Kerkstraat 192
Kerkstraat 192, AmsterdamDit huis en het buurhuis geven mooi de samenwerking aan die er was tussen ons en Het Deutzenhofje. Als herinnering aan deze samenwerking kan ook het aanbrengen van de gevelsteen door ons in het buur monument gezien worden.
Dit huis behoorde net zoals de drie panden daar links van sinds ongeveer 1900 tot het Deutzenhofje aan de Prinsengracht. In 1959 is er een nieuw pand geplaats met een oude top van de werf van Monumentenzorg. De top kwam van een Amsterdams pand uit het vierde kwart van de 17e eeuw. Van het huis rechts naast ons pand, nummer 190, was het begane grond appartement altijd de woning van de directrice van het hof. Het hof was voor hen altijd bereikbaar door de achterdeur en een poort in het hof. De directrice had het contact met de dames die er woonden en regelde daar de nodige zaken. Ze kregen vrij wonen, een salaris en ‘vuur’.
Een voormalige commissaris van Stadsherstel mr. G.W. baron van der Feltz was ook betrokken bij het hof. Hij was daar van 1972-2001 regent en verantwoordelijk voor de grote restauratie in de jaren negentig. De restauratie was ook de reden van de verkoop van de panden in 1988 aan Stadsherstel, zodat het hof genoeg geld had om de restauratie uit te voeren. Stadsherstel begeleidde toen ook die restauratie en wij hebben een tijd het technische beheer van het hof gedaan.
Een volgelvlucht van Het Hof
In 2003 namen wij afscheid van drs. J.F.M. Peters als voorzitter van onze raad van commissarissen en mr. G.W. baron van der Feltz plaatsvervangend voorzitter van onze RvC. Ze werden toen ook voor hun verdiensten onderscheiden met de Frans Banningh Cocq prijs van de gemeente Amsterdam, die hen werd uitgereikt door de toenmalige burgemeester mr. M.Job Cohen. Vanuit Stadsherstel werd de dank voor hun inspanningen tot uiting gebracht door het laten vervaardigen van een gevelsteen voor elk van hen.
De gevelsteen voor Van der Feltz werd in het buurhuis op nummer 190 geplaats. Hij is gemaakt door Tobias Snoep van de firma Snoep & Vermeer naar een ontwerp van Jaap Hulscher van Stadsherstel. Centraal in de gevelsteen staat een volgelvluchttekening van het Deutzenhof vanaf een zichtpunt boven de Kerkstraat. Het Deutzenhof is normaal altijd afgebeeld vanaf de voorzijde aan de Prinsengracht. Maar tot het hof behoorden dus ook de panden aan de Kerkstraat, die het geheel omsluiten. Deze panden aan de Kerkstraat zijn veel hoger dan de huisjes aan het hof en in het vogelvluchtperspectief zijn deze dan ook nauwelijks te zien. In de boom links is het logo van Stadsherstel te zien. In de boom rechts staan de initialen van mr. G.W. baron van der Feltz.
Ze startte met 49 abonnees met 4-cijferig nummers
In 1959 is het huidige huis gebouwd omdat het oude bouwvallig was. Dat het vorige pand bouwvallig was dat konden we al ontdekken op de foto’s. Zo werd een aantal jaar eerder de dakkapel deels verwijderd en ingepakt en later was een groot deel van de gevel bouwvallig geworden waardoor ook die ingepakt moest worden. Echter werd het pand in die tijd wel nog gebruik.
Zo stond in 1888 de bovenwoning te huur voor ƒ 260. En in 1891 maakt C.A. Metzelaar, cuisinier, reclame voor diners (thuisbezorgd) voor ƒ 1. Hij heeft het bedrijf overgenomen van de gezusters Schaap. In 1896 is het bedrijf waarschijnlijk uitgebreid naar nummer 194 en bieden ze aan dat er aan een besloten tafel gedineerd kan worden. In deze advertentie staat ook dat zijn bedrijf al bestaat sinds 1878. In 1897 heeft de firma Breedveld en Schroder zich hier gevestigd. Zij handelen in elektrische schellen, telefoons en bliksemafleiders. Zij worden zelf in 1901 aangesloten op het Amsterdamse telefoonnet met telefoonnummer 3979. Het Amsterdamse telefoonnet startte 1881 met 49 abonnees, de telefoonnummers hadden 4 cijfers. Vanaf 1915 kregen de nummers 5 cijfers.
Bronnen:
Archief Stadsherstel
Stadsarchief Amsterdam
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed
Beeldbank Rijksmuseum
Delpher