Modelwoning in hofje
in Broek in Waterland

O

Ouden van dagen hofje

Burg. P. PH. Paulplantsoen 3, Broek in Waterland

De woning aan het Burgemeester P.Ph. Paulplantsoen behoort tot een ouden van dagen hofje met 12 huisjes. Wij werden in 2020 eigenaar van ons eerste bezit in Broek in Waterland. Om de leefbaarheid en duurzaamheid van het hofje te verbeteren is nummer 3 in 2021 gerenoveerd en als tijdelijke modelwoning verklaard.

Deze woning aan het P.Ph Paulplantsoen behoort tot een hof met de nummers 1 t/m 12. Bekijk hier het verhaal over dit hof.

1954
Bouw van het hof
2015
Gemeentelijk monument
2020
Stadsherstel eigenaar
2021
Gerenoveerd en nu modelwoning
Rol van Stadsherstel

Het hof als monument verklaren was niet genoeg

Het hofje is in 1954 ontworpen door de gemeentearchitect Simons, naar voorbeeld van 17e-eeuwse liefdadigheidshofjes. Het is een bijzonderheid in Broek in Waterland. Mede omdat het het enige wederopbouwproject in die gemeente is. Maar toch dreigde sloop. Dat kon in 2015 gedeeltelijk voorkomen worden door het hofje tot monument te verklaren. Maar dat maakte het voor de eigenaar nog niet haalbaar, waarna wij in 2020 bij het project werden betrokken. Mede dankzij een bijdrage van onze Vriendenvereniging lukte het er een haalbaar project van te maken. En zo werden we eigenaar. Het had dus weinig gescheeld of Broek in Waterland had een heel ander entree gehad naar haar centrum toe.

De vrienden droegen bij aan de aankoop en het opknappen van het hofje.
Vrienden Bedankt
Word ook Vriend
Duurzaamheid
Modelwoning

Opknappen van het hofje

Het herstellen van steden en zorgen voor meer woningen gaat vaak gepaard met het slopen van monumentale panden. De tegenbeweging hierop is de oprichting van Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstellen in andere steden.

Wij hebben veel monumenten van voor 1850 gered. En nu herstellen wij dus ook wederopbouwmonumenten. Dit is niet het eerste monument uit die periode. Ook de Pinksterkerk in Heemstede hebben we hersteld.

We zijn, nadat we eigenaar geworden zijn, meteen gestart met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Ook keken we direct wat we kunnen doen om de woningen energiezuiniger te maken. Toen de huurder van woning 3 het huis verliet hebben we hier een modelwoning van gemaakt. Zo kunnen de andere bewoners bekijken wat zij graag aan hun woning veranderd zien.

Met de verbouwing is de leefbaarheid en duurzaamheid van de woning aanzienlijk vooruitgaan. Ook diende deze renovatie als voorbeeldwoning voor onszelf, zodat we kunnen leren hoe we de volgende huisjes sneller en in één keer goed kunnen aanpakken.

Renovatie
Behagelijkheid

Op zolder is nu een fijne slaapkamer

De duurzaamheid van de panden staat hoog in het vaandel bij de verbouwing. Vóór renovatie had het monument een voorlopig energielabel E. Door middel van de duurzame aanpassingen is dit verhoogd. Een nieuw energielabel is aangevraagd. Dit is gerealiseerd door het pand onder andere beter te isoleren. We hebben het dan over het dak, de vloer en de wanden. Als isolatiemateriaal voor het dak is gekozen voor een luchtdichte EPS-isolatieplaat die een hoge (Rc 3,5) isolatiewaarde haalt. De oorspronkelijke dakconstructie blijft zichtbaar. Alle gevels zijn van binnenuit geïsoleerd. De bewerkte houten vensterbanken zijn onzichtbaar verdiept waardoor het karakter van de woning op de begane grond onveranderd is. Ook is er voor een warmte terugwininstallatie gekozen. Zo blijft de warmte die in het pand is ook in het pand. En zijn er achterzet-ramen geplaatst achter de bestaande ramen.

Naast duurzaamheid is er ook veel aandacht voor leefbaarheid en behagelijkheid. Vaak gaan duurzaamheid en behagelijkheid trouwens gepaard, zo ook hier. Na inventarisatie kwamen wij er bijvoorbeeld achter dat de meeste bewoners hun slaapkamer op zolder gecreëerd hebben. Er ging een laddertje naar de zeer gehorige ruimte die ook nog eens weinig warmte vasthield. Nu is de kap geïsoleerd waarmee direct het geluidsprobleem en de tocht en koude verholpen waren. En het laddertje dat bij de voordeur stond, is vervangen door een vaste trap.

Ook de badkamer en het toilet zijn vernieuwd. De voormalig gecombineerde badkamer en wc dateerde uit 1994, nu zijn deze gescheiden. Het toilet bevindt zich op de begane grond en de badkamer is naar de zolderverdieping verplaatst.

Meer informatie:

Aan dit project hebben meegewerkt:

Aannemersbedrijf Stahlie
Bouwbureau Stadsherstel

Dit project is financieel mogelijk gemaakt dankzij:

De Vrienden van Stadsherstel

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op 'instellingen' te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruiken van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze website