Cuypers in De IJzeren Eeuw

Cuypers in De IJzeren Eeuw Cuypers in De IJzeren Eeuw

Architect Pierre Cuypers is de bouwkunstenaar van onze Posthoornkerk en Vondelkerk. Hij voert in de 19e eeuw samen met de Amsterdamse dichter Joseph Alberdingk Thijm een masterplan uit om katholiek Nederland op de kaart te zetten. Alberdingk Thijm hielp Cuypers met zijn carrière en liet hem zelfs met zijn zuster trouwen. Bekijk de aflevering ‘Een vreemde kerk in de straat’ van De IJzeren Eeuw

Katholiek bouwplan naast de Vondelkerk
Alberdingk Thijm vond voor Cuypers een mooi stukje grond naast het Vondelpark, genoemd naar de katholieke dichter. Hier presenteerde Cuypers zijn katholieke bouwplan aan de Amsterdammers. Huizen met de Vondelkerk in de as van de straat; alles leidt naar de kerk toe, gaat eromheen en komt daarna weer samen. Dit plan geeft het maatschappijbeeld van Cuypers en de katholieken aan. De kerk is één van de belangrijkste onderdelen van de stad; het hoogtepunt van het straatbeeld. Een van de huizen bouwde hij voor zichzelf en zijn vrouw Wilhelmina, de zus van Alberdingk Thijm.

Posthoornkerk
Midden in de stad, in de bruisende Haarlemmerstraat, staat één van de belangrijkste nog overgebleven 19e-eeuwse kerken van Amsterdam. De neogotische Posthoornkerk is met haar drie ranke torens een blikvanger in het stadscentrum.

De kerk, een kruisbasiliek met driebeukig schip en klaverbladvormige koorpartij, moest op een klein bouwterrein worden gerealiseerd en kreeg daarom twee galerijen boven elkaar. De bouw begon in september 1861. De torens in de Haarlemmerstraat verrezen in 1887-1889.

Sloop dreiging en herbestemming
De in onbruik geraakte Posthoornkerk en Vondelkerk dreigden in de vorige eeuw te worden gesloopt, maar dit werd dankzij herbestemmingplannen voorkomen. Van beide locaties wordt de middenruimte verhuurd voor bijzondere gelegenheden voor de particuliere en zakelijke markt. Bekijk hier de Bijzondere Locaties van Stadsherstel. 

Klik hier voor de documentaire

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.