Monumentaal erfgoed voor nieuwe generatie

Monumentaal erfgoed voor nieuwe generatie Monumentaal erfgoed voor nieuwe generatie

Hoe verandert een bouwval in een prachtig bewoonbaar pand? Wie of wat voor soort bedrijven werken daar allemaal aan? En wat is eigenlijk de historie van deze plek? Allemaal vragen die beantwoord werden tijdens de Bliksemstage van de 2e klas TL  van het ‘Over-Y College’, initiatief van JINC*.

Op woensdag 6 november jl. heeft Intersell Aannemingsmij in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam tien kinderen ontvangen in het bouwpand Kloveniersburgwal 44 in Amsterdam met als doel ze kennis te laten maken met de bouwwereld. Een mooie kans voor Stadsherstel om het bewaren en toegankelijk houden van monumentaal erfgoed al bij jonge mensen onder de aandacht te brengen.

De aandachtige jongeren kregen praktische informatie over alles wat er bij een grootse restauratie komt kijken, waar je aan moet denken, wie de opdrachten geeft en natuurlijk welke beroepen er zijn in de bouwwereld. Door middel van een rondleiding (met helm!) kregen zij aan de hand van foto’s en naamborden uitleg over de werkzaamheden van de verschillende beroepsgroepen. Een leerling van Intersell vertelde bovendien wat zijn opleiding inhoud, hoe lang deze duurt en wat voor taken/toetsen hij moet doen om zijn opleiding af te ronden.
Na een quiz (helm op of helm af) gaan de potentiële bouwspecialisten met Willem van Iterson van Stadsherstel naar een pand aan de Oudezijds Achterburgwal 156. Hier krijgen ze informatie over de historie, uitleg over het werk van de uitvoerder ter plaatse en aansluitend mochten ze rondkijken om te zien hoe het pand er uit zal zien als de verbouwing klaar is.

Een geslaagde bliksemstage en Stadsherstel wenst de studenten van ‘Over-Y College’ veel succes bij hun toekomst en studiekeuzes.

* JINC helpt jongeren uit achterstandswijken op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. Veel van hen vinden het lastig om een juiste studiekeuze te maken of slagen er niet in hun stage af te ronden. Met beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en workshops over ondernemerschap laat JINC jongeren (8 tot 16 jaar) kennismaken met het bedrijfsleven.

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.