Tien cultuurtips voor februari 2025
![Lebbis Lebbis](https://stadsherstel.nl/wp-content/uploads/2025/01/Lebbis.jpg)
Pop-up jazz in de Vondelkerk, barok in de Van Houtenkerk, neoklassiek in De Duif, spoken word in ’t Zonnehuis en nog zes tips waaruit blijkt dat we ook in de kortste maand van het jaar weer voor elk wat wils programmeren in onze Bijzondere Locaties. Lees hier meer.
Into The Light
6 februari 20:00 uur in de Amstelkerk
Nadat hij België betoverde met zijn programma ‘Into The Light’, toert pianist Pieter Savenberg deze maand door Nederland. Op 6 februari komt hij naar onze Amstelkerk. Savenberg speelt zachte, warme neoklassieke pianomuziek en bereikte er afgelopen jaar al een miljoen luisteraars op Spotify. Ben je liefhebbers van Ólafur Arnalds en Ludovico Einaudi, weet dan waar je moet zijn de 6e. Er zijn nog kaarten!
Het Oost-Nederlands Symfonieorkest
9 februari 15:30 uur in De Duif
Het Oost-Nederlands Symfonieorkest, onder leiding van Jeppe Moulijn, brengt met pianiste Sofia Vasheruk een programma met Prokofjevs virtuoze Pianoconcert nr. 2 en Sjostakovitsj’ indrukwekkende 7e symfonie, waar een felle aanklacht tegen onderdrukking in is te horen.
De nazi’s stonden bijna 2,5 jaar aan de poort van de stad Leningrad om deze te veroveren. Vlak voor de première werden overal luidsprekers neergezet die aangesloten waren op de radiozender die het concert uitzond, zodat zowel de inwoners van Leningrad als de Duitse troepen het konden horen. Tijdens het concert waren geen bommen en geweerschoten te horen, enkel de muziek. Het orkest kreeg nadien een applaus dat een heel uur duurde. Sjostakovitsj legde later uit dat de symfonie in het algemeen kan worden gezien als een felle aanklacht tegen onderdrukking en geweld, waar ook ter wereld. Heel actueel dus.
Liefde voor de duif!
14 februari 13:30 uur in De Duif
Natuurlijk hebben wij bij Stadsherstel liefde voor De Duif, het is immers een van onze meest bijzondere monumenten! Of het nou valentijnsdag is of niet, die liefde staat buiten kijf. Maar hoe vaak gebeurt het nu dat de liefde voor de duif (zonder hoofdletter) wordt gevierd op deze locatie? Het Dinamo Fonds organiseert een informatiemiddag waarbij het perspectief van de stads- en sierduiven in Nederland centraal staat. Aan de hand van een gevarieerd programma wordt door een aantal interessante sprekers meegenomen in de verschillende aspecten rondom de duif in Nederland.
Barok Driedaagse
14, 15 en 16 februari in de Van Houtenkerk
Na het succes van het Barokweekend vorig jaar organiseert Chamber Music Weesp de Barok Driedaagse in samenwerking met Aleksandra Anisimowicz (sopraan), Lukáš Zeman (bariton) en een internationaal barokensemble o.l.v. Agnieszka Świątkowska (barokviool).
Op vrijdag 17-eeuwse Italiaanse, Duitse en Oostenrijkse canzonas en sonatas in een bezetting met twee violen, cello, theorbe en klavecimbel. Op zaterdag een gevarieerd opera en oratorium programma in grote bezetting met sopraan, countratenor, twee violen, altviool, twee fluiten, cello, theorbe en klavecimbel. En op zondag Un poco del barocco, kamermuziek (cantates) met als verrassend contrast werken van Mozart. Met sopraan, bariton, twee violen, altviool, cello, theorbe, klavecimbel, hobo, traverso, en contrabas. Ben je barokmuziekliefhebber? Dan kan je je hart ophalen dit weekend!
Queerly Beloved
14 februari 20:00 uur in de Amstelkerk
Voor Valentijnsdag 2025 presenteert Galakoor Queer Klassiek o.l.v Nathan Tax een concert dat liefde viert in al haar verschijningsvormen. Van verstild verlangen, adoratie, verbondenheid met de natuur en de dwingende waanzin waartoe liefde ons kan drijven. Met werk van o.a. Rossini, Whitacre, Brahms en Mozart.
