sloop. Later, in 2002, kwam het in bezit van Stadsherstel. De prachtige interieurs waren nog grotendeels authentiek maar de voorzieningen waren verouderd en het casco was in vervallen staat. Inmiddels is het rijksmonument in zijn volle glorie hersteld en brengt het weer allerlei activiteiten bijeen. In de rechtervleugel zat oorspronkelijk de leerkeuken, enkele vergaderzalen en een bibliotheek. Nu is er een kantoorruimte in gekomen.

Lees hier meer over het hoofdgebouw en de architectuur.
Lees hier meer over de blauwe zaal en de sociale rol van ’t Zonnehuis.

1920
Start bouw Tuindorp Oostzaan
1932
Bouwjaar, door architect Jan Hendrik Mulder jr. 1888-1960
1960
Watersnoodramp Tuindorp
1993
Gered van de sloop
2002
Eigendom Stadsherstel
2005
Gerestaureerd door Stadsherstel
Nu
Multifunctioneel gebruik, een zaal van Stadsherstel
Restauratie
Origineel kleurenpalet

De prachtige interieurs waren nog grotendeels authentiek, maar het casco was in vervallen staat doordat het jarenlang niet was onderhouden. Veel kozijnen waren aangetast door houtrot, stalen lateien in de gevel waren gaan roesten en de verf was overal afgebladderd. De originele kleur was bij een eerdere opknapbeurt verwijderd, maar op basis van een enkel restant kon het originele kleurenpalet worden vastgesteld en teruggebracht. Kozijnen en lateien zijn vervangen en het dak is vernieuwd. Veel originele zwarte pannen op het dak waren gebroken en vervangen met rode exemplaren. De goede exemplaren zijn, aangevuld met nieuwe zwarte pannen, op vernieuwde panlatten gelegd. Bij deze gelegenheid is gelijk ook isolatie aangebracht in het dak.

Quote komt nog.
Alex Klaasen
Gebruik
Theaterzaal

’t Zonnehuis wordt verhuurd voor onder meer theatervoorstellingen, try-outs, recepties, presentaties, workshops, concerten en kantoorfaciliteiten maar heeft ook een horecavoorziening. In de grote theaterzaal bevindt zich een orkestbak, toneel en balkon. De ‘Blauwe Zaal’ biedt plaats voor kleinere gezelschappen. Het nog in originele staat verkerende interieur met karakteristieke art deco elementen geeft een intieme sfeer, verrast de bezoeker en is voor artiesten een genot  om in op te treden. Wie eenmaal binnen is geweest, is voor altijd verknocht aan de charme van deze unieke locatie.

Bronnen

Bronnen de Amsterdamse bioscopen in het verleden en heden Bram Huyser en Theo Bakker

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.