Winterlezingen, gratis voor Vrienden van Stadsherstel
Samen met Mee in Mokum organiseren we 8 lezingen in de wintermaanden voor hun gidsen en voor onze Vrienden. De opkomst bij de eerste lezingen was groot. Architect André van Stigt sprak over het heden, en Laura van Hasselt over Van Eeghen en de 19e eeuw. Steeds ging het over de spanning tussen privé-initiatief en beleid bij het redden van de monumentale stad. Op 9 december bespreekt Paul Morel het redden van Amsterdam door Stadsherstel sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. En dan zijn we alweer toe aan 2025.
Als u Vriend bent, dient u wel van tevoren een kaartje te bestellen en op de dag zelf uw Vriendenpas mee te nemen. Bent u nog geen Vriend? Geen probleem, u kunt Vriend worden en naar de lezingen komen.
De Vondelkerk, Vondelstraat 120 gaat op de maandagen om 13.45 open. De lezingen beginnen om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Er is een kleine pauze waarin u koffie en thee kunt krijgen.
Mocht het bestellen van een kaartje online niet lukken. Dan kunt u het kaartje bestellen door ons een mailtje te sturen met daarin uw naam en adresgegevens. U kunt mailen naar vrienden@stadsherstel.nl
maandag 9 december 2024
Paul Morel
Stadsherstel als redder van de monumentale stad
Op de geboortedag van de geestelijke vader van Stadsherstel, Geurt Brinkgreve, vinden we het passend om over deze monumentenredder en over Stadsherstel Amsterdam te vertellen. Dit sluit aan bij het thema ‘Amsterdamse redders‘, één van de thema’s van Stadsherstel Amsterdam in het jubileumjaar waarin Amsterdam 750 jaar bestaat. De bijbehorende tentoonstelling is te zien vanaf 29 oktober 2024 in de Amstelkerk.
maandag 13 januari 2025
Ranjith Jayasena
Graaf- en Modderwerk, 750 jaar Amsterdam
In 2020 verscheen van Ranjith Graaf- en Modderwerk, een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam. In oktober jl. kwam Amsterdam, het water en de mensen: een dag aan de Amstel in 1275 uit (Ranjith schreef het samen met Gabri van Tussenbroek). Hoe zit het precies met die tolvrijdom die Amsterdam 750 jaar geleden kreeg? Ranjith Jayasena neemt ons mee op zijn zoektocht en toont ons de resultaten van decennia archeologisch onderzoek naar de oudste geschiedenis van Amsterdam.
maandag 27 januari 2025
Johan Kamermans
Tegelkunst aan de gevels in Amsterdam
Deze keer gaat het over tegelkunst aan de gevels in Amsterdam. Conservator Kamermans van het Nederlands Tegelmuseum gaat in op de productie van tegels. Welke tegeltableaus zien we in portieken, slagerijen, viswinkels of bakkers? Kamermans kan er smakelijk over vertellen.
Ook is er aandacht voor de tegelbakkerij De Twee Laurierbomen, die was gevestigd aan de Lauriergracht 12, we kwamen daar langs bij de laatste Vriendenwandeling. Maar ook wordt er verteld over De Twee Romeinen aan de Prinsengracht 1075. Beide panden zijn van Stadsherstel.
maandag 10 februari 2025
Maarten Ouboter
Water in de Stad, wie houdt het in de gaten?
Maarten Ouboter van Waternet weet alles over waterbeheer in en om Amsterdam en de geschiedenis van het waterbedrijf. Zo was hij direct betrokken toen zich in februari 2024 een bijna-ramp voordeed in Amsterdam. De sluisdeuren in IJmuiden gingen niet dicht, vloed kwam op, en het waterpeil van het Noordzeekanaal en de grachten steeg plotseling sterk. Door ingrijpen van zijn afdeling is Amsterdam voor een ramp behoed. Ook gaat Maarten in op hoe de waterhuishouding in Amsterdam en West-Nederland werkt. Hij kijkt naar het verleden (wat zien we ervan terug?), het heden (wat gebeurt er allemaal?) en de toekomst (wat staat ons te wachten?).
maandag 24 februari 2025
René Ros
De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is 135 km lang en ligt op 15 tot 20 km afstand van de stad. Voor doorzetters is het te wandelen en te fietsen. De forten zijn gebouwd tussen 1880 en 1920. Ze maken deel uit van de Nederlandse waterverdedigingslinie en staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Tot zover Wikipedia. Maar waarvoor zijn de forten gebouwd? Waarom zijn ze zo bijzonder? Wat is er nog te zien en hoe worden ze behouden voor het nageslacht? Daarover spreekt René Ros, die zich er zijn hele leven al mee bezighoudt. Voor antwoorden hoeven wij alleen maar naar de Vondelkerk.
maandag 10 maart 2025
Maarten Hell
Verloren wereld in de Amstelbocht; leven op Vlooienburg, 1600-1815
Vlooienburg ontstond waar nu de Stopera staat. Het is een aangeplempt eiland in de Amstel, inmiddels het Waterlooplein. Maarten Hell deed er uitgebreid onderzoek naar en laat ons kennismaken met verschillende bewoners uit de 17e en 18e eeuw.
Ook zien we in een reconstructie hoe het gebied er in die tijd uitzag. Op die middag verkopen we ook het boek dat Maarten schreef; u kunt het dan laten signeren.