Binnen Vissersstraat 19-21
Binnen Vissersstraat 19-21, AmsterdamOp deze plek op de Binnen Visserstraat 19-21 stond vroeger een niet-monumentaal huis, waar het casco van gesloopt werd. Op het erf kwam daarna een monument dat bij de Nieuwezijds Kolk weg moest, ten bate van nieuwbouw aldaar. Ook een zwerfsteen vond een mooie plek in dit pand. Na restauratie huisden hier muziekstudenten.
Het huis met het gesloopte casco droeg het nummer 17. Het staat rechts van ons pand Binnen Vissersstraat 9, met ´de Wijde gang´ ertussen. De nummers 11, 13 en 15 waren de nummers die behoorden bij de huizen op het achterterrein. In nummer 17 zat in 1956 Melkinrichting ‘de Tijd´, gedreven door fa. Van Wees.
Pand 17 en pand 19 (nu nummer 23) zijn gelijktijdig door ons gekocht, na onderhandeling met de gemeente. Pand 17 was geen monument, ook niet monumentwaardig en was een bouwval. Het nog resterende casco werd afgebroken met toestemming van de gemeente; er moest een nieuwe invulling op deze plek komen.
Die nieuwe invulling vonden we. En wel in de wederopbouw van een monument dat eerder bij de Nieuwezijds Kolk gesloopt was ten behoeve van de bouw van een hotel, winkels woningen, kantoren en een garage. (Voor een ander gesloopt Nieuwezijds Kolk monument hebben wij in diezelfde tijd ook een nieuwe plek gevonden, namelijk tegenover onze Amstelkerk aan de Kerkstraat).
Een drukinktfabriek met vele filialen in Europa
Oorspronkelijk stond dit brede huis met tuitgevel aan de Nieuwezijds Kolk nummer 19. Het werd aangepast toen het naar de Binnen Vissersstraat kwam, want het pand kwam daar over de eeuwenoude Wijde gang te liggen; de steeg werd vervangen door een onderdoorgang in het bredere nieuwe monument uit de Nieuwezijds Kolk. Via deze onderdoorgang zijn twee zelfstandige achterhuizen bereikbaar en ook vanuit de Binnen Vissersstraat zichtbaar.
In het pand Nieuwezijds Kolk 19 zat tot 1966 de drukinktfabriek Farbianca (voorheen Berger & Wirth). Berger en Wirth, uit Leipzig-Schönefeld en opgericht in 1823, had vestigingen in Berlijn (1891), Barmen (1896), Hamburg (1910), Amsterdam (1910), Boedapest (1907), Praag (1924), St. Petersburg/Leningrad (1892) en Rio de Janeiro (1925). In de DDR-tijd werden alle vestigingen samengevoegd tot VEB Druckfarben Halle en verdween de beroemde naam.
De steen zat in Moddermolensteeg 1
In de voorgevel van nummer 17 is tijdens de restauratie via bemiddeling van de Vereniging vrienden Amsterdamse gevelstenen de zeer expressieve steen ‘De Vischjager’ geplaatst, een gevelornament dat hier in de Binnen Vissersstraat nu een toepasselijke plaats heeft hervonden. Het is een reliëf met een visjager uit 1e kwart 18e eeuw. Tot 1945 zat deze steen als frontonvulling in het pand Moddermolensteeg 1. De onderste helft van de steen kwam later in de tuin van de Academie voor Beeldende Kunsten aan de Stadhouderskade terecht. Het bovenste gedeelte is door restauratieatelier Snoep en Vermeer gerestaureerd, gefinancierd door de Vrienden van Stadsherstel.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher