Grachtenfestival bij Stadsherstel

 - Copyright Copyright (c) Rob van Dam Grachtenfestival in Museum 't Kromhout | Copyright (c) Rob van Dam

Een van de culturele hoogtepunten van de zomer in Amsterdam is het Grachtenfestival. Met dit jaar concerten in De Duif, Amstelkerk, Vondelkerk, Posthoornkerk, ’t Zonnehuis, Kerk van Ransdorp, Museum ’t Kromhout, Oosterkerk en het NACO-huisje. Lees hier meer...

Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor. Van 11 tot en met 20 augustus is de stad weer in de ban van het Grachtenfestival en natuurlijk lenen de locaties van Stadsherstel zich hier als geen ander voor. We hebben alle 13 concerten in onze eventlocaties even op een rijtje gezet, met een speciale toevoeging: het NACO-huisje, waar u tevens een concert kunt bezoeken.

Kretek Beats

zaterdag 12 augustus 11:00 uur in Museum ’t Kromhout

 - Copyright Zsolt Szederkenyi @PapperPictures

Kretek Beats is een dynamisch duo uit Den Haag/Rotterdam dat een pittige sonische ervaring uitvoert, geïnspireerd door de energie van de vulkanische archipel, Indonesië. Gevormd door de multi-instrumentalisten uit Yogyakarta en Bandung, Alfian Emir Adytia en Bintang Manira Manik, brengt het duo meerdere lagen van mystiek geluid door middel van akoestische frequenties met elektronische twist.

Meer informatie

Matteo Myderwyk

zondag 13 augustus 11:00 uur in de Amstelkerk

Componist én pianist Matteo Myderwyk speelt vandaag in de Amstelkerk uitsluitend eigen werk. Zijn muziek is een mengeling van klassiek, pop en jazz. Matteo speelde als de eerste Nederlandse solo pianist op het gerenommeerde klassieke muzieklabel Warner Classics.

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien, zo belandde hij in de wondere wereld van de free-jazz. Muziek maken in het moment, zonder vooraf gemaakte afspraken. Dat was de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode: muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt. Beleef het tijdens het Grachtenfestival en laat u meenemen op de prachtige pianoklanken van de ‘Veluwe Suite’, ‘A Brief Nostalgia’ en ‘Ataraxia’.

Ruña ’t Hart en Kalle de Bie

maandag 14 augustus 11:00 uur in het NACO-huisje

Het NACO-huisje aan het IJ dat we dankzij een crowdfundactie van onze Vrienden hebben kunnen restaureren is een van de meest bijzondere locaties waar het Grachtenfestival een concert heeft geprogrammeerd. Ruña ’t Hart en Kalle de Bie, die we o.a. kennen van het Nieuwjaarsconcert in de Oosterkerk, brengen een spannend en afwisselend klassiek programma leuk toegelicht door de musici zelf. Op het programma onder meer het duo voor viool en cello van Kodaly, verschillende klavierwerken van Rameau/Stravinsky bewerkt door Kalle en het duo voor viool en cello van Ravel.

Meer informatie

Yukine Kuroki

maandag 14 augustus 14:00 uur in De Duif

Yukine Kuroki begon op driejarige leeftijd met pianospelen, ze trad voor het eerst op met een orkest toen ze zeven jaar oud was en ze heeft vele concoursen gewonnen, waaronder de eerste prijs op de Dublin Piano Competition (2022). Ze speelt in De Duif op de Steinway van Egorov o.a. de Ballade no. 2 en Müllerlieder van Liszt en Ein Sommernachtstraum van Mendelssohn/Rachmaninov.

Meer informatie

Juho Myllylä

maandag 14 augustus 17:00 uur in De Duif

Juho Myllylä is een graag geziene gast in onze Bijzondere Locaties. Hij heeft avontuurlijke concerten gegeven en georganiseerd in o.a. Museum ’t Kromhout, Amstelkerk en Posthoornkerk. Tijdens het Grachtenfestival staat hij in De Duif, waar hij ook vaker heeft gestaan met het Royal Wind Ensemble en voert hij een gedurfd solo-recital uit van nieuwe werken, waarbij elke componist en werk voor een unieke esthetiek en benadering van de blokfluitfamilie staat. Maar liefst 4 nieuwe composities, speciaal voor hem gecomponeerd, gaan in première. Naast de nieuwe composities, beschikt het programma over een aantal eclectische en sferische werken voor blokfluit en elektronica, geschreven voor Juho.

