Binnenkijken bij gerestaureerd kerkje in Landsmeer

Tekening voorgevel het 'Kerkje van Evers' in Landsmeer gemaakt door Hooyschuur architecten Tekening voorgevel het 'Kerkje van Evers' in Landsmeer gemaakt door Hooyschuur architecten

Op vrijdag 24 november van 15.00-16.30 uur krijgt iedereen de kans om het gerestaureerde kerkje aan het Noordeinde 124 in Landsmeer te bekijken. Stadsherstel houdt een open middag voordat de twee appartementen huurders krijgen. Het monument heeft een metamorfose ondergaan met nieuwe kleuren. Van Waterlands groen naar Dordts geel.

Foto's Aart Jan van Mossel

Bijzondere houtskeletbouw

De kerk werd in 1861 opgericht als kerkgebouw van de Christelijk Gereformeerde Kerk Lands-meer, een afsplitsing van de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente. Bijzonder aan de eenbeukige zaalkerk is dat die is gebouwd in houtskeletbouw. Waar dat voor boerderijen en woonhuizen heel gebruikelijk was in deze streek, is de toepassing van deze bouwwijze voor een kerk uiterst zeldzaam. Samen met de naastgelegen oude pastorie en de ruime tuin is het kerkje een opvallend object in het dorpsbeeld. Tegenwoordig is de oorspronkelijke functie van het gebouw alleen nog af te leiden uit de spitsboogramen.

‘Het Kerkje van Evers’

De kerk heeft vanaf 1927 verschillende bestemmingen gehad nadat de gereformeerden in het centrum gingen kerken. Het was opeenvolgend een verenigingsgebouw, een atelier en het laatst de interieurverzorgingszaak (verfwinkel) van de familie Evers, die in de naastgelegen oude pastorie woonde. De naam van de familie prijkte vroeger op de voorgevel. Vandaar dat de naam in de volksmond het 'Kerkje van Evers’ werd.

Restauratie

In 2016 werd gestart met het uitpellen van het pand, asbestverwijdering en funderingsherstel. Zelfs in de ijzige kou werd doorgewerkt. Dankzij de inpakkunsten van de aannemer kwam er een witte krimpfolie over het pand. Krimpfolie zorgt ervoor dat de warmte in het pand blijft. Volgens de dorpsbewoners leek het alsof 'inpak-kunstenaar' Christo, die bruggen en gebouwen inpakt, in Landsmeer was neergestreken. 
 
Afbeelding 1: Fundering werd hersteld vanwege houtrot en gebrekkige ondergrond
Afbeelding 2: Landsmeer was vorig jaar een wit kerkje rijker

Na de zomer van 2017 is het pand waterdicht gemaakt en zijn de gevels geïsoleerd. Koud zullen de nieuwe bewoners van de voormalige kerk het dus niet hebben. Aan de monumentale details is ook gedacht. Dankzij een donatie van de Vrienden is de originele entree teruggekomen. Op het dak en de gevels zijn de monumentale versieringen en schoorsteenkappen teruggebracht. 

Metamorfose met kleuren

Voor een groot deel is het monument nu geschilderd. Het pand heeft een andere uitstraling dan voor de restauratie. Dat komt vooral door de nieuwe kleuren die zijn toegepast. Aan de hand van kleurenonderzoek en het bestuderen van historische foto’s zijn de volgende kleuren gebruikt:

  • Dordts geel is aangebracht op de gevelbekleding en de luiken
  • Loodwit op de kozijnen
  • Mosterdkleur op de gevelversieringen
  • ‘Zwarte dodekop’ (roodbruin) is toegepast op de deuren van de gereconstrueerde entreepui.

Zo heeft de voormalige verfwinkel van de familie Evers een mooi, nieuw kleurenpalet gekregen. 

 
Het 'Kerkje van Evers' voor restauratie         Het kerkje na restauratie

Binnenkijken op vrijdag 24 november van 15.00-16.30 uur

Na een intensieve restauratie is het ‘Kerkje van Evers’ klaar voor een nieuwe toekomst. Het projectteam vertelt u graag alles over dit project op vrijdagmiddag 24 november van 15.00 tot 16.30 uur. Aanmelden voor de open middag is niet nodig.

Adres: Noordeinde 124 in Landsmeer

Deze restauratie is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Holland en de Vrienden van Stadsherstel.

  

Aannemer: Louman
Architect: Hooyschuur 
Constructeur: Evers Partners
Milieuadvies: Back Milieu

Onderaannemers:
Granietzuil- vloerensmeerder
ESK- tegelzetter
Zomer en Enthoven- stukadoor
Electra service- elektricien
Root- loodgieter
Jansen- schilder
Willem Emo- pannendekker
Ed Brockmann- lood- en zinkwerken
Timmerfabriek Grave- kozijnen, gevelhout en geprofileerde lijstwerk
PSB- steigerbouwer

Cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies van derde partijen voor analyse van dataverkeer. Privacyverklaring.