Kerkstraat 15
Kerkstraat 15, AmsterdamDit monument is de linkerdeel van een tweeling, samen met het buurpand Kerkstraat 17. In 1959 werden wij eigenaar van nummer 15, maar restauratie gebeurde pas toen we ook het buurpand konden aankopen in 2012, en vervolgens de gezamenlijke fundering aan konden pakken. De tweeling staat er nu weer stralend bij.
Van Groningen naar Amsterdam
Het pand Kerkstraat 15 ligt tussen de Leidsegracht en de Leidsestraat in en is gelijktijdig met Kerkstraat 17 gebouwd rond 1672. In het derde kwart van de 18e eeuw is het verbouwd. Dit is aangenomen aangezien de twee panden een gemeenschappelijke bouwmuur hebben en eenzelfde gevelindeling kennen.
Degene die ons pand neerzette is Jacob Pietersz Voordaegh – ook gespeld Voordagh -, die in 1664 het erf van Burgemeester en Thesaurieren voor ƒ 800 koopt. Het erf is 26 voet breed en 58 voet lang. Het erf wordt in 1672 volgebouwd, er staan dan twee huizen, nr 15 en nr 17, met een gezamenlijke regenbak. Het waren beleggingspandjes voor deze metselaar.
Jacob Pietersz Voordagh wordt in 1621 geboren in Groningen. Uit de archieven maken wij op dat hij metselaarsgezel is op het moment dat hij, op 27 april 1641, in Amsterdam in ondertrouw gaat met Jannetje Jans. In 1675 overlijdt Jacob. Hun achterkleinkind, ook genaamd Jacob Voordaegh, gedoopt op 8 December 1684 in Amsterdam, is vertaler treurspelen van beroep en ook regent, vanaf 1722. Hij is één van de verkopers van het huis in 1730. Bij de verkoop staat beschreven dat “aan de achterzijde de speelhuizen van Voordaag en verkopers staan”.
De koper van het huis in 1730 is Amsterdamse Maria Verhoeven. Zij is gedoopt in 1661 en dochter van een kunsthandelaar en herbergier uit Haarlem. Zij was in 1680 getrouwd met de wijnkoper Poulus Waegenburgh die ook in Amsterdam geboren was maar dan rond 1657. Na het overlijden van haar man woont ze in de Amstelkerkstraat als zij op 20 juni 1687 de zeeman Johannes Elgersma huwt, een zoon van Jannetje Jans van den Twelen.
In 1742 is de goudsmid Jan Wagenburg bewoner en in 1770 is er opnieuw een Johannes Elgersma eigenaar van de twee panden. Hij is wellicht degene geweest die de huidige tweelingpanden heeft gebouwd. De datering derde kwart 18e eeuw is gebaseerd op de uiterlijke kenmerken van de halsgevel; Lodewijk XV stijl met gebogen topfronton en vrij sobere klauwstukken. Ook de verschijningsvorm van de wandkast op de begane grond van nummer 15 vertoont Lodewijk XV stijlkenmerken (rocaille). De deuromlijsting is 19e eeuws.
De Lodewijk XV-stijl is vernoemd naar de Franse koning Lodewijk XV, die regeerde van 1715 tot 1774. De stijl werd in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden toegepast rond het midden van de 18e eeuw. De stijl is speels, licht en asymmetrisch en wordt gekenmerkt door uitbundige en krullerige versieringen (rocailles).
In 1896 wordt de bouwkundige R.R. Schil na een boedelscheiding eigenaar van het huis, het zijn diens erfgenamen die het later aan ons verkopen. Het huis wordt jarenlang goed onderhouden, maar had nooit een grote restauratie gehad. De kelder werd jarenlang als opslag gebruikt voor onder andere dakpannen en monumentale onderdelen zoals deuren, de bovenverdiepingen werden verhuurd als woning. In 2012 kon nummer 17, het andere deel van de tweeling, ook door ons aangekocht worden.
Kerkstraat 17 was jarenlang verwaarloosd; er rustte daarom een officiële ‘aanschrijving’ van Bouw – en Woning Toezicht op het pand. Omdat funderingherstel noodzakelijk was, konden de kelders van beide panden uitgediept worden en ontstond er ruimte voor een grote woonkeuken.
Beide achtergevels waren in te slechte staat om ze te restaureren; ze zijn steen-voor-steen nagemeten en in overleg met Bouwtoezicht en het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) volledig opnieuw opgebouwd. De basisindeling van de overige verdiepingen van de woningen werd gehandhaafd. Al het houtwerk werd hersteld en in de oorspronkelijke kleurstelling geschilderd: groen voor nummer 15 en geel voor nummer 17. In de Kerkstraat staan de ‘gezusters’ nu weer prachtig te stralen.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher
Aan dit project hebben meegewerkt:
Restauratiearchitect: Vroom
Restauratieaannemer: Bouwbedrijf H2 Soest B.V.