Meer informatie

Guy Maori

maandag 14 augustus 19:00 uur in de Kerk van Ransdorp

 - Copyright © Evabloem photography

Het Grachtenfestival is niet alleen maar in de binnenstad te vinden. Ook in landelijk Amsterdam-Noord zijn er concerten, zoals in de Kerk van Ransdorp, met haar karakteristieke stompe toren. Guy Maori, een Israelische klavecinist, biedt hier een uitgelezen kans om een het klavecimbel op een nieuwe manier te horen en bekende muziek opnieuw te ontdekken. Barok, Romantiek en zelfs jazz zijn te horen met op het programma o.a. de Chacone van Brahms/Bach, Mikrokosmos van Bartók en Bach goes to Town van Templeton.

Meer informatie

Jazz Gems: Lucas Santana

maandag 14 augustus 21:00 uur in De Duif

De jonge Braziliaanse muzikant, Lucas Figueiredo Santana, maakt de laatste jaren furore in Nederland als saxofonist, klarinettist en fluitist. Voor dit unieke concert gaat Lucas de samenwerking aan met het Adam Quartet dat Lucas en zijn groep zal begeleiden. Verwacht een cross-over van klassieke muziek met jazz en Braziliaanse muziek. We hanteren in De Duif dit keer niet de traditionele opstelling van het publiek tegenover het podium, maar krijgt u de kans om tussen de muzikanten in te zitten en nog meer één te worden met de muziek.

Meer informatie

Opus Novum: 40 Ways of Being (a Woman)

dinsdag 15 augustus 16:00 uur in de Oosterkerk

Voordat we van start gaan met de verduurzaming van de Oosterkerk kunt u nog genieten van een Grachtenfestivalconcert in deze Stadsherstellocatie. En niet het minste concert. Het muziektheaterstuk ‘40 Ways of Being (a Woman)’ is een reis door de verschillende ervaringen van het vrouw zijn en worden, gecomponeerd door Andrea Guterres en Wilma Pistorius. Een ensemble, bestaande uit een combinatie van orgel, cello, sopraan, en elektronica, vermengt oude met nieuwe klanken; het orgel historisch, de soundscape modern, de cello als brug tussen de twee. Het stuk nodigt haar luisteraars uit om na te denken over hun ideeën over gender en waar die vandaan komen, en kan het publiek daarmee een frisse perspectief bieden op iets wat ze tot nu toe misschien als zelfsprekend hebben beschouwd.

Meer informatie

WANKLANK | KASSETT & Ikarai

woensdag 16 augustus 20:00 uur in de Vondelkerk

Het muziektheater van WANKLANK wil muzikale vervoering zo nauw mogelijk verweven met hardopdenkend theater, in een ultieme poging dat de twee niet elkaars tegenovergestelden zijn, maar elkaar juist ultiem versterken. Door de ritmische composities van Camiel Jansen en het subtiele gebruik van een synthesizer verbindt dit klassieke ensemble een tijdsverloop van honderd jaar – en de vraagstukken van eeuwen heen. Met als startpunt het turbulente leven van de omstreden en verwerpelijke filosoof Gerard Bolland. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in zijn hoofd, want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch?  Met een filmische mix van jazz en klassieke muziek belooft dit op vele vlakken een boeiende avond te worden.

