TIEN CULTUURTIPS VOOR NOVEMBER

TIEN CULTUURTIPS VOOR NOVEMBER TIEN CULTUURTIPS VOOR NOVEMBER

Elke twee maanden brengen wij een folder uit met een overzicht alle culturele evenementen die in onze bijzondere locaties plaats zullen vinden. Die staat weer bomvol, want in het najaar is het aanbod traditiegetrouw erg groot en van een hoog niveau. Om u op weg te helpen hebben we een lijst met tien events samengesteld die sowieso zeer de moeite waard zijn, zoals het nieuwe initiatief Club Kromhout, een lezing over ons geheugen en uiteraard veel concerten.   

JONGE ACCORDEONIST IN MONUMENTALE KERK

zondag 12 november in de Posthoornkerk

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie cum laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009), en prijswinnaar van het International Young Musicians Competition in Milaan (2009). Hij behaalde een vierde plaats op de coupe mondiale in Kroatië (2010), met het Van Amsterdam duo was hij prijswinnaar in Kroatië (2010) en Klingenthal (2012). In 2014 werd de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours aan hem uitgereikt. Het werd hoog tijd dat hij eens in een van onze locaties kwam spelen en dat gaat zondag 12 november dus gebeuren. Dit belooft heel speciaal te worden.

IRIS HOND IN DE AMSTELKERK

dinsdag 14 november in de Amstelkerk

Iris is een virtuoos pianiste en zangeres die een interessante mix tussen klassiek en pop op de planken brengt. Ze wordt geroemd om haar sublieme spel en weergeloze presentatie door een keur aan internationale artiesten en fans. Zo noemde Leonard Cohen haar “a great spirit revealed’ en verwoorde collega pianist/zanger Michael Bublé het als “I’d Like to turn Iris’ voice into a blanket and wrap my baby in it””. Ze tourt de hele wereld over en nu is er een unieke kans om haar in de intieme setting van de Amstelkerk te bewonderen. Mooie kans om niet te laten glippen lijkt me. 

SUPER-SONIC JAZZ FESTIVAL MET MOSES SUMNEY E.A.

9 t/m 19 november op diverse locaties   

Paradiso presenteert dit jaar het Super-Sonic Jazz Festival. Bezoek een groot aantal spannende en vernieuwende artiesten, die met een jazz-benadering diverse muzikale invloeden laten samenkomen: van electronica tot Afrikaanse grooves, klassiek, soul en hiphop. Voor een deel vindt dit plaats in Paradiso zelf, maar voor een aantal speciale concerten kiezen ze voor onze locaties. Ayanna Witter-Johnson op 15 november in de Vondelkerk, Moses Sumney op 16 november in De Duif en Bugge Wesseltoft op 19 november in de Amstelkerk.

NIEUWE EDITIE VAN NOORDERWOORD

woensdag 15 november in het Zonnehuis

Noorderwoord is een terugkerend literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Deze keer met Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, die komt voordragen. De Noorderwoordmonoloog is geschreven door Renee van Marissing en niemand minder dan Loes Luca komt deze voordragen. Het technocabaretduo Matroesjka brengt brutaal, monsterlijk muzikaal en gekmakend grappig cabaret. Met natuurlijk ook de vertrouwde bijdragen van onze huisband Trio Lampe, huisdichter Lamyn en de Noordboekentip van Lot Douze (Boekhandel Over het water). Presentatie en interview is in de handen van schrijver en Noordbewoner Christine Otten.


 

ALS MIJN GEHEUGEN ME NIET BEDRIEGT…

woensdag 15 november in de Van Houtenkerk

Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd? Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt kan een levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen. Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?
Psycholoog en filosoof Douwe Draaisma heeft verschillende boeken over het geheugen geschreven en komt meer vertellen over deze boeiende materie in het Chocoladekerkje in Weesp.

GEORGE BEENTJES EN CHRISTY LUTH

vrijdag 17 november in Schuilkerk De Hoop

In Diemen, net buiten de ring, staat Schuilkerk De Hoop. Eind vorige eeuw bijna volledig in vlammen opgegaan, maar gelukkig door de inzet van velen van de sloop gered en inmiddels door Stadsherstel gerestaureerd en levend gehouden. Dat leven houden doen we ondere andere met concerten. Componist en pianist George Beentjes zet 19e eeuwse gedichten van o.a. Schiller, Lenau, Rilke en Morgenstern op muziek. Samen met sopraan Christy Luth en een keur aan gasten presenteert hij deze liederen aan u in De Hoop. 

