CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum behouden voor de toekomst
Na drie jaar van onzekerheid kan CRASH de toekomst met optimisme tegemoet zien. Het museum, gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, blijft bestaan en wordt betrokken bij de herontwikkeling van het fort. Dat is mogelijk volgens het herbestemmingsplan dat wij gemaakt hebben op uitnodiging van de gemeente Haarlemmermeer.
Wij zijn blij dat we ook voor dit fort een levensvatbaar plan konden bedenken. Daardoor kan CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 in het fort blijven. Nog niet alles is helemaal uitgezocht, maar alle neuzen lijken dezelfde kant op te staan zodat wij u binnenkort aan kunnen geven dat het gelukt is. Hoe de stand van zaken tot nu toe is, verwoordt www.hcnieuws.nl hieronder heel duidelijk.
CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 mag in Fort blijven
CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 kan toch in het historische fort bij Aalsmeer blijven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in een brief aan de dorpsraad van Rijsenhout.
Tot verdriet van velen stond CRASH op de nominatie om te verhuizen naar een andere locatie in Haarlemmermeer. De gemeente zou het Fort bij Aalsmeer veel meer open willen stellen voor belangstellenden en in dat geval zou er voor het museum geen plek meer zijn.
Onrust De vorige cultuurwethouder Derk Reneman ging in de vorige raadsperiode met het bestuur van CRASH op zoek naar een geschikte locatie voor het museum. De voorgenomen verhuizing leidde tot veel onrust onder bestuurders en vrijwilligers van het museum. Maar in de brief aan de dorpsraad staat dat de zoektocht naar een alternatieve locatie niks heeft opgeleverd. De opties waren óf niet geschikt voor de expositie van CRASH óf veel te duur om te realiseren.
De huidige wethouder voor Cultuur, Marja Ruigrok, zei eerder tegen de gemeenteraad dat zij in gesprek bleef met het CRASH-bestuur. Zij sloot daarbij niet uit dat het museum toch in het Fort zou kunnen blijven.
Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn, zo staat te lezen in de brief aan de dorpsraad van Rijsenhout. De oplossing komt van Stadsherstel Amsterdam, een organisatie die monumenten opknapt en daarna exploiteert. Stadsherstel heeft bij de gemeente een levensvatbaar plan ingediend, waarin ook rekening is gehouden met museum CRASH. Het college is enthousiast over het plan. De uitvoering ervan staat nog niet voor de volle honderd procent vast, omdat de Raad van Commissarissen van Stadsherstel nog akkoord moet gaan.
Horeca In het Fort komt een prominente plek voor horeca. Het ligt daarom voor de hand dat de grootste ruimte in het complex voor een horecabedrijf wordt bestemd en dat museum CRASH naar een alternatieve ruimte moet verhuizen. Ook wordt het Fort meer opengesteld voor verhuur aan derden.
Het plan van Stadsherstel is behalve voor het bestuur en de vrijwilligers van het museum ook goed nieuws voor fracties uit de gemeenteraad. De fracties van HAP, D66 en GroenLinks hadden al eerder kritische raadsvragen gesteld over de gedwongen verhuizing. HAP laat via Twitter weten blij te zijn dat er eindelijk duidelijkheid is voor bestuur en vrijwilligers van CRASH.
Frits Verhagen – HCNieuws
Over het monument
Het Fort bij Aalsmeer, ook wel bekend als Fort Rijsenhout, is een fort in de gemeente Haarlemmermeer bij Aalsmeer en maakte onderdeel uit van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Het aardwerk van het forteiland stamt uit de jaren 1890-1895. De bomvrije gebouwen werden 10 jaar later gebouwd en het fort kwam in 1905 gereed. Het fort is van een A-type, dat betekent dat het twee vrijstaande gebouwen heeft voor het hefkoepelgeschut en een frontgebouw dat door een poterne is verbonden met het hoofdgebouw. Het fort heeft een dubbele frontgracht. Tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog werd het fort bemand, er was ruimte voor zo’n 280 man.
Lees HIER meer over andere forten van Stadsherstel.
CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45
Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderbrug.
Openingstijden: zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en elke 2e zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.