Oplevering Pakhuis 'De Zwijger'

Oplevering Pakhuis 'De Zwijger' Oplevering Pakhuis 'De Zwijger'

Op 7 april 2005 werd het officiële startschot gegeven voor het grootste restauratieproject uit de geschiedenis van Stadsherstel. Na ruim een jaar zwoegen is het gebouw bijna klaar voor gebruik. Het oorspronkelijke ontwerp van ir. de Bie Leuveling Tjeenk is door architectenbureau van Stigt omgetoverd van een koelpakhuis tot een vet cool pakhuis waarin diverse bedrijven uit de creatieve industrie (Salto, De Waag, Cultuurfabriek en het AFK) zich zullen vestigen.

 

Gelijktijdig met de bouw van de Jan Schaeferbrug werd De Zwijger tot rijksmonument benoemd. Omdat monumenten niet afgebroken mogen worden, besloot men de weg dwars door het gebouw heen te laten lopen. Heel veel tijdelijke constructies waren nodig om het bij deze ingreep niet in te laten storten. Inmiddels staat het gebouw weer op eigen benen, mede dankzij de positie van de grote zaal direct boven de onderdoorgang, waarvoor twee verdiepingsvloeren deels verwijderd zijn.

De restauratie is nog niet helemaal voltooid, maar het einde is zeker in zicht. Terwijl op de ene etage de vloerbedekking wordt afgemaakt, worden op de andere etage de kabels getrokken voor het enorme datanetwerk. Het plein aan de nieuwe voorkant van het gebouw is bijna klaar, terwijl aan de waterkant (de voormalige voorkant) het maaiveld nog meer weg heeft van een bouwput. Het schilderwerk is aan de buitenkant af, maar van binnen moeten nog veel wanden van een laagje latex worden voorzien. Dat het dak er netjes bij staat en de gevels gereinigd zijn konden de aanwezigen goed in ogenschouw nemen; als speciale activiteit bij de oplevering konden de aanwezigen op 14 juli abseilen langs de noord en oostgevel van het pakhuis.

Foto’s oplevering pakhuis ‘De Zwijger’:

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.