NO TOMORROW: LIDY BLIJDORP MET ACTEUR BRAM VAN DER VLUGT E.A.

donderdag 23 november in de Amstelkerk

Celliste Lidy Blijdorp presenteert in deze tweede editie van de serie ‘Cello 020’ in de Amstelkerk een programma over de verschillende sferen van de nacht. Samen met cimbaalvirtuoos Vasile Nedea, de veelzijdige Franse pianist-componist Julien Brocal en meesterverteller Bram van der Vlugt verkent Lidy de nachtelijke helft van het bestaan. Verwacht een avond over intimiteit en vervreemding, over luidruchtig feesten na zonsondergang, maar ook over de verhelderende werking van diepe duisternis. Met introverte nocturnes van Chopin en Debussy, uitbundige zigeunerdansen en nog veel meer. Bram van der Vlugt heeft er in ieder geval zin in: “Het is een feest om mee te doen met drie fantastische muzikanten. En dan mag ik met die mooie verhalen Van Toon Tellegen bijdragen aan het oproepen van verschillende verschijningsvormen van de nacht: Eenzaamheid, verlangen, dromen, dansen en wensen dat de dag nog lang op zich zal laten wachten: No tomorrow.”

ANTIEK, BROCANTE, KUNST, VINTAGE EN DESIGN IN DE POSTHOORNKERK

vrijdag 24 t/m zondag 26 november in de Posthoornkerk

Wil je tijdens de feestdagen uniek uit de hoek komen met je cadeaus, kom dan naar in het laatste weekend van november naar de Posthoornkerk. Drie dagen lang wordt deze kerk aan de Haarlemmerstraat omgetoverd tot een grote antiek, brocante, kunst, vintage en designmarkt. Hier slaag je zeker voor een origineel cadeau. En ben je zelf een verzamelaar van curiosa of ben je op zoek naar een bijzonder meubelstuk of art deco object. Grote kans dat je met iets moois thuis komt. Gratis entree.

GOULASH MET LISA JACOBS EN THE STRING SOLOISTS

zondag 26 november in de Vondelkerk

Tijdens de wintermaanden kunt u op de zondagmiddag in de Vondelkerk genieten van prachtige concerten geprogrammeerd door The String Soloists & Nederlands topvioliste Lisa Jacobs voor zowel jong als oud, waarbij muziek, dans en poëzie in een ontspannen setting samensmelten. U luistert naar verrassende muziek door enkele van Europa’s meest toonaangevende musici en geniet na afloop van een bij het programma passend hapje en drankje. Op 26 november gaat u met de aanvoerders van The String Soloists op muzikale en culinaire reis over de Balkan. Op het programma onder meer het romantische Terzetto van Antonin Dvorak en muziek van Bela Bartok en Dohnanyi. Musici: o.a. Janneke van Prooijen & Lisa Jacobs, viool, Katya Woloshyn, altviool, Aleksandra Kaspera, cello.


 

NIEUW! CLUB KROMHOUT

donderdag 30 november in Museum ‘t Kromhout

In Museumwerf ’t Kromhout brengen ronkende motoren en de nostalgische geur van noeste arbeid en diesel de geschiedenis van de Amsterdamse scheepsbouw tot leven. Elke dinsdag en elke derde zondag van de maand. Maar denk niet dat er de rest van de tijd niets gebeurt! Zo zijn er diners, huwelijken, recepties, concerten en voorstellingen en noem maar op. Vanaf dit najaar kunnen we weer een terugkerend evenement aan de lijst toevoegen: Club Kromhout. Zangeres en actrice Maya Shanti organiseert een afwisselend cultureel programma met muziek, mode, pop-up expo’s, drankjes en meer. Elke keer weer een heel ander event. Free your mind en dompel je onder in de wereld van Club Kromhout!   

GOLDBERGVARIATIES IN EEN VERSIE VOOR VIJF BLOKFLUITEN

zaterdag 2 december in de Amstelkerk

Dit concert vindt pas in december plaats, maar om het wat betreft aandacht te behoeden voor een val tussen wal en schip, willen het graag alvast meenemen in deze maandtips. Emotie, orde, gratie, kracht, humor – alles vindt zijn plek in de Goldbergvariaties! Herontdek dit meesterwerk in een versie voor vijf blokfluiten. Geniet van de prachtige aria's, intelligente canons, elegante dansen en spectaculaire toccata's die Bach uit een simpele baspatroon wist te toveren. De variëteit aan registers en blokfluiten, van sopranino tot sub-contrabas, kleurt subtiel het karakter van elke variatie. Gearrangeerd voor blokfluitkwintet door María Ayerza en uitgevoerd door Seldom Sene. Te zien in de Amstelkerk. Bijna vergeten te vertellen, maar dit is ook nog eens de cd-presentatie van dit werk dat het kwintet heeft opgenomen in een andere locatie van ons, Schuilkerk de Hoop.

Weer een hele rits evenementen dus. En dit is nog lang niet alles. Om de rest van de organisatoren niet te kort te doen verwijzen we ook graag naar www.stadsherstel.nl/cultuuragenda. Hier staat de volledige agenda, aanvangstijden, prijzen en eventuele wijzigingen in het programma. Tot ziens in een van onze bijzondere locaties!

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.