Vriendenwandeling: wandelen door Europa in Amsterdam

Vriendenwandeling: wandelen door Europa in Amsterdam Vriendenwandeling: wandelen door Europa in Amsterdam

De Vriendenwandeling is een jarenlange traditie die velen niet willen missen. We wandelen langs monumenten die Stadsherstel de afgelopen zestig jaar heeft gered en gerestaureerd met Vriendenbijdragen. Een aantal daarvan is speciaal voor de wandelaars opengesteld. Het thema is dit jaar ‘In Europa’ en dat Europese karakter is terug te vinden, o.a. in de (bouw)geschiedenis.

Route

We zijn in de geschiedenis van Amsterdam gedoken en troffen, hoe kan het ook anders voor een handelsstad, veel Europese invloeden aan. Aan de hand daarvan is een interessante route uitgestippeld die begint bij een pand in restauratie, Geldersekade 15. Een pand met veel Engelse, Duitse en Scandinavische invloeden als we kijken naar eigenaar en huurders. Huis en erf waar het Wapen van Engeland uithangt: zo werd al in 1663 Geldersekade 15 in de verkoopakte genoemd. En in 1780 heet het pand Huis en erf waar de graaf van Noorwegen uithangt. Ook Oudezijds Voorburgwal 61, een pand waar de restauratie binnenkort van start gaat is te bezichtigen. Bijzonder stucwerk is te vinden in restauratiepand Prinsengracht 25. In elk open huis staan Stadsherstellers klaar om meer over de geschiedenis en restauratie ervan te vertellen.
De route loopt van oost naar west, door de oudste buurt van Amsterdam, langs de Oude Kerk, de Beurs van Berlage en via het Singel, de Brouwersgracht en Prinsengracht door de Jordaan naar het eindpunt in de Haarlemmerstraat. Daar, in de Posthoornkerk, volgt de afsluitende borrel.

Thema

Het thema van de Stadsherstelwandeling van dit jaar sluit aan bij het thema van de Open Monumentendagen 2018 ‘in Europa’ en bij dat van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De organisaties hebben onder andere als doelstelling het bewaren, restaureren en hergebruiken van Europees erfgoed. En dan zit je bij Stadsherstel goed; dat is wat Stadsherstel al ruim zestig jaar doet. Ook internationale bouwstijlen (Romaans, Gotiek, Barok, Jugendstil) ontsnapten niet aan onze aandacht. Panden met die achtergrond zijn ook in de Stadsherstelwandeling opgenomen. Kom dus als Vriend gratis meewandelen door Europa in Amsterdam op zondag 27 mei a.s. Starten kan tussen 12.00 en 15.00 uur. Vergeet niet uw Vriendenpas mee te nemen!

Nog geen Vriend? Geen probleem, u kunt HIER Vriend worden en natuurlijk meewandelen.

Programma Stadsherstelwandeling ‘In Europa’

Datum:            zondag 27 mei 2018
Startpunt:        Geldersekade 15 tussen 12.00 en 15.00 uur
Eindpunt:        Haarlemmerstraat 124-126 – Posthoornkerk

Leden van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel nodigen we nadrukkelijk uit om een introducee mee te nemen op reis door de stad Amsterdam. U kunt de wandeling individueel wandelen of met anderen.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.