Meer informatie

Chianti Ensemble

donderdag 17 augustus 15:00 uur in De Duif

De winnaar van Kersjesprijs 2022, het Chianti Ensemble, staat op 17 augustus in De Duif. Het ensemble – een klassiek pianokwintet – bestaat uit vijf jonge topmusici: Shin Sihan, Yamen Saadi (violen), Takehiro Konoe (altviool), Alexander Warenberg (cello) en Nathalia Milstein (piano). Zij spelen in verschillende combinaties; van duo tot kwintet. Hoewel ze elkaar ontmoetten in Berlijn, spelen hun individuele carrières zich door heel Europa af. Speciaal voor het Grachtenfestival met op het programma de pianokwartetten Weber en Saint-Saëns.

Meer informatie

Vertelconcert: Ich weiss bestimmt, Ich werde Dich wiedersehen

vrijdag 18 augustus 19:00 uur in De Duif

Natuurlijk zijn dit stuk voor stuk concerten die u niet mag missen, maar als u maar één concert van het Grachtenfestival kunt bezoeken, dan adviseren we om vrijdag 18 augustus naar De Duif te komen. Tijdens het vertelconcert ‘Ich weiss bestimmt, Ich werde Dich wiedersehen’ kunt u een indringend dialoog tussen woord en muziek verwachten. Drie topmusici delen het podium met de 97-jarige Éva Fahidi, een van de laatste overlevenden van concentratiekampen Auschwitz en Buchenwald. Haar aangrijpende verhaal wordt klank bijgezet door een van de belangrijkste liedzangers van dit moment: bariton Benjamin Appl, samen met pianist Daan Boertien en violiste Charlotte Spruit. De drie brengen liederen en muziek ten gehore die Éva aan het hart gaan. Muziek van Bach, Schubert en Wagner tot Eisler, Adolf Strauss en Reimann. Het concert wordt ingeleid door Jennifer Wilton, hoofdredactrice bij de Duitse krant ‘Die Welt’.

Meer informatie

Dianto Reed Quintet

zaterdag 19 augustus 11:00 uur in de Posthoornkerk

 - Copyright Bart Domhof

Het Dianto Rietkwintet, winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2021, het Storioni Concours en Concurso Nacional de Camára Villa de Cox, bestaat uit 5 jonge Spanjaarden vol energie en creativiteit, die een andere benadering zoeken voor het traditionele kamermuziekconcert. Ze creëren een geweldige band met het publiek door middel van uit-het-hoofd-gespeelde muziek. In het programma op 19 augustus in de Posthoornkerk: ‘Identidades: la magia del Duende’ laten ze het publiek genieten van Spaanse flair en creativiteit.

Meer informatie

JAÏNDA

zaterdag 19 augustus 12:30 uur in ’t Zonnehuis

JAÏNDA (20) is één van de grootste zangtalenten in Nederland. Het winnen van het landelijke ‘Kunstbende Young Creators Festival’ en haar selectie en succesvolle deelname aan het talentvolle NJJO, zijn daar een bevestiging van. Samen met producer Jonathan Quarmby nam JAÏNDA in het begin van dit jaar diverse nummers op in Londen en Amsterdam en op 19 augustus staat ze met haar band bij ons in ‘t Zonnehuis.

Meer informatie

Duved Dunayevsky Quartet & Sam Ghezzi

zondag 20 augustus 13:00 uur in ‘t Zonnehuis

En ook op zondag 20 augustus moet je in ’t Zonnehuis zijn. Je denkt dat je in Tuindorp-Oostzaan bent, maar samen met Sam Ghezzi, zanger van de Roaring Cats en The Hi-Stakes, zal Duved Dunayevsky u meenemen op een reis door Parijs in 1930, de stad van de liefde! De gitarist, componist en bandleider uit Parijs wordt gezien als een van de meest vooraanstaande vertolkers van de ‘Django Reinhardt stijl’ uit de jaren 30. Erg passend bij ons in ’t Zonnehuis dus, want dit gemeenschapshuis stamt uit 1932 en het authentieke art deco interieur ademt nog altijd de sfeer van deze jaren uit.

Meer informatie

Tot ziens op het Grachtenfestival 2023!

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Ok, ik wil verder".
instellingen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om statistieken van de website bij te houden. De analytische cookies zijn volledig geanonimiseerd en worden niet gedeeld. Tevens wordt het laatste octet van het IP-adres automatisch gemaskeerd.