Kerkstraat 321
Kerkstraat 321, AmsterdamAls de nieuwbouwplannen van makelaarskantoor Deenik geen doorgang vinden worden wij eigenaar van vijf panden op de hoek van de Kerkstraat en de Reguliersgracht, tegenover ons kantoor in de Amstelkerk. Deze destijds verloederde buurt zou er heel anders uitgezien hebben zonder Stadsherstel. Als kers op de taart hebben onze Vrienden bijgedragen aan de sfeervolle oude lantaarn en de levensboompjes in de bovenlichten.
De kinderen worden gedoopt in de Amstelkerk aan de overkant
In 1668 worden de erven hier uitgegeven door Burgemeesteren en Thesaurieren. In 1671 koopt meester-loodgieter Samuel Moot het nog lege erf voor f 500,- van Goosen Cent. In 1697 verkoopt hij huis en erf aan Johannes Rosinck. Johannes is in 1682 in ondertrouw gegaan met Femmetje Saalkamp en in 1683 wordt dochter Ester geboren, gevolgd door zus Joanna in 1687. Twee jaar na aankoop sterft Johannes in 1699.
In 1708 gaat Ester in ondertrouw met Jan Perri. Zij krijgen in 1712 dochter Albertha, die evenals zusje Esther in 1717, wordt gedoopt in de Amstelkerk waar oma Femmetje vanuit haar huis op uitkijkt. In 1719 overlijdt Femmetje. Het jonge gezin Perri woont er dan. Jan overlijdt in 1724 en een jaar later gaat zijn weduwe Ester in ondertrouw met Assuerus Bouman, die ook al eerder getrouwd was. Ester overleeft ook Assuerus, in 1734 is zij in elk geval weduwe en zij zal nogmaals trouwen met Pieter Loman.
Naast Albertha en Esther was er ook nog een dochter Johanna die als enige erfgename eigenaresse wordt van het pand. Nadat het ruim 50 jaar in de familie is geweest verkopen haar erven het pand in 1749 aan Catharina in de Betouw.
Hof in Dieren voor Amsterdamse ouden van dagen
In 1898 komt het pand in handen van Casper Hendrik Herman Schweer bey der Becke (1827-1905), die het op de veiling koopt van bierhandelaar P.J.D. van der Pol. Schweer bey der Becke had aan het huidige Rembrandtplein een bakkerswinkel, maar bouwde zijn vermogen vooral op met de beurs- en onroerend goed handel. In zijn testament laat hij opnemen dat vanuit zijn nalatenschap een hof moet worden gebouwd, in Dieren waar zijn echtgenote vandaan komt. Het monumentale complex, gelegen tegenover de begraafplaats waar de oprichter de laatste rustplaats heeft, bestaat uit een woning voor de huismeester, een regentenkamer, een kapel en 35 woningen die oorspronkelijk waren bestemd “voor oude echtparen van rechtzinnig beginsel om er hun laatste levensjaren te kunnen verblijven”. Dertig van de woningen waren voor gelovige Amsterdamse echtparen en vijf voor echtparen van de Nederduitsch Hervormde Gemeente Dieren.
Het pand aan de Kerkstraat is waarschijnlijk onderdeel van het vermogen dat voor de bouw van het hof is aangewend: hij laat het in elk geval na aan de Nederduitsch Hervormde Gemeente van Amsterdam. Een andere bakker, banketbakker J.G.H.C. Lebbing, koopt het in 1908 van hen op de veiling. Lebbing is geen onbekende: hij is in 1897 de naastgelegen bakkerswinkel aan de Reguliersgracht 67 begonnen en in 1920 zal hij ook nog ons pand aan de Reguliersgracht 65 kopen.
In 1959 verkoopt Lebbing de panden en worden de gebroeders Deenik, aannemers en makelaars, eigenaar. Zij hebben dan ook al nummer 63, ooit ontworpen als privékantoor en woning voor hun vader, directeur Zeeger Deenik.
Het jaar 1990 was bijzonder voor Stadsherstel: in dat jaar namen wij ons intrek in de gerestaureerde Amstelkerk. Vanuit de ramen van de splinternieuwe werkplek kon men de restauratie volgen die een deel van 1989 en geheel 1990 in beslag nam: namelijk die van Kerkstraat 321 en Reguliersgracht 65 en 67.
In 1974 kochten wij deze drie panden, alsmede Reguliersgracht 63 en Kerkstraat 323, van de gebroeders Deenik. De vijf panden verkeerden in zeer slechte staat en vormden een echt Stadsherstel project in de destijds verloederde buurt. Niet alleen wilden we ons eigen uitzicht verfraaien, als hoekcomplex heeft het een heel belangrijke functie in het straatbeeld. Nu het gerestaureerd is biedt het zowel aan de zijde van de Reguliersgracht als van de Kerkstraat en het Amstelveld weer een prachtige aanblik.
Na een zeer ingrijpende restauratie konden de woningen en het atelier worden opgeleverd. Het atelier ontvangt veel licht dankzij de laag in de verdiepte souterrainplaats geplaatste ramen. In het diep gelegen souterrain is de oude eiken trap herplaatst die afkomstig was van Reguliersgracht 67.
Ook kreeg het pand een oude lantaarn, passend bij de Jan van der Heijdenlantaarns die aan en rondom de Amstelkerk zijn aangebracht. Het zorgt voor eenheid en sfeer in een buurt die er zonder Stadsherstel wel héél anders uitgezien had.
Vrienden bedankt
De Vrienden hebben bijgedragen aan de restauratie van de levensboompjes in de bovenlichten van de voordeuren en de oude lantaarn.
Word ook Vriend en maak dit soort restauraties mogelijk.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Delpher
Dieren in Beeld
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Stadsarchief Amsterdam
Aan dit project hebben meegewerkt:
Restauratiearchitect: Architectenbureau G. de Klerk B.V.
Restauratieaannemer: Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort B.V.
Constructeur: Evers Partners B.V.