Oudezijds Achterburgwal 189-195 eindelijk in restauratie genomen

Oudezijds Achterburgwal 189-195 eindelijk in restauratie genomen Oudezijds Achterburgwal 189-195 eindelijk in restauratie genomen

De restauratie van deze vier panden is gestart in januari 2005. Het gebied rond dit project is bekend gebied voor Stadsherstel. Op het hoekje van de Oudezijds Achterburgwal met het Rusland en om de hoek op Rusland 10-12 en 27 zijn in 2002 en 2003 vijf panden gerestaureerd.

 

In de Spinhuissteeg en Dwars- Spinhuissteeg werden in 1993 al negen woningen en twee bedrijfsruimten opgeleverd. De bedoeling was om de vier panden op de Oudezijds Achterburgwal aansluitend aan het project op de hoek van Rusland aan te pakken maar dat was helaas niet mogelijk, omdat er eerst een nieuw onderkomen moest worden gevonden voor het Kinderkookkafé, dat zich bevond in het pand op nummer 193. Dit lukte uiteindelijk in de voormalige meststallen in het Vondelpark, maar niet voordat deze eerst gerestaureerd werden. Zodat dit jaar eindelijk met de restauratie van deze panden aangevangen kon worden.

Het pand 191 is één van de meest gefotografeerde woonhuizen in Amsterdam. Niet omdat er een bekend persoon in heeft gewoond of omdat het architectonisch zeer waardevol is, nee, dit pand is misschien wel het meest scheve pandje van de stad. Bij de restauratie zal de scheefstand voor een groot deel opgeheven worden. Een woning mag namelijk maar 1 cm per meter scheefstand hebben. Wat dus wil zeggen dat de balkenvloer binnen, die natuurlijk ook scheefgezakt is, aan één zijde opgehoogd wordt. Voor een bewoner is het niet fijn om op een vloer te leven die nagenoeg waterpas ligt terwijl de gevel en de kozijnen daarin scheef staan; je krijgt dan namelijk het gevoel dat je je evenwicht verliest. Daarom wordt ook de gevel rechter gezet.

Bij het ontmantelen van het pand 191 kwam een grote met houtsnijwerk bewerkte balk tevoorschijn die op dat moment fungeerde als doorlopende onderdorpel voor de ramen van de 1e verdieping. Deze balk is bij het veranderen van de gevel, in de 18e eeuw, hergebruikt en is waarschijnlijk de voormalige puibalk van de gevel die hier voor de 18e eeuw stond. We laten de balk met het houtsnijwerk aan de binnenzijde zitten zonder hem weg te timmeren zodat de huurder straks van het fraaie houtsnijwerk kan genieten. In totaal worden er negen woningen in dit pand gerealiseerd met op de begane grond twee bedrijfsruimten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het project nog voor het eind van dit jaar opgeleverd.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.