Schoenmaker van Zeventer al 50 jaar in de Herenstraat
In 1965 begonnen Adriaan en Rita van Zeventer hun schoenmakerij in de Herenstraat. Nu, vijftig jaar later, is de familiezaak nog steeds in bedrijf op Herenstraat 33. Een mooi moment om Rita en haar zoon René in hun winkel te interviewen over het schoenmakersambacht en de veranderingen in de straat gedurende de afgelopen vijftig jaar. Voordat Stadsherstel begon met het restaureren van panden in deze straat stonden de monumenten er verloederd bij.
Het familiebedrijf
Sinds 1965 is schoenmaker van Zeventer gevestigd in de Herenstraat. Het familiebedrijf is ooit gestart door Adriaan en Rita van Zeventer in het 18e-eeuwse pand op Herenstraat 21. Vanaf de jaren negentig heeft hun zoon René het schoenmakersbedrijf overgenomen. Hij kreeg het ambacht met de paplepel ingegoten en zit sinds 1982 in het Stadsherstel monument Herenstraat 33.
In jaren tachtig waren er veel levensmiddelenwinkels zoals een slager, groenteman en visboer te vinden in de Herenstraat. Rita en René vertellen: ’De bakker op de hoek en de drogist verderop in de straat zijn er nog, maar ze zijn nu van andere eigenaren. Wij zijn de enige familie die in deze straat is gebleven. In andere panden zitten nu kledingzaken. De straat is ondanks alles nog steeds gezellig en het is een vriendelijke buurt. Een heleboel klanten komen van de grachten en een aantal zelfs nog uit de tijd van mijn vader. Ze komen voor schoen- en tasreparaties, sleutels en fournituren. Ook zijn er meer toeristen die door de Herenstraat lopen en daarna het Anne Frank Huis bezoeken. Hier hebben we ook op ingespeeld, soms komen de toeristen paraplu’s, veters of zooltjes halen.’’
René van Zeventer met zijn vader Adriaan van Zeventer in de winkel op nummer 21
Bron: Familie van Zeventer
Herenstraat 33: Van meubelzaak naar schoenmakerij
René van Zeventer werkt vijf dagen per week in de schoenmakerij. Zijn moeder Rita helpt hem twee dagen per week. Bij binnenkomst voel je je meteen welkom. De klanten brengen laarzen of schoenen met hakken, gympen en ballerina’s. René vertelt: ‘’Op nummer 21 zakten op het laatst de machines door de vloer. Daarna zijn we naar nummer 33 verhuisd.'' Een rijksmonument met een vaag klokvormige topgevel.
''Vóór 1982 zat hier de meubelwinkel, Bernards Interieur. De spiegels aan de wand en de betonnen vloer hebben we van hen overgenomen. We hadden vertrouwen in Stadsherstel voor het onderhoud van het pand.''
Rita en Adriaan van Zeventer in 1982 op Herenstraat 21
Bron: boekje 'Prinsheerlijk'
Bernard’s Interieurs in 1982 op nummer 33
Bron: boekje 'Prinsheerlijk'
Uithangbord
Moeder Rita werkt al vijftig jaar in de familiezaak en zegt: ''De meeste winkels hadden vroeger een uithangbord. Het bord dat we nu voor de winkel hebben hangen hebben we van de vorige eigenaren overgenomen en overgeschilderd. Het is nog steeds erg handig want mensen weten meteen waar ze moeten zijn.’’
Tijden veranderen
Volgens René van Zeventer zijn een aantal dingen wel anders: ‘’De oude kinderschoenleesten die in de winkel hangen zijn ook al vijftig jaar oud, die zijn nog van mijn vader geweest. Nu krijgen we geen kinderschoenen meer. Vroeger zat mijn vader schoenen te maken, nu sta ik achter de machines.’’
Bron: Familie van Zeventer
Bezoek de Herenstraat
De Herenstraat is een van de mooiere winkelstraten van Amsterdam geworden. Het is haast niet voor te stellen dat het rijtje van tien Stadsherstel monumenten in de straat er in de zestiger jaren verpauperd en verloederd bij stond. Stadsherstel had en heeft als doel monumenten te bewaren voor de stad. Ook in de Herenstraat is dat goed gelukt.
Rita van Zeventer: ‘’De straat was een schroothoop voordat Stadsherstel hier kwam.’’
Hoek Keizersgracht 95B/Herenstraat vlak voordat Stadsherstel begon met de restauratie. Na deze aankoop in 1959 werden in de jaren erna stuk voor stuk de aangrenzende panden in de Herenstraat gerestaureerd. Foto uit 1958.
Bron: Archief Stadsherstel
De Herenstraat vormt de verbinding tussen de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Het is een gezellige buurt met diverse winkels als galeries en modezaken. Geen doorsnee winkels. Er hangt een dorpse sfeer. Het mooiste zijn de panden waarin de winkels zijn gevestigd. Twintig rijksmonumenten, waarvan tien van Stadsherstel. De Stadsherstel monumenten zijn te herkennen aan het wit met blauwe Stadsherstelschildje.
Winkels van Stadsherstel in de Herenstraat
Herenstraat 29: Pleasurements een winkel met luxe lingerie en erotische couture.
Herenstraat 31: Outras Coisas met prachtige leren tassen, kandelaren, servies en sieraden.
Herenstraat 33: Schoenmaker A J van Zeventer
Herenstraat 34: Janssen en Reijgwart Kappers
Herenstraat 35: Amber voor interieur- en woonartikelen.
Herenstraat 36: A.B.C. voor allerlei tassen.
Herenstraat 37: Nostalgia een winkel met gerestaureerde kroonluchters, antiek en meubelen.
Herenstraat 38: dameskleding van het merk Orson + Bodil gemaakt door modeontwerper Alexander van Slobbe
Herenstraat 39: Op krap dertig vierkante meter biedt Antiquariaat Lont een prachtige verzameling oude en tweedehands (kinder)boeken, prenten en schoolplaten.
Herenstraat 41 / Keizersgracht 95B: Wijnhandel De Ware Jacob is sterk in kwaliteitswijnen tussen de 5 en 25 euro.