Mattias Spee speelt Sergei Protopopov
15 februari 20:00 uur in De Duif
In een driedelige serie album onder de titel Eclipse, laat Mattias Spee verborgen parels uit het pianorepertoire horen. Er is meer muziek in de wereld dan een mens in zijn leven kan beluisteren. Soms zien we door de bomen het bos niet meer, wat betekent dat veel fantastische muziek niet op onze radar verschijnt, muziek die de vraag oproept: “Waarom kennen we dit niet allemaal?” Nadat hij de muziek van Joseph Wölfl en Hans Henkemans onder de aandacht heeft gebracht, zal hij op 15 februari het derde en laatste album in deze serie presenteren in De Duif met special guests Maria Pedano (sopraan) en Maya Fridman (cello)
Dit album is gewijd aan de muziek en het tragische levensverhaal van de door het Sovjet-regime geboycotte componist Sergei Protopopov. Hij was een briljante pianist en een groot aanstormend talent als componist, maar hij werd gesaboteerd, omdat hij niet paste in het idyllische plaatje dat het Sovjet-regime nastreefde. Hij werd naar een goelag in Siberië gestuurd en zijn muziek werd onder het tapijt geveegd. Passend genoeg vindt dit concert plaats in De Duif. Hier staat de vleugel van Youri Egorov, de beroemde Russische pianist die naar Amsterdam vluchtte, omdat hij net als Protopopov door het Sovjet-regime werd vervolgd om zijn homoseksualiteit.
Ode aan de Twijfelaar met Lebbis
22 februari 20:00 uur in De Duif
![](https://stadsherstel.nl/wp-content/uploads/2025/01/Lebbis.jpg)
In ode aan de twijfelaar vormen we samen het eerste agnospelkoor van Nederland. Bereid je voor op een fantastische ervaring met een rijtje fenomenale zangers, drie energieke muzikanten die de boel flink laten swingen, en een set ijzersterke originele nummers.
‘Dominee’ Lebbis probeert het publiek met veel humor te overtuigen van de zin van het leven, zonder zelf precies te weten wat dat eigenlijk inhoudt. En dat maakt het alleen maar leuker… En jij maakt deze ervaring compleet, want het koor bestaat uiteraard uit jou, het publiek. Alle ruimte om uit volle borst mee te zingen en vrijuit te twijfelen. Laat je in dit cabaretconcert meevoeren door de muziek en de unieke sfeer van samen zoeken naar antwoorden, of ze nu komen of niet.
Tosca Opdam & Nicolas van Poucke
23 februari 15:00 uur in Schuilkerk De Hoop
Dit jaar bestaat de concertserie ‘Kamermuziek in De Hoop’ 25 jaar en dat wordt gevierd met wat de Vrienden van De Hoop het beste doen: prachtige concerten in ons mooie monument in Diemen. Op 23 februari spelen violist Tosca Opdam en pianist Nicolas van Poucke sonates voor viool en piano van de grote componisten Bach en Elgar, maar ze verrassen de bezoekers ook met een werk van de relatief onbekende componiste Amanda Maier.
Salon Rusanovsky
27 februari 20:00 uur in de Amstelkerk
Salon Rusanovsky is een nieuwe concertserie op de laatste donderdagavond van de maand waarbij de Amstelkerk wordt ingericht als ‘huiskamersalon’. Het Oekraïens/Nederlandse familie-ensemble Trio Rusanovsky verzorgt de muziek en nodigt een gastspreker uit om samen in gesprek te gaan over een eigen gekozen thema. Een niet te missen onderdeel zijn de drankjes en hapjes om van te genieten bij elk salonconcert. Tijdens de eerste editie gaan we ‘Op reis door Oost-Europa’ en is journalist/schrijver Michiel Krielaarts gastspreker.
Tank and the Bangas – The Heart, The Mind, The Soul
28 februari 20:30 uur in ’t Zonnehuis
Tarriona ‘Tank’ Ball is een Amerikaanse zangeres en spoken word-artiest uit New Orleans, vooral bekend als de frontvrouw van Tank and The Bangas. Haar muziek mengt vol passie hiphop, jazz en r&b tot een eigenzinnig geheel. In haar teksten behandelt ze vaak maatschappelijke thema’s, zowel in haar zang als in haar gesproken en geschreven woord. Op vrijdag 28 februari staat ze met haar spoken word-show ‘The Heart, The Mind, The Soul’ bij ons in ’t Zonnehuis. Geen reguliere Tank and the Bangas-show dus. Tank brengt deze avond zowel muziek als haar poëzie ten gehore, ze wordt hierbij begeleid door bandleider en muzikant Norman Spence.
Hidden Jazz Club
1 maart 20:15 uur in de Vondelkerk
De Hidden Jazz Club is een nomadische reeks pop-up jazzclubevenementen gerund door muzikanten. Sinds de start in Londen zijn er Hidden Jazz Club-shows geweest in Tokio, Barcelona, New York, Los Angeles, Parijs en San Francisco. En nu is Amsterdam aan de beurt. Daarvoor is niet zomaar een locatie gekozen: onze Vondelkerk zal worden omgetoverd tot jazzclub. Zowel jazznerds als complete nieuwkomers zijn van harte welkom!
Kijk voor meer kunst en cultuur in onze Bijzondere Locaties (en voor de laatste updates) op onze cultuuragenda.