Nieuwe jas voor molen De Gooyer
Onze korenmolen De Gooyer is een echte blikvanger midden in de stad. Maar hoewel je dat vanaf de straat niet zult kunnen zien, hij was toe aan een nieuwe ‘jas’: de oude was al 45 jaar oud en werd sleets, de gaten vielen erin.
De afgelopen weken is de kap goed nagekeken en zijn de slechte onderdelen van de constructie gerestaureerd. Vervolgens is het oude riet afgevoerd; dit wordt gebruikt als compost. Nu wordt de kap voorzien van een nieuw rietdek. Hiervoor is de molen in bekwame handen bij de gebroeders Visser, rietdekkers die gespecialiseerd zijn in molens. Toch is dit ook voor deze specialisten een uniek project, omdat het de hoogste houten molen van Nederland is.
Het levert in elk geval prachtige plaatjes op.
Filmpje: rietdekken op grote hoogte
Rietdekken is een echt ambacht wat al honderden jaren bestaat. En het rietdekken van een molen is nog weer een vak apart. Een molen is in feite een enorm werktuig. In tegenstelling tot een woning met een rieten kap, staat een draaiende molen dan ook altijd een beetje te schudden. Het riet moet daarom veel vaster gebonden worden dan bij het dak van een woning. Het is heel specialistisch werk: het duurt al snel een jaar of vijf en bij molens nog langer, voor je het goed onder de knie hebt. Wij nemen u mee de steigers – op grote hoogte – op en laten u in dit filmpje van dichtbij zien hoe dit rietdekken nu precies in zijn werk gaat.
Weer jaren vooruit
Nadat het riet gesneden is, jaarlijks van december tot april, wordt het schoongemaakt. De rietdekker is vaak aanwezig bij de oogst om de kwaliteit te bewaken: het riet mag niet beschimmeld of rot zijn, of gemengd met onkruid. Vervolgens wordt het gekamd, gedroogd en gebundeld in bossen. In waterland Nederland groeit veel riet, voor daken is riet uit zoet en voedselarm water geschikt. Het nieuwe riet voor onze molen is afkomstig uit Nieuwkoop.
Als het oude riet is afgevoerd, wordt er een eerste spreilaag over de latten gelegd. Vervolgens wordt het riet tot een circa 30 centimeter dikke laag gelegd. Hierbij wordt van boven naar onder in verschillende lagen gewerkt. Het riet wordt afgesneden en afgewerkt. Met de klopper wordt het riet gelijkmatig gemaakt. Als het riet niet stevig genoeg is, sla je daarmee de stoppels kapot. Speciale stekers met een goot, waarin de draad geleid wordt, worden gebruikt voor het vastbinden. Het hele proces duurt een aantal weken, een tijdrovend werk. Maar als de werkzaamheden straks afgerond zijn, kan molen De Gooyer voorlopig weer vooruit: een rieten dak gaat ongeveer 35 jaar mee.
Met eigen ogen bekijken?
Wilt u het resultaat van dichtbij bekijken? Binnenkort verloten we acht toegangskaarten onder onze Vrienden om de gerestaureerde kap met eigen ogen te kunnen zien en te genieten van het spectaculaire uitzicht over de stad vanaf de molen. Hou daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten. Ontvangt u deze nog niet? U kunt zich hier inschrijven.
Aan dit project werken mee:
Rietdekkersbedrijf Gebroeders Visser
Mede mogelijk gemaakt door:
De ‘nieuwe jas’ van molen De Gooyer is mogelijk gemaakt door de Vrienden van Stadsherstel, de wandelaars van Le Champion, de provincie Noord-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Wilt u ook bijdragen aan dit soort mooie projecten?