Expositie Surinaamse Maanden (1 juni t/m 7 juli 2023)
De Surinaamse Maanden 2023 zijn reeds geweest.
Over de curator:
Myra Winter (Amsterdam, 1961), ontwikkelde haar liefde voor de beeldende kunst in Suriname vanaf 1995 toen zij voor het eerst aankwam in Suriname. Zij werkte in het Surinaams Museum aan de tentoonstelling 'Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995'. In 1997 bracht zij voor het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling naar Nederland.
Voor de biografie over Erwin de Vries door Hanneke Oosterhof (verschijnt 2025) verricht ze aanvullend onderzoek.
'Als de taal van een bruisend land- 8 kunstenaars in relatie tot Suriname'.
Een groepstentoonstelling van 8 kunstenaars in relatie tot Suriname. Samengesteld door: Myra Winter.Deelnemende kunstenaars:
Kenneth Beeker (Paramaribo, 1950) ontwikkelde een techniek waarbij hij jute en plasticvellen over elkaar heen plakt waardoor een gelaagdheid en een verwijzing naar het traditionele en het hedendaagse ontstaat. Zijn werken met Mangroven verwijzen naar de kracht en noodzaak om de natuur (in Suriname) te conserveren voor de volgende generaties.
Isan Corinde (Brokopondo, 1990) laat zich inspireren door herinneringen aan zijn jeugd in Suriname waarbij hij Surinaamse culturele elementen zoals de pangi stof verwerkt in zijn werk.
Maikel Deekman (Paramaribo, 1971) combineert in zijn werk culturele elementen vanuit de Marron cultuur met moderne hedendaagse vormen. Recent liet hij zich inspireren door elementen uit de architectuur van ir.Peter J. Nagel in Paramaribo.
Moritz Ebinger (Bern,1968) verbleef meerdere keren in Suriname waar hij betrokken was bij verschillende kunstprojecten. Hij raakte gefascineerd in goud en de goudwinning. Maar ook in de illegale houtkap en de zwembaden die hij in een verwaarloosde staat aantrof in Moengo. Het werden thema’s in zijn multidisciplinaire werken.
Janne Igbuwe (Amsterdam, 1996) In maart 2023 verbleef Janne Igbuwe op Plantage Frederiksdorp in Suriname waar zij tekenworkshops gaf en een serie tekeningen maakte in inkt waarin ze koffie, suiker en zout verwerkte. Naast het tekenen fotografeert zij ook.
Piet Lont (Hippolytushoef/Wieringen, 1947) verbleef in 2011/2012 een half jaar in Suriname waar hij mensen aan de Waterkant schetste in de vele door hem meegenomen schetsboeken. Weer thuis in Hippolytushoef werkte hij deze portretten uit in houtsneden. Deze bundelde hij in: ‘BETRAPT zonder pose’ die hij in een oplage van 50 exemplaren uitgaf.
Djon Louis Seedorf (Oldenzaal 1950) combineert zijn liefde voor kunst, mode en kunsteducatie binnen zijn projecten. Rituelen, verhalen en de band tussen mensen zijn belangrijk voor hem. Dat vertaalt zich in zijn verhalende en poëtische werken die een Suriname laten zien waarin een lichte weemoed zichtbaar is.
Iléne Themen (Paramaribo,1957), beschikt over een levendige fantasie enlaat in haar werk (gemengde techniek) kleine verhalen zien waarin figuren centraal staan soms in interactie met elkaar dan weer met de toeschouwer. Communicatie en emotie zijn belangrijke elementen die zij combineert met een vleugje subtiele humor.
Benefiet en openingstijden:
De verkoopexpositie is een onderdeel van de Stadsherstel Surinaamse Maanden die sinds 2018 door Stadsherstel Amsterdam samen met verschillende Surinameliefhebbers georganiseerd worden in de Amstelkerk. De expositie is vrij toegankelijk op werkdagen van 9-17 uur, adres Amstelveld 10 in Amsterdam.
10% van de verkoopopbrengst van de kunstwerken komt ten goede aan drie erfgoedprojecten in Paramaribo, te weten:
– realisatie van het Elisabeth Samson Huis van Cynthia McLeod
– restauratie Maarschalkerweerdorgel van de houten kathedraal
– en monumenten van Stadsherstel Suriname.
Meer over de Surinaamse maanden
Naast de expositie organiseren we 4 lezingen zoals met Cynthia McLeod en een boek/kunstverkoop in het Stadsherstelwinkeltje.
Lees daar HIER